Το ChatGPT έχει περισσότερη ενσυναίσθηση από τους γιατρούς, λένε οι ειδικοί

Γιατροί vs ChatGPT στη νέα μελέτη για την τεχνητή νοημοσύνη, τα ευρήματα της οποίας θα σε εκπλήξουν.

Από όταν το ChatGPT έγινε ευρέως γνωστό στο κοινό, καθημερινά βγαίνουν νέες μελέτες και έρευνες σε μία προσπάθεια να το αποκρυπτογραφήσουν, βγάζοντας συνεχώς νέα -και πολλές φορές απίθανα- στοιχεία στη φόρα. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο των ερευνητών μπήκαν οι γιατροί, οι οποίοι όπως υποστηρίζει η πιο πρόσφατη έρευνα, φαίνεται πως έχουν λιγότερη ενσυναίσθηση από το ChatGPT.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, το John Hopkins και άλλα πανεπιστήμια έθεσαν στο ChatGPT της OpenAI 195 ερωτήσεις που είχαν αναρτηθεί στο φόρουμ AskDocs του Reddit και συνέκριναν τόσο την ποιότητα όσο και την ενσυναίσθηση των απαντήσεων του chatbot με τις απαντήσεις από επαληθευμένους γιατρούς στο Reddit. 

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών που εργάζονται στην εσωτερική ιατρική, την παιδιατρική, την ογκολογία και τις μολυσματικές ασθένειες, βαθμολόγησαν τόσο το bot όσο και τις ανθρώπινες απαντήσεις σε μια πεντάβαθμη κλίμακα, αξιολογώντας την "ποιότητα των πληροφοριών" και την "ενσυναίσθηση".

Οι κλινικοί ιατροί της μελέτης προτίμησαν την απάντηση του ChatGPT από εκείνη του ιατρού στο 78,6% των 585 σεναρίων. Οι απαντήσεις του chatbot αξιολογήθηκαν 3,6 φορές υψηλότερα σε ποιότητα και 9,8 φορές υψηλότερα σε ενσυναίσθηση από εκείνες των ιατρών.

Η καθοριστική διαφορά στις απαντήσεις γιατρών και ChatGPT

Σύμφωνα με την έρευνα, το bot της OpenAI έδινε πιο μακροσκελείς αλλά και πιο προσωποποιημένες απαντήσεις στον εκάστοτε ασθενή, από ό,τι οι γιατροί, οι οποίοι εστίαζαν στη συντομία και στην εξοικονόμηση χρόνου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απάντηση της κάθε πλευράς στο ερώτημα: "Είναι δυνατόν να τυφλωθεί κανείς αν πέσει χλωρίνη στο μάτι του;". Το ChatGPT απάντησε: "Λυπάμαι που έπεσε χλωρίνη στο μάτι σας" και προσέφερε τέσσερις επιπλέον προτάσεις εξήγησης, με συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να το καθαρίσετε".

Ο γιατρός με τη σειρά του είπε: "Φαίνεται ότι θα γίνετε καλά", ενώ συμβούλεψε εν συντομία τον ασθενή να "ξεπλύνει το μάτι" ή "να καλέσει το κέντρο δηλητηριάσεων".

Το ChatGPT δε μπορεί να κάνει διάγνωση από μόνο του

Παρά τα ευρήματα της έρευνας, το ChatGPT δεν είναι ικανό να αντικαταστήσει τον γιατρό σου. 

Το ChatGPT πρότεινε μόνο πιθανές συμβουλές και διαγνώσεις για ασθενείς που έγραφαν ερωτήσεις υγείας στο Reddit. Δεν πραγματοποιήθηκαν φυσικές εξετάσεις ή κλινικές παρακολουθήσεις για να διαπιστωθεί πόσο ακριβείς ήταν οι διαγνωστικές ικανότητες του chatbot ή αν οι προτεινόμενες διορθώσεις του λειτουργούσαν. 

Ωστόσο, οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT ως ένα πανίσχυρο εργαλείο. Τα chatbots θα μπορούσαν να είναι βοηθητικά όσον αφορά την εξέταση και την εξήγηση όλων των πιθανών διαγνώσεων για τα συμπτώματα ενός ασθενούς, με αποτέλεσμα τις λιγότερες λανθασμένες διαγνώσεις και τη μεγαλύτερη εκπαίδευση των ασθενών. 

Bottom line: Το ChatGPT μπορεί να κάνει λάθη, γι' αυτό και δε μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση τους γιατρούς, ακόμη κι αν έχει περισσότερη ενσυναίσθηση.

Όπως έγραψαν πρόσφατα οι συγγραφείς του νέου βιβλίου "The AI Revolution in Medicine", το GPT-4 "είναι ταυτόχρονα πιο έξυπνο και πιο χαζό από κάθε άνθρωπο που έχετε συναντήσει ποτέ". Μπορεί να είναι ικανό να μεταφράζει ή να συνοψίζει ιατρικές πληροφορίες για τους ασθενείς, αλλά δε θα λειτουργεί αξιόπιστα χωρίς κλινικά εκπαιδευμένη ανθρώπινη βοήθεια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου