Πώς σαμποτάρεις την επιτυχία σου σύμφωνα με το Harvard

Αν θέλεις να πετύχεις στη δουλειά σου θα πρέπει να σταματήσεις να κάνεις αυτά τα πέντε πράγματα.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 20 Φεβρουαρίου 2023

Παρότι δεν ορίζουν όλοι οι άνθρωποι την επαγγελματική επιτυχία με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές που σε βοηθούν να φτάσεις ως εκεί που θέλεις -ασχέτως το πού είναι αυτό- και άλλες κακές που σου κλείνουν τον δρόμο. Αν θέλεις, λοιπόν, να 'ξεβαλτώσεις' την καριέρα σου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να συνειδητοποιήσεις το τι δεν κάνεις σωστά. Γι' αυτό, θα σου φανεί χρήσιμο το να γνωρίζεις τα πέντε πιο συνηθισμένα λάθη που κρατούν κάποιον στάσιμο - όλα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Harvard Business, στο οποίο μπορείς να βρεις τις πιο χρήσιμες συμβουλές καριέρας.

Δεν δίνεις αξία σε όλα τα skills που απαιτεί το επάγγελμά σου

Μπορεί να διαθέτεις ένα skill τόσο αναπτυγμένο που να σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους συναδέλφους σου. Ας πάρουμε το τελείως τυχαίο παράδειγμα του να είσαι δημοσιογράφος και να έχεις τρομερή πένα - ό,τι γράφεις να κάνει τους άλλους να λένε 'τι ωραία που τα λέει ο άτιμος'. Το να εστιάσεις στο να γίνεις ακόμα καλύτερος μόνο σε αυτό, όμως, μπορεί να αποδειχθεί εμπόδιο στην καριέρα σου αν δεν δώσεις την ίδια βαρύτητα στα άλλα σημαντικά skills που απαιτεί το επάγγελμά σου, π.χ. το να παραδίδεις τα κείμενά σου εντός deadline και να μην τα 'λιβανίζεις' με τις ώρες για το αν η χ λέξη είναι πιο καλή από την ψ. Κοινώς, μην εστιάζεις μόνο στο δυνατό σου σημείο αλλά ανάπτυξε και τα 'αδύνατα'.

Πώς σαμποτάρεις την επιτυχία σου σύμφωνα με το HarvardiStock

Δεν είσαι ομαδικός παίκτης

Όλοι οι επιτυχημένοι γνωρίζουν το πώς να μοιράζουν αρμοδιότητες και να μην παίρνουν όλο το βάρος ενός project πάνω τους. Το να περιστοιχίζεσαι από τους σωστούς συνεργάτες, όχι μόνο θα σε γλιτώσει από την κούραση και το 'κάψιμο', αλλά και θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις νέα πράγματα, να βρεις καλύτερες λύσεις, ακόμα και να χτίσεις σχέσεις με ανθρώπους που πιθανόν να σε ωφελήσουν αργότερα στη ζωή σου.

Η αυτοπεποίθησή σου βασίζεται στο ότι είσαι έξυπνος

Ας το πούμε λαϊκά: Το έξυπνο πουλί πιάνεται από τη μύτη. Το κόλπο για να είσαι πάντα επιτυχημένος στη δουλειά σου είναι το να μην αποφεύγεις τις καταστάσεις που σε κάνουν να αισθάνεσαι κάπως 'λίγος'. Με το να βαδίζεις σε αχαρτογράφητα για τον εγκέφαλό σου νερά μπορείς να βρεις πολλά χρήσιμα εργαλεία και να ανακαλύψεις πράγματα για σένα που θα σε 'ξεβαλτώσουν' και θα σε οδηγήσουν στην επόμενη πίστα.

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα κοιμάσαι καλύτερα, σύμφωνα με το Harvard

Κάτι ακόμα που έχει να κάνει με την πρόσληψη της ευφυίας σου. Πρέπει να είσαι πάντα αντικειμενικός και να αποδεχθείς ότι δεν θα είσαι πάντα εσύ αυτός που γνωρίζεις καλύτερα απ' όλους το πώς γίνεται κάτι στον τομέα σου: Μάθε να μαθαίνεις από τους άλλους.

Βαριέσαι εύκολα

Αποδέξου τη βαρεμάρα. Αν δεν είσαι χρυσόψαρο, είναι φυσιολογικό το να βαριέσαι τη ρουτίνα της επαγγελματικής σου καθημερινότητας. Το θέμα είναι η βαρεμάρα να μην σε κάνει να χάσεις το κίνητρό σου, ούτε να παραδόσεις τα όπλα αμαχητί και να σου φάνε τις ευκαιρίες που έχεις μπροστά σου οι λιγότερο ικανοί συνάδελφοί σου.

> Διάβασε ακόμα: 3 τρικ του Harvard για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου

Για να επιτύχεις, άλλωστε, πολλές φορές δεν αρκεί μόνο η δημιουργικότητά σου την οποία νιώθεις να καταπιέζεται, αλλά και η επιμονή όπως και το να γίνεις εξπέρ σε κάτι μέσω της επανάληψης. Για να την παλέψεις, κάνε μικρά διαλείμματα ή βρες διαφορετικές λύσεις στο ίδιο πρόβλημα.

Δεν είσαι ανοιχτός στις εναλλακτικές λύσεις

Σίγουρα υπάρχει μία λύση για ένα πρόβλημα η οποία σου φαίνεται να είναι η μόνη και η πιο λογική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δίνεις σημασία στις άλλες μεθόδους και προσεγγίσεις, που μπορεί να αποδειχθούν εξίσου χρήσιμες. Κοινώς, δεν θα πρέπει να κάνεις τα πάντα με τον τρόπο που έχεις μάθει ότι λειτουργεί, αλλά να είσαι ανοιχτός στο να βγαίνεις εκτός της περιοχής που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής όταν όσα έχεις μάθει μοιάζει να μην σε εξελίσσουν.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος