Η συνταγή για την τέλεια Crema Catalana

Όλα τα tips για την απόλυτη εκδοχή του πιο δημοφιλούς γλυκού της Καταλονίας από τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Ιουνίου 2021

Η Crema Catalana ή crema cremada είναι η καταλανική εκδοχή της κλασικής crème brûlée και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επιδόρπια για την ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης. Η πρώτη της συνταγή έχει καταγραφεί στο cookbook Llibre de Sent Soví του 14ου αιώνα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία κρέμα ζαχαροπλαστικής με βάση τον κρόκο του αυγού, που συνήθως καλύπτεται από μία στρώση καραμελωμένης ζάχαρης, που δημιουργεί μία όμορφη αντίθεση. Είναι επίσης το παραδοσιακό γλυκό της ημέρα του αγίου Joseph  (19 Μαρτίου), γι' αυτό και είναι γνωστή επίσης και ως Crema de San José.

Η συνταγή για την τέλεια Crema Catalana
ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΤΑΛΑΝΑ 2

Στην Καταλονία υπάρχει μάλιστα και μία παγωμένη εκδοχή της, που αποτελείται από παγωτό με γεύση Crema Catalana, και το οποίο είναι καλυμμένο με καραμελωμένη μαρμελάδα από κρόκο αυγού.

Ο σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης δίνει στο Esquire τη συνταγή του για Crema Catalana. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Dimitris Aivaliotis (@jimaiva) on

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500 ml γάλα
  • 1 μεγάλη φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 μεγάλη φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 130 γρ. λευκή ζάχαρη 
  • 4 κροκοί αυγών

Εκτέλεση

  1. Βάζεις σε χαμηλή φωτιά ένα κατσαρολάκι με το γάλα, την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Μόλις πάρει βράση, το αφήνεις στην άκρη, αφαιρώντας τις φλούδες και την κανέλα.
  2. Χτυπάς σε ένα μπολ τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Έπειτα, ρίχνεις το μείγμα στο γάλα, ανακατεύεις καλά και το αφήνεις να βράσει για 4-5' μέχρι να δέσει. 
  3. Σουρώνεις την κρέμα με μία ψιλή σήτα, την μοιράζεις σε 4 μπολάκια και την τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. 
  4. Για το σερβίρισμα, ρίχνεις 2 κ.γ. ζάχαρη και την καις. Αν επιθυμείς, μπορείς να προσθέσεις και φρέσκα φρούτα σαν toppings. 

Διάβασε ακόμη τη συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για αφράτα burger buns, πώς θα φτιάξεις τα κεφτεδάκια των ΙΚΕΑ, τη συνταγή του Funky Gourmet για μαγειρίτσα και τα τρικ για την πιο crispy εκδοχή της farinata.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πλήρης οδηγός για να τρως σωστά εν μέσω καύσωνα

Πότε, πώς και τι να φας όταν το θερμόμετρο τερματίζει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Δάφνη, μία νόστιμη έκπληξη στο Περιστέρι

Νόστιμο φαγητό, περιτυλιγμένο με ζεστασιά και φιλοξενία, στα τραπεζάκια ενός όμορφου πεζόδρομου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το νέο αθηναϊκό fine dining

5 εστιατόρια που ανεβάζουν σημαντικά τον γαστρονομικό πήχη στην Αθήνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μία γαστρονομική εμπειρία με αρχή αλλά χωρίς τέλος στη Σαντορίνη

Ένα γευστικό ταξίδι που φέρνει κοντά εξαιρετικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα και λιγότερο γνωστά συστατικά, με τις παραδοσιακές συνταγές και την σύγχρονη γαστρονομία.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Nobilis, κομψό και νόστιμο

Ένα ιδιαίτερο dining spot φέρνει το κάτι διαφορετικό στην Κηφισιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας