Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια ναπολιτάνικα struffoli

Ακριβώς όπως θα τα έτρωγες στη Νάπολη.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Ιανουαρίου 2020

Η Νάπολη είναι -μαζί με την Μπολόνια- μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιταλικές πόλεις στο κομμάτι του φαγητού. Με προεξέχουσα την περίφημη πίτσα, τα εδέσματά της χαίρουν παγκόσμιας αναγνώρισης για όλους τους σωστούς λόγους. Στην σφαίρα των πιο παραδοσιακών γαστρονομικών δημιουργικών της ναπολιτάνικης κουζίνας ανήκουν και τα struffoli, που συνήθως παρασκευάζονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, χωρίς απαραίτητα να περιορίζονται στο συγκεκριμένο timeline. 

Πρόκειται για γλυκές μπάλες ζύμης που θυμίζουν λουκουμάδες αλλά σε μικρότερο μέγεθος. Είναι τραγανά στο εξωτερικό και μαλακά στο εσωτερικό τους, ενώ αναμειγνύονται συνήθως με μέλι, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού. Σερβίρονται, φυσικά, ζεστά. Κατά κάποιο τρόπο αποτελούν για τους Ναπολιτάνους τα δικά τους μελομακάρονα.

Τα struffoli είναι ένα γλυκό που οι ρίζες της προέλευσής του χάνονται στα βάθη του χρόνου, με τη δημοφιλέστερη θεωρία να υποστηρίζει πως ξεκίνησαν να φτιάχνονται τις τελευταίες προ-χριστιανικές δεκαετίες. Σε μορφή και χρώμα θυμίζουν ρεβίθια - αυτό δεν είναι τυχαίο: Κατά το παρελθόν, στα χωριά της Καμπάνια η γη σταματούσε να παράγει και οι ντόπιοι έτρωγαν όλο και περισσότερα όσπρια όπως ρεβίθια και φακές, τα οποία δεν είναι ακριβώς και τα πιο festive πιάτα για την περίοδο των γιορτών. Έτσι, έφτιαχναν τα struffoli, που ήταν ασφαλώς πολύ πιο νόστιμα, θυμίζοντας όμως σε εμφάνιση τις πιο συνηθισμένες τροφές της περιοχής. 

Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια ναπολιτάνικα struffoli

Στη Νάπολη συνηθίζουν να τα φτιάχνουν επίσης και κατά τη διάρκεια άλλων εορταστικών εκδηλώσεων ή φεστιβάλ, μαζί με τα εξίσου αξιόλογα mustacciuoli και roccocò. Παραλλαγές τους ασφαλώς και υπάρχουν αρκετές. Για παράδειγμα, στην Καλαβρία τα λένε scalilli και στο Αμπρούτσο cicerchiata. Η συνταγή τους βασίζεται στη σωστή προσέγγιση των υλικών με το μάτι παρά σε ακριβείς ποσότητες συστατικών. Τα τελευταία είναι αλεύρι, αυγά, baking powder, ζάχαρη, νερό, λάδι και μέλι. Στη Νάπολη συνηθίζουν να προσθέτουν και μία πρέζα αλάτι. 

Αφού φτιαχτεί η ζύμη, θα πρέπει να ξεκουραστεί, προτού διαχωριστεί και διαμορφωθεί σε μικρές μπάλες. Μην ανησυχείς αν τα κομμάτια που θα σχηματίσεις έχουν αρκετές γωνίες, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα φουσκώσουν και θα γίνουν στρογγυλά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο φρόντισε να μην τα κάνεις μεγάλα. Για το τηγάνισμα, τα ιδανικότερα είναι το φυστικέλαιο ή το ηλιέλαιο. Τα struffoli τηγανίζονται πάρα πολύ γρήγορα - σε 2-3' είναι έτοιμα και αρκούν λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω για να καούν. 

Το τελευταίο στάδιο, αφού έχουν στεγνώσει, είναι να προστεθεί το μέλι και ελάχιστη ζάχαρη. Τα δύο υλικά ζεσταίνονται μαζί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ώστε να λιώσουν και να αποκτήσουν καραμελώδη υφή, πριν περιλουστούν στις μπάλες της ζύμης. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα