Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια ναπολιτάνικα struffoli

Ακριβώς όπως θα τα έτρωγες στη Νάπολη.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Ιανουαρίου 2020

Η Νάπολη είναι -μαζί με την Μπολόνια- μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιταλικές πόλεις στο κομμάτι του φαγητού. Με προεξέχουσα την περίφημη πίτσα, τα εδέσματά της χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης για όλους τους σωστούς λόγους. Στην σφαίρα των πιο παραδοσιακών γαστρονομικών δημιουργικών της ναπολιτάνικης κουζίνας ανήκουν και τα struffoli, που συνήθως παρασκευάζονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, χωρίς απαραίτητα να περιορίζονται στο συγκεκριμένο timeline. 

Πρόκειται για γλυκές μπάλες ζύμης που θυμίζουν λουκουμάδες αλλά σε μικρότερο μέγεθος. Είναι τραγανά στο εξωτερικό και μαλακά στο εσωτερικό τους, ενώ αναμειγνύονται συνήθως με μέλι, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού. Σερβίρονται, φυσικά, ζεστά. Κατά κάποιο τρόπο αποτελούν για τους Ναπολιτάνους τα δικά τους μελομακάρονα.

Τα struffoli είναι ένα γλυκό που οι ρίζες της προέλευσής του χάνονται στα βάθη του χρόνου, με τη δημοφιλέστερη θεωρία να υποστηρίζει πως ξεκίνησαν να φτιάχνονται τις τελευταίες προ-χριστιανικές δεκαετίες. Σε μορφή και χρώμα θυμίζουν ρεβίθια - αυτό δεν είναι τυχαίο: Κατά το παρελθόν, στα χωριά της Καμπάνια η γη σταματούσε να παράγει και οι ντόπιοι έτρωγαν όλο και περισσότερα όσπρια όπως ρεβίθια και φακές, τα οποία δεν είναι ακριβώς και τα πιο festive πιάτα για την περίοδο των γιορτών. Έτσι, έφτιαχναν τα struffoli, που ήταν ασφαλώς πολύ πιο νόστιμα, θυμίζοντας όμως σε εμφάνιση τις πιο συνηθισμένες τροφές της περιοχής. 

Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια ναπολιτάνικα struffoli

Στη Νάπολη συνηθίζουν να τα φτιάχνουν επίσης και κατά τη διάρκεια άλλων εορταστικών εκδηλώσεων ή φεστιβάλ, μαζί με τα εξίσου αξιόλογα mustacciuoli και roccocò. Παραλλαγές τους ασφαλώς και υπάρχουν αρκετές. Για παράδειγμα, στην Καλαβρία τα λένε scalilli και στο Αμπρούτσο cicerchiata. Η συνταγή τους βασίζεται στη σωστή προσέγγιση των υλικών με το μάτι παρά σε ακριβείς ποσότητες συστατικών. Τα τελευταία είναι αλεύρι, αυγά, baking powder, ζάχαρη, νερό, λάδι και μέλι. Στη Νάπολη συνηθίζουν να προσθέτουν και μία πρέζα αλάτι. 

Αφού φτιαχτεί η ζύμη, θα πρέπει να ξεκουραστεί, προτού διαχωριστεί και διαμορφωθεί σε μικρές μπάλες. Μην ανησυχείς αν τα κομμάτια που θα σχηματίσεις έχουν αρκετές γωνίες, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα φουσκώσουν και θα γίνουν στρογγυλά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο φρόντισε να μην τα κάνεις μεγάλα. Για το τηγάνισμα, τα ιδανικότερα είναι το φυστικέλαιο ή το ηλιέλαιο. Τα struffoli τηγανίζονται πάρα πολύ γρήγορα - σε 2-3' είναι έτοιμα και αρκούν λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω για να καούν. 

Το τελευταίο στάδιο, αφού έχουν στεγνώσει, είναι να προστεθεί το μέλι και ελάχιστη ζάχαρη. Τα δύο υλικά ζεσταίνονται μαζί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ώστε να λιώσουν και να αποκτήσουν καραμελώδη υφή, πριν περιλουστούν στις μπάλες της ζύμης. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τέλειος μουσακάς

Η συνταγή για να τον φτιάξεις είναι πολύ πιο απλή από όσο φανταζόσουν.

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο φαλάφελ

Ακριβώς όπως θα το έτρωγες στη Μέση Ανατολή.