
Η πιο crispy εκδοχή της farinata
Η ιδιαίτερη ζύμη από τη Γένοβα και πώς θα πετύχεις την απόλυτη εκδοχή της.
Για κάποιο λόγο, εν μέσω καραντίνας, τα social media έχουν γεμίσει με συνταγές για ψωμί. Σεφ, foodies, φοιτητές και οποιοσδήποτε άλλος επιχειρεί να διερευνήσει τις αρτοποιητικές του ικανότητες και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Γιατί όμως να μην προχωρήσεις ένα βήμα πιο πέρα, φτιάχνοντας κάτι παρεμφερές και αρκετά πιο healthy-oriented; Όπως, ας πούμε, η farinata.
Πρόκειται για ένα είδος ψωμιού με καταγωγή τη Γένοβα που θυμίζει αρκετά pancake στην υφή και κρέπα στο πάχος. Δεν περιέχει όμως καθόλου αλεύρι, καθώς φτιάχνεται από τριμμένα ρεβίθια (αν προτιμάς, αλεύρι ρεβιθιών), νερό, αλάτι και ελαιόλαδο. Σε αρκετές περιοχές της Λιγουρίας μάλιστα -ιδιαίτερα στα χωριά της- συνηθίζουν να βάζουν και δενδρολίβανο, ώστε να είναι αρκετά πιο μυρωδάτο το τελικό αποτέλεσμα.
Οι παραλλαγές της συνταγής είναι αμέτρητες ενώ πολύ συχνά συναντάται και ως street food: Για παράδειγμα, θα τη βρει κάποιος και ως socca στη Νίκαια της Γαλλίας, σαν panisse στη Μασσαλία ή ως cecina στη Φλωρεντία. Η χάρη της φτάνει μέχρι τη Λατινική Αμερική, εκεί όπου είναι γνωστή -κυρίως στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη- σαν fainá. Τα πιο ενδιαφέροντα mix της είναι με φρέσκο κρεμμυδάκι, μανιτάρια, αγκινάρες ή σπαράγγια, με σχεδόν κάθε βότανο και μπαχαρικό να ταιριάζει μαζί της. Οι πιο τολμηροί δεν διστάζουν να προσαρμόσουν στην επιφάνειά της σάλτσα ντομάτας και κάποιο τυρί, δημιουργώντας ουσιαστικά μία ιδιόμορφη πίτσα Margherita.



Η παρασκευή της είναι εξαιρετικά απλή: Αναμιγνύεις τη σκόνη ρεβιθιών με το νερό και, αφού σκεπάσεις με μεμβράνη, αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 12-24 ώρες. Έπειτα, αφαιρείς τον αφρό που υπάρχει στην επιφάνεια, προσθέτεις λάδι και αλάτι και ανακατεύεις ξανά, προσέχοντας να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Λαδώνεις ένα ταψί και ρίχνεις σε αυτό το μείγμα (εδώ είναι το σημείο που μπορείς να προσθέσεις και δενδρολίβανο ή και άλλα υλικά). Τέλος, ψήνεις στο φούρνο για περίπου 20' στους 200-220°C με αέρα.
Οι Γενοβέζοι συνηθίζουν να τρώνε την farinata ως ορεκτικό ή ακόμη και ως σνακ, συνοδεύοντάς τη με ένα ποτήρι ροζέ κρασί.
Διάβασε ακόμη για το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα, τα food & wine pairings της καραντίνας, τη συνταγή για το επικό Whopper των Burger King και τον Γιάννη Μπαξεβάνη που παραδίδει γαστρονομικά μαθήματα στο Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα