Η συνταγή για την τέλεια Crema Catalana

Όλα τα tips για την απόλυτη εκδοχή του πιο δημοφιλούς γλυκού της Καταλονίας από τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη.

Η Crema Catalana ή crema cremada είναι η καταλανική εκδοχή της κλασικής crème brûlée και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επιδόρπια για την ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης. Η πρώτη της συνταγή έχει καταγραφεί στο cookbook Llibre de Sent Soví του 14ου αιώνα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία κρέμα ζαχαροπλαστικής με βάση τον κρόκο του αυγού, που συνήθως καλύπτεται από μία στρώση καραμελωμένης ζάχαρης, που δημιουργεί μία όμορφη αντίθεση. Είναι επίσης το παραδοσιακό γλυκό της ημέρα του αγίου Joseph  (19 Μαρτίου), γι' αυτό και είναι γνωστή επίσης και ως Crema de San José.

Η συνταγή για την τέλεια Crema Catalana
ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΤΑΛΑΝΑ 2

Στην Καταλονία υπάρχει μάλιστα και μία παγωμένη εκδοχή της, που αποτελείται από παγωτό με γεύση Crema Catalana, και το οποίο είναι καλυμμένο με καραμελωμένη μαρμελάδα από κρόκο αυγού.

Ο σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης δίνει στο Esquire τη συνταγή του για Crema Catalana. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Dimitris Aivaliotis (@jimaiva) on

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 ml γάλα
  • 1 μεγάλη φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 μεγάλη φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 130 γρ. λευκή ζάχαρη 
  • 4 κροκοί αυγών

Εκτέλεση

  1. Βάζεις σε χαμηλή φωτιά ένα κατσαρολάκι με το γάλα, την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Μόλις πάρει βράση, το αφήνεις στην άκρη, αφαιρώντας τις φλούδες και την κανέλα.
  2. Χτυπάς σε ένα μπολ τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Έπειτα, ρίχνεις το μείγμα στο γάλα, ανακατεύεις καλά και το αφήνεις να βράσει για 4-5' μέχρι να δέσει. 
  3. Σουρώνεις την κρέμα με μία ψιλή σήτα, την μοιράζεις σε 4 μπολάκια και την τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. 
  4. Για το σερβίρισμα, ρίχνεις 2 κ.γ. ζάχαρη και την καις. Αν επιθυμείς, μπορείς να προσθέσεις και φρέσκα φρούτα σαν toppings. 

Διάβασε ακόμη τη συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για αφράτα burger buns, πώς θα φτιάξεις τα κεφτεδάκια των ΙΚΕΑ, τη συνταγή του Funky Gourmet για μαγειρίτσα και τα τρικ για την πιο crispy εκδοχή της farinata.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα