Η πιο crispy εκδοχή της farinata

Η ιδιαίτερη ζύμη από τη Γένοβα και πώς θα πετύχεις την απόλυτη εκδοχή της.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Απριλίου 2020

Για κάποιο λόγο, εν μέσω καραντίνας, τα social media έχουν γεμίσει με συνταγές για ψωμί. Σεφ, foodies, φοιτητές και οποιοσδήποτε άλλος επιχειρεί να διερευνήσει τις αρτοποιητικές του ικανότητες και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Γιατί όμως να μην προχωρήσεις ένα βήμα πιο πέρα, φτιάχνοντας κάτι παρεμφερές και αρκετά πιο healthy-oriented; Όπως, ας πούμε, η farinata. 

Πρόκειται για ένα είδος ψωμιού με καταγωγή τη Γένοβα που θυμίζει αρκετά pancake στην υφή και κρέπα στο πάχος. Δεν περιέχει όμως καθόλου αλεύρι, καθώς φτιάχνεται από τριμμένα ρεβίθια (αν προτιμάς, αλεύρι ρεβιθιών), νερό, αλάτι και ελαιόλαδο. Σε αρκετές περιοχές της Λιγουρίας μάλιστα -ιδιαίτερα στα χωριά της- συνηθίζουν να βάζουν και δενδρολίβανο, ώστε να είναι αρκετά πιο μυρωδάτο το τελικό αποτέλεσμα.   

Οι παραλλαγές της συνταγής είναι αμέτρητες ενώ πολύ συχνά συναντάται και ως street food: Για παράδειγμα, θα τη βρει κάποιος και ως socca στη Νίκαια της Γαλλίας, σαν panisse στη Μασσαλία ή ως cecina στη Φλωρεντία. Η χάρη της φτάνει μέχρι τη Λατινική Αμερική, εκεί όπου είναι γνωστή -κυρίως στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη- σαν fainá. Τα πιο ενδιαφέροντα mix της είναι με φρέσκο κρεμμυδάκι, μανιτάρια, αγκινάρες ή σπαράγγια, με σχεδόν κάθε βότανο και μπαχαρικό να ταιριάζει μαζί της. Οι πιο τολμηροί δεν διστάζουν να προσαρμόσουν στην επιφάνειά της σάλτσα ντομάτας και κάποιο τυρί, δημιουργώντας ουσιαστικά μία ιδιόμορφη πίτσα Margherita.

Η πιο crispy εκδοχή της farinata
ΦΑΡΙΝΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ 3
ΦΑΡΙΝΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ 1

Η παρασκευή της είναι εξαιρετικά απλή: Αναμιγνύεις τη σκόνη ρεβιθιών με το νερό και, αφού σκεπάσεις με μεμβράνη, αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 12-24 ώρες. Έπειτα, αφαιρείς τον αφρό που υπάρχει στην επιφάνεια, προσθέτεις λάδι και αλάτι και ανακατεύεις ξανά, προσέχοντας να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Λαδώνεις ένα ταψί και ρίχνεις σε αυτό το μείγμα (εδώ είναι το σημείο που μπορείς να προσθέσεις και δενδρολίβανο ή και άλλα υλικά). Τέλος, ψήνεις στο φούρνο για περίπου 20' στους 200-220°C με αέρα. 

Οι Γενοβέζοι συνηθίζουν να τρώνε την farinata ως ορεκτικό ή ακόμη και ως σνακ, συνοδεύοντάς τη με ένα ποτήρι ροζέ κρασί


Διάβασε ακόμη για το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα, τα food & wine pairings της καραντίνας, τη συνταγή για το επικό Whopper των Burger King και τον Γιάννη Μπαξεβάνη που παραδίδει γαστρονομικά μαθήματα στο Instagram.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κορυφαίες συνταγές του Οδηγού Michelin

Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου προτείνουν πιάτα μέσω του Michelin Guide, για να διεκδικήσεις ένα αστέρι στην κουζίνα σου.

Pasta με τόνο, το απόλυτο combo της καραντίνας

Η πιο απλή, γρήγορη και οικονομική επιλογή για κάθε περίσταση.