Ίσως δεν πρέπει να κάθεσαι στο παράθυρο στο αεροπλάνο

Και κάπως έτσι, καταρρέει ο κόσμος μας, αλλά και αυτός των εταιρειών που χρεώνουν ακριβότερα τις εν λόγω θέσεις.

Σου αρέσει να κάθεσαι στη θέση δίπλα στο παράθυρο του αεροπλάνου; Λοιπόν, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μοιάζεις μεγαλύτερος ηλικιακά από ό,τι είσαι στην πραγματικότητα, και το δέρμα σου δείχνει να μην είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να μετακινηθεί κανείς, αλλά δεν είναι πάντα ο πιο άνετος. Τουναντίον, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη μας για να μην αγχωθούμε. 

Καταρχάς, τα καθίσματα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, δεν υπάρχει πολύς χώρος για τα πόδια και αν ο μπροστινός ρίξει το κάθισμά του προς τα πίσω, οι αποστάσεις μεταξύ των δύο θέσεων μειώνονται ακόμη περισσότερο. Επομένως, αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει καλύτερη την εμπειρία της πτήσης, ενδεχομένως η επιλογή της πτήσης να είναι καθοριστική σε αυτό το επίπεδο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SpeedbirdHD (@speedbirdhd)

Οι περισσότεροι στο μεταξύ, απολαμβάνουν τη θέση δίπλα στο παράθυρο, διότι εξασφαλίζει καλύτερη θέα από εκείνους που πηγαινοέρχονται στο διάδρομο με προορισμό την τουαλέτα. Το ζήτημα είναι βέβαια, πως σύμφωνα με την επιστήμη, η εν λόγω θέση δεν είναι ό,τι καλύτερο ούτε για την υγεία ούτε για την εμφάνισή μας. 

Τι συμβαίνει όταν καθόμαστε δίπλα στο παράθυρο 

Σύμφωνα με το Travel Hacker, το παράθυρο επιτρέπει στις υπεριώδεις ακτίνες να διεισδύσουν και να βλάψουν το δέρμα μας, ακόμη περισσότερο από όταν βρισκόμαστε στο έδαφος. 

Μάλιστα, σε παλαιότερες δηλώσεις της στο Sun Online Travel, η Δρ Sweta Rai, από τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, εξήγησε πώς ακριβώς επηρεαζόμαστε, σύντομα και περιεκτικά: "Το παράθυρο δίπλα σας στο αεροπλάνο μπορεί να είναι μικρό, αλλά σε μία πτήση είστε πιο κοντά στο στρώμα του όζοντος κατά δεκάδες χιλιάδες πόδια. Οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ πιο βλαβερές σε αυτό το επίπεδο."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Criis (@c_sotelx)

>Διάβασε ακόμη: H επιστημονική μαγεία του Wi-Fi εν πτήσει

Παρότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και μελέτες για το θέμα αυτό, έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πιλότοι και το πλήρωμα καμπίνας έχουν διπλάσιο ποσοστό μελανώματος σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν αεροπλάνα που προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία χάρη στις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Όπως και να έχει, για να είμαστε ασφαλείς, πρέπει να λάβουμε ουσιαστική προφύλαξη, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να εφαρμόζουμε και στην καθημερινότητά μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Είναι αλήθεια ότι οι υπεριώδεις ακτίνες UV είναι πιο επιβλαβείς όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε -γι' αυτό και σκιέρ και ορειβάτες πρέπει να φορούν αντιηλιακό. Ευτυχώς, πολλά αεροπλάνα διαθέτουν ήδη παράθυρα που προσφέρουν όλη την απαραίτητη προστασία από μόνα τους. 

> Διάβασε ακόμη: Η glamorous ιστορία των θρυλικών γιοτ Riva

Η Dr. Rai και άλλοι ειδικοί κάνουν μία απλή σύσταση που μπορούμε να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τίποτα δεν πρόκειται να επηρεάσει το δέρμα μας: "Όλοι πρέπει να φοράμε αντηλιακό όταν πετάμε. Αν χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.", επεσήμανε σχετικά. 

Οι δερματολόγοι σημειώνουν ότι όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό κάθε μέρα, είτε έχει συννεφιά είτε ο ήλιος δεν είναι ιδιαίτερα διακριτός διότι οι υπεριώδεις ακτίνες είναι παρούσες και όταν δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Μεριμνώντας με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε προβλήματα όπως το μελάνωμα, οι κηλίδες ή η πρόωρη γήρανση.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του τύπου που ζει σε κρουαζιερόπλοιο εδώ και 20 χρόνια

Όπως αναφέρουν, "η υπεριώδης ακτινοβολία αυξάνεται με το υψόμετρο και ενώ ορισμένοι ανεμοθώρακες εμπορικών αεροσκαφών επιτρέπουν τη διέλευση μικρής ποσότητας υπεριωδών ακτίνων, οι πιο σύγχρονοι παρέχουν ευτυχώς σχεδόν πλήρη αποκλεισμό". Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αφού το αντηλιακό εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για τη φροντίδα του δέρματός μας ανά πάσα στιγμή.

> Διάβασε ακόμη: Αν είναι να πάρεις τα βουνά, πήγαινε στο Μέτσοβο

Τα περισσότερα μελανώματα είναι αποτέλεσμα επανειλημμένης έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς τη χρήση αντηλιακού. Το αρμόδιο συμβούλιο για τον καρκίνο συνιστά όταν τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι στο επίπεδο 3 ή υψηλότερα, να αναζητάμε τη σκια, να φοράμε καπέλο που να καλύπτει κεφάλι, λαιμό και αυτιά, να φοράμε προστατευτικά ρούχα και γυαλιά ηλίου στενής εφαρμογής, μη παραλείποντας φυσικά και το αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου