Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια ναπολιτάνικα struffoli

Ακριβώς όπως θα τα έτρωγες στη Νάπολη.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Ιανουαρίου 2020

Η Νάπολη είναι -μαζί με την Μπολόνια- μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιταλικές πόλεις στο κομμάτι του φαγητού. Με προεξέχουσα την περίφημη πίτσα, τα εδέσματά της χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης για όλους τους σωστούς λόγους. Στην σφαίρα των πιο παραδοσιακών γαστρονομικών δημιουργικών της ναπολιτάνικης κουζίνας ανήκουν και τα struffoli, που συνήθως παρασκευάζονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, χωρίς απαραίτητα να περιορίζονται στο συγκεκριμένο timeline. 

Πρόκειται για γλυκές μπάλες ζύμης που θυμίζουν λουκουμάδες αλλά σε μικρότερο μέγεθος. Είναι τραγανά στο εξωτερικό και μαλακά στο εσωτερικό τους, ενώ αναμειγνύονται συνήθως με μέλι, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού. Σερβίρονται, φυσικά, ζεστά. Κατά κάποιο τρόπο αποτελούν για τους Ναπολιτάνους τα δικά τους μελομακάρονα.

Τα struffoli είναι ένα γλυκό που οι ρίζες της προέλευσής του χάνονται στα βάθη του χρόνου, με τη δημοφιλέστερη θεωρία να υποστηρίζει πως ξεκίνησαν να φτιάχνονται τις τελευταίες προ-χριστιανικές δεκαετίες. Σε μορφή και χρώμα θυμίζουν ρεβίθια - αυτό δεν είναι τυχαίο: Κατά το παρελθόν, στα χωριά της Καμπάνια η γη σταματούσε να παράγει και οι ντόπιοι έτρωγαν όλο και περισσότερα όσπρια όπως ρεβίθια και φακές, τα οποία δεν είναι ακριβώς και τα πιο festive πιάτα για την περίοδο των γιορτών. Έτσι, έφτιαχναν τα struffoli, που ήταν ασφαλώς πολύ πιο νόστιμα, θυμίζοντας όμως σε εμφάνιση τις πιο συνηθισμένες τροφές της περιοχής. 

Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια ναπολιτάνικα struffoli

Στη Νάπολη συνηθίζουν να τα φτιάχνουν επίσης και κατά τη διάρκεια άλλων εορταστικών εκδηλώσεων ή φεστιβάλ, μαζί με τα εξίσου αξιόλογα mustacciuoli και roccocò. Παραλλαγές τους ασφαλώς και υπάρχουν αρκετές. Για παράδειγμα, στην Καλαβρία τα λένε scalilli και στο Αμπρούτσο cicerchiata. Η συνταγή τους βασίζεται στη σωστή προσέγγιση των υλικών με το μάτι παρά σε ακριβείς ποσότητες συστατικών. Τα τελευταία είναι αλεύρι, αυγά, baking powder, ζάχαρη, νερό, λάδι και μέλι. Στη Νάπολη συνηθίζουν να προσθέτουν και μία πρέζα αλάτι. 

Αφού φτιαχτεί η ζύμη, θα πρέπει να ξεκουραστεί, προτού διαχωριστεί και διαμορφωθεί σε μικρές μπάλες. Μην ανησυχείς αν τα κομμάτια που θα σχηματίσεις έχουν αρκετές γωνίες, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα φουσκώσουν και θα γίνουν στρογγυλά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο φρόντισε να μην τα κάνεις μεγάλα. Για το τηγάνισμα, τα ιδανικότερα είναι το φυστικέλαιο ή το ηλιέλαιο. Τα struffoli τηγανίζονται πάρα πολύ γρήγορα - σε 2-3' είναι έτοιμα και αρκούν λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω για να καούν. 

Το τελευταίο στάδιο, αφού έχουν στεγνώσει, είναι να προστεθεί το μέλι και ελάχιστη ζάχαρη. Τα δύο υλικά ζεσταίνονται μαζί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ώστε να λιώσουν και να αποκτήσουν καραμελώδη υφή, πριν περιλουστούν στις μπάλες της ζύμης. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος