
Πώς θα φτιάξεις το cevapcici, το κεμπάπ της Βοσνίας
Η απολυτη εκδοχή του εθνικού street food της Βοσνίας.

Πιθανότατα, ειδικά αν δεν έχεις ταξιδέψει αρκετά στα Βαλκάνια, δεν έχεις ακούσει ποτέ πριν στη ζωή σου για το cevapcici ή cevapi. Το όνομά του παραπέμπει στο κεμπάπ και αυτό ακριβώς είναι, αν και πολλοί τείνουν να το χαρακτηρίσουν και ως "σλάβικο λουκάνικο". Πιο ορθά, θα μπορούσαμε απλά να πούμε ότι είναι η βαλκανική εκδοχή του δημοφιλούς ανατολίτικου εδέσματος. Θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Βοσνίας, ενώ ιδιαίτερης δημοφιλίας τυγχάνει στη Σερβία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο. Γενικότερα, συναντάται σε διάφορες παραλλαγές και στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και τη Σλοβενία.
Η ιστορία του βρίσκεται πίσω στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν οι Βαλκάνιοι επαναστάτες (hajduks) που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην κεντρική Ευρώπη συνήθιζαν να φτιάχνουν τέτοιου είδους κεφτέδες και τους έψηναν μαζί με λαρδί. Η σύγχρονη εκδοχή όμως θέλει το cevapcici να σερβίρεται στο εστιατόριο του Βελιγραδίου Da Tanasko Rajić, το οποίο είχε τη φήμη πως φτιάχνει το πιο νόστιμο του είδους, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο μύθος υποστηρίζει μάλιστα, πως ο ιδιοκτήτης του έγινε τόσο πλούσιος από αυτό, που έφτιαξε πολλές εκκλησίες σχεδόν σε όλη την -τότε- γιουγκοσλαβική επικράτεια. Στις μέρες μας, το συναντά κάποιος ως street food στους δρόμους του Σαράγεβο (κυρίως) και σερβίρεται μαζί με πίτα και γιαούρτι, ενώ μπορούν να προστεθούν ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα.

Το βοσνιακό cevapcici φτιάχνεται από κιμά που προέρχεται από δύο διαφορετικά μέρη του βοδινού, με συχνή προσθήκη αρνίσιου ή και χοιρινού κρέατος και έχει το σχήμα ενός μίνι-κεμπάπ ή ενός κεφτέ σε επιμήκυνση. Στο μείγμα του κιμά, προστίθενται ασπράδια αυγού και ψιλοκομμένο σκόρδο. Όλα ανακατεύονται και στη συνέχεια προστίθενται κύμινο, πάπρικα, ελάχιστη μαγειρική σόδα και αλάτι. Η όλη διαδικασία της διαμόρφωσης του cevapi διαρκεί 10 λεπτά και αυτό θα πρέπει να έχει πάχος περίπου 4 εκατοστών. Τα κομμάτια θα πρέπει να μείνουν στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν ψηθούν.
Πριν εκτεθούν στη φωτιά, θα πρέπει να αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψήσιμό τους, μπορεί να γίνει σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και μία σκελίδα σκόρδου, μέχρι να αποκτήσουν βαθύ χρυσαφένιο χρώμα. Κάθε σάντουιτς με cevapi μπορεί να περιέχει 2 ή 3 κομμάτια - γι' αυτό ενδείκνυνται οι πίτες-τσέπη.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα