Η Fitness Consultant Ιωάννα Λαουμτζή γράφει στο Esquire όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το φαινόμενο 'afterburn'. Μπορείς να συνεχίσεις να καις θερμίδες και μετά την προπόνηση; Η απάντηση είναι ναι και αυτό οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση.

Τι είναι πάλι αυτό το EPOC effect;

Η επιστημονική ονομασία του EPOC effect, αποτελεί συντομογραφία του "Excess Post-Exercise Oxygen Consumption" που σημαίνει αυξημένη μετα-προπονητική κατανάλωση οξυγόνου.

> Διάβασε ακόμη: Η υβριδική HIIT προπόνηση για το πάνω μέρος του κορμιού

Το EPOC είναι η ποσότητα του οξυγόνου που απαιτείται για να επανέλθει η μεταβολική λειτουργία του σώματος σου στα φυσιολογικά επίπεδα ηρεμίας (ομοιόσταση). Αυτή η αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου, οδηγεί σε μια αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Με απλά λόγια, η μετάκαυση είναι η επιπλέον ενεργειακή απαίτηση για την πλήρη αποκατάσταση των σωματικών σου λειτουργιών, μετά από μια έντονη προπόνηση.

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα κάψεις λίπος και θα χτίσεις μύες μέσα στο νερό

Η άσκηση που καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο, καίει περισσότερες θερμίδες. Το σώμα σου δαπανά περίπου 5 θερμίδες ενέργειας για να καταναλώσει 1 λίτρο οξυγόνου. Έτσι, η αύξηση της ποσότητας του οξυγόνου που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση, μπορεί να αυξήσει το συνολικό ποσό των καθαρών θερμίδων που καίγονται.

Η ιδανική προπόνηση

Η κυκλική προπόνηση και η προπόνηση με μεγάλα βάρη και μικρά διαλείμματα, απαιτεί ATP από το αναερόβιο κατώφλι, αυξάνοντας έτσι τη μετάκαυση. Η προπόνηση με σύνθετες ασκήσεις αντιστάσεων, ή η κυκλική προπόνηση με βάρη για όλο το σώμα, δημιουργεί μεγαλύτερη ζήτηση από τους εμπλεκόμενους μύες.

> Διάβασε ακόμη: Μετά το HIIT, έρχεται το HIFT

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αύξησης της επίδρασης του EPOC effect. Μετά από μια προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), το σώμα θα συνεχίσει να παράγει ενέργεια χρησιμοποιώντας τις αερόβιες διεργασίες του οργανισμού σου.

 

> Διάβασε ακόμη: Ασφαλής επιστροφή στο γυμναστήριο, σε απλά βήματα

 


Info

Η Ιωάννα Λαουμτζή είναι Fitness Consultant και Founder του IL Exclusive Fitness/ Personal Training  Gym.

www.ioannalaoumtzi.gr