Από τη βεράντα του Royal Champagne Hotel & Spa, στην ευρύτερη περιοχή του Ριγί-λα-Μοντάνιε στην Καμπανία, ξεδιπλώνονται μπροστά σου ατέλειωτοι καταπράσινοι αμπελώνες. Αρκετοί από αυτούς, μαζί με γραφικούς οικισμούς, ανήκουν στην οικογένεια Cattier, που δραστηριοποιείται στο εν λόγω κομμάτι γης από το 1625. Η 13η πλέον γενιά της οικογένειας είναι εκείνη που βρίσκεται πίσω από τα cuvées της Armand de Brignac παράγοντας μία από τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές σαμπάνιες του κόσμου.

Ο πατριάρχης Jean-Jacques και ο γιος του Alexandre είναι εκείνοι που τρέχουν πλέον τους οικογενειακούς αμπελώνες και, έχοντας τεράστια εμπειρία, θέτουν ως στόχο να ξεπεράσουν κάθε επίπεδο ποιότητας που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν.

Από το 2006, όταν από το κελάρι της Cattier έφυγαν τα πρώτα μπουκάλια Armand de Brignac, μέχρι και σήμερα το brand είναι συνώνυμο της μοναδικότητας, των premium στιγμών και της αυθεντικής έννοιας της απόλαυσης. Κάθε Armand de Brignac cuvée είναι ένα blend τριών διακριτών vintages, που επιτρέπουν περισσότερα επίπεδα πολυπλοκότητας, πλούσιο σώμα και ευρείες αποχρώσεις αρωμάτων.

Οι φιάλες παλαιώνουν στο κελάρι της Cattier, περίπου 100 πόδια κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (το πιο βαθύ σε ολόκληρη την Καμπανία), ένα χώρο που ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν. Η θερμοκρασία που επικρατεί στο κελάρι αλλά και η μορφολογία του εδάφους γύρω από αυτό δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες ώστε να επιτευχθεί η τέλεια ωρίμανση του κρασιού. Όταν πλέον η σαμπάνια είναι έτοιμη, μια ομάδα ατόμων ασχολείται με μεγάλη προσήλωση στο labeling, που γίνεται με το χέρι. Ασφαλώς ένα τέτοιο διαμάντι του drinking world δε θα μπορούσε παρά να φιλοξενείται και στο αντίστοιχο μπουκάλι. Οι θρυλικές πλέον φιάλες της Armand de Brignac, με τη μοναδική μεταλλική επίστρωση και τις τέσσερις ετικέτες κασσίτερου, έχουν γίνει ταυτόσημες με το εξαιρετικής ποιότητας περιεχόμενό τους, που εύκολα το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη κιόλας γουλιά.

Το τέλειο champagne pairing

Μια σαμπάνια Armand de Brignac σχετίζεται με πολύ ιδιαίτερες γεύσεις προσφέροντας σπάνιες γαστρονομικές εμπειρίες. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου εξαιρετικά τυχερό, καθώς το δοκίμασα επί του πρακτέου, πλαισιώνοντας κάθε πιάτο του Arnaud Lallement στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο L’Assiette Champenoise. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι βασικοί συνδυασμοί που επιτρέπουν την ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση των Armand de Brignac.

Έτσι, η Brut Gold, που λειτουργεί άψογα και στο ρόλο του απεριτίφ, μπορεί να συνδυαστεί με θαλασσινά και ψάρι, αλλά αποτελεί και ένα θαυμάσιο alter ego για χαβιάρι και χτένια ή ακόμη και για τηγανητό κοτόπουλο. Η Rosé πλαισιώνει έξοχα επιδόρπια με φρούτα, αστακό, κόκκινο κρέας και τυριά. Πιάτα όπως μύδια και σούσι, ψάρι, ελαφριά τυριά και γεύσεις με έντονες οξύτητες συνοδεύονται τέλεια από την Blanc de Blancs. Τέλος, η Demi Sec ενδείκνυται ως συνοδεία του φουά γκρα, των πικάντικων γεύσεων αλλά και οποιουδήποτε γλυκού.


Διάβασε ακόμη για την επανάσταση της ελληνικής μικροζυθοποιίας και την ακριβότερη συλλογή κρασιών του πλανήτη.