Η συνταγή για την τέλεια Crema Catalana

Όλα τα tips για την απόλυτη εκδοχή του πιο δημοφιλούς γλυκού της Καταλονίας από τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Μαΐου 2020

Η Crema Catalana ή crema cremada είναι η καταλανική εκδοχή της κλασικής crème brûlée και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επιδόρπια για την ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης. Η πρώτη της συνταγή έχει καταγραφεί στο cookbook Llibre de Sent Soví του 14ου αιώνα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία κρέμα ζαχαροπλαστικής με βάση τον κρόκο του αυγού, που συνήθως καλύπτεται από μία στρώση καραμελωμένης ζάχαρης, που δημιουργεί μία όμορφη αντίθεση. Είναι επίσης το παραδοσιακό γλυκό της ημέρα του αγίου Joseph  (19 Μαρτίου), γι' αυτό και είναι γνωστή επίσης και ως Crema de San José.

Η συνταγή για την τέλεια Crema Catalana
ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΤΑΛΑΝΑ 2

Στην Καταλονία υπάρχει μάλιστα και μία παγωμένη εκδοχή της, που αποτελείται από παγωτό με γεύση Crema Catalana, και το οποίο είναι καλυμμένο με καραμελωμένη μαρμελάδα από κρόκο αυγού.

Ο σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης δίνει στο Esquire τη συνταγή του για Crema Catalana. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Dimitris Aivaliotis (@jimaiva) on

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 ml γάλα
  • 1 μεγάλη φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 μεγάλη φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 130 γρ. λευκή ζάχαρη 
  • 4 κροκοί αυγών

Εκτέλεση

  1. Βάζεις σε χαμηλή φωτιά ένα κατσαρολάκι με το γάλα, την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Μόλις πάρει βράση, το αφήνεις στην άκρη, αφαιρώντας τις φλούδες και την κανέλα.
  2. Χτυπάς σε ένα μπολ τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Έπειτα, ρίχνεις το μείγμα στο γάλα, ανακατεύεις καλά και το αφήνεις να βράσει για 4-5' μέχρι να δέσει. 
  3. Σουρώνεις την κρέμα με μία ψιλή σήτα, την μοιράζεις σε 4 μπολάκια και την τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. 
  4. Για το σερβίρισμα, ρίχνεις 2 κ.γ. ζάχαρη και την καις. Αν επιθυμείς, μπορείς να προσθέσεις και φρέσκα φρούτα σαν toppings. 

Διάβασε ακόμη τη συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για αφράτα burger buns, πώς θα φτιάξεις τα κεφτεδάκια των ΙΚΕΑ, τη συνταγή του Funky Gourmet για μαγειρίτσα και τα τρικ για την πιο crispy εκδοχή της farinata.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το σάντουιτς-σύμβολο της Μαδρίτης

Το Bocadillo de Calamares είναι απλό και νόστιμο. Και αυτό αρκεί.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το γαστρονομικό ταξίδι της τηγανητής πατάτας

Σάλτσες και συνοδευτικά για το κορυφαίο έδεσμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Λένε πως αυτή είναι η κορυφαία καυτερή σάλτσα του κόσμου

Το κομβικό σημείο της comfort γεύσης όπου ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδάκια.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλοι μιλούν για το σουβλάκι του Μίμη

Στο νεο-τραντίσιοναλ σουβλατζίδικο του Παγκρατίου, το εθνικό street food προχωρά στο μέλλον, σεβόμενο απολύτως την παράδοση.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πότε, πώς και πού φτιάχτηκε το πρώτο burger

Η ιστορία του ίσως δημοφιλέστερου και σίγουρα πιο πληθωρικού σάντουιτς όλων των εποχών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας