Πώς θα φτιάξεις το cevapcici, το κεμπάπ της Βοσνίας

Η απολυτη εκδοχή του εθνικού street food της Βοσνίας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Ιανουαρίου 2020

Πιθανότατα, ειδικά αν δεν έχεις ταξιδέψει αρκετά στα Βαλκάνια, δεν έχεις ακούσει ποτέ πριν στη ζωή σου για το cevapcici ή cevapi. Το όνομά του παραπέμπει στο κεμπάπ και αυτό ακριβώς είναι, αν και πολλοί τείνουν να το χαρακτηρίσουν και ως "σλάβικο λουκάνικο". Πιο ορθά, θα μπορούσαμε απλά να πούμε ότι είναι η βαλκανική εκδοχή του δημοφιλούς ανατολίτικου εδέσματος. Θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Βοσνίας, ενώ ιδιαίτερης δημοφιλίας τυγχάνει στη Σερβία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο. Γενικότερα, συναντάται σε διάφορες παραλλαγές και στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και τη Σλοβενία.

Η ιστορία του βρίσκεται πίσω στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν οι Βαλκάνιοι επαναστάτες (hajduks) που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην κεντρική Ευρώπη συνήθιζαν να φτιάχνουν τέτοιου είδους κεφτέδες και τους έψηναν μαζί με λαρδί. Η σύγχρονη εκδοχή όμως θέλει το cevapcici να σερβίρεται στο εστιατόριο του Βελιγραδίου Da Tanasko Rajić, το οποίο είχε τη φήμη πως φτιάχνει το πιο νόστιμο του είδους, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο μύθος υποστηρίζει μάλιστα, πως ο ιδιοκτήτης του έγινε τόσο πλούσιος από αυτό, που έφτιαξε πολλές εκκλησίες σχεδόν σε όλη την -τότε- γιουγκοσλαβική επικράτεια. Στις μέρες μας, το συναντά κάποιος ως street food στους δρόμους του Σαράγεβο (κυρίως) και σερβίρεται μαζί με πίτα και γιαούρτι, ενώ μπορούν να προστεθούν ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα. 

Πώς θα φτιάξεις το cevapcici, το κεμπάπ της Βοσνίας

Το βοσνιακό cevapcici φτιάχνεται από κιμά που προέρχεται από δύο διαφορετικά μέρη του βοδινού, με συχνή προσθήκη αρνίσιου ή και χοιρινού κρέατος και έχει το σχήμα ενός μίνι-κεμπάπ ή ενός κεφτέ σε επιμήκυνση. Στο μείγμα του κιμά, προστίθενται ασπράδια αυγού και ψιλοκομμένο σκόρδο. Όλα ανακατεύονται και στη συνέχεια προστίθενται κύμινο, πάπρικα, ελάχιστη μαγειρική σόδα και αλάτι. Η όλη διαδικασία της διαμόρφωσης του cevapi διαρκεί 10 λεπτά και αυτό θα πρέπει να έχει πάχος περίπου 4 εκατοστών. Τα κομμάτια θα πρέπει να μείνουν στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν ψηθούν. 

Πριν εκτεθούν στη φωτιά, θα πρέπει να αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψήσιμό τους, μπορεί να γίνει σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και μία σκελίδα σκόρδου, μέχρι να αποκτήσουν βαθύ χρυσαφένιο χρώμα. Κάθε σάντουιτς με cevapi μπορεί να περιέχει 2 ή 3 κομμάτια - γι' αυτό ενδείκνυνται οι πίτες-τσέπη.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας