Η ακριβότερη συλλογή κρασιών του πλανήτη κοστίζει 30 εκατομμύρια

Μία ιδιωτική συλλογή 17.000 μπουκαλιών μόλις έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 09 Απριλίου 2019

Η Κίνα αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες παγκοσμίως στο κομμάτι του κρασιού, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών, όπως αυτά προκύπτουν από την αρμόδια ένωση της ασιατικής χώρας. Μάλιστα, πολλοί τονίζουν ότι μέχρι το 2020, θα έχει ξεπεράσει παραδοσιακές δυνάμεις στο συγκεκριμένο κομμάτι όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός αυτών, τυγχάνει να είναι και μία από τις πιο ισχυρές αγορές του κόσμου, γι' αυτό και δεν προκαλεί καμία εντύπωση αυτό που συνέβη στο Χονγκ Κονγκ, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου: Η μεγαλύτερη δημοπρασία κρασιού της ιστορίας. 

2.700 παρτίδες κρασιών από μία ιδιωτική συλλογή βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο Sotheby's, με σκοπό όχι απλά να πουληθούν αλλά και να σημειώσουν νέο ρεκόρ - κάτι που συνέβη. Η τιμή αγοράς της οινικής συλλογής έφτασε τα $29.800.000, ξεπερνώντας κατά πολύ την τιμή εκκίνησης που είχε οριστεί στα $19.000.000. 

Η δημοπρασία, που διήρκησε από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου, περιελάμβανε σχεδόν 17.000 φιάλες, ανάμεσα στις οποίες κάποια πρωτοκλασάτα κρασιά Βουργουνδίας και Μπορντό (όπως πχ 250 παρτίδες Domaine de la Romanée–Conti πέντε δεκαετιών, 80 παρτίδες Maison και Domaine Leroy και πάνω από 600 παρτίδες του Domaine Coche-Dury), που απολαμβάνουν σπουδαίας αναγνώρισης στην Κίνα, καθώς επίσης και αρκετές σαμπάνιες (Dom Pérignon Rosé, Dom Pérignon Oenothèque κ.α.).

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε μία δημοπρασία που είχε διοργανωθεί στη Νέα Υόρκη το 2016 από τους δισεκατομμυριούχους αδερφούς Koch και στην οποία μία (ελαφρώς μικρότερη) συλλογή κρασιών έφτασε τα $22.000.000.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Θάνο Προυναρού, γιατί ο κόσμος αγαπάει τα μπαρ;

Ο δημιουργός του Baba Au Rum μιλά για την αθηναϊκή μπαρ σκηνή, την πορεία των projects του και απαντά στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αν νιώθεις τολμηρός, δοκίμασε ένα Blue Blazer

Ένα φλογερό ποτό, ιδανικό για τις πιο κρύες ημέρες. Αρκεί να έχεις και έναν πυροσβεστήρα κάπου κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία και η συνταγή του Irish Coffee

Ένα ζεστό, τονωτικό ρόφημα για τις κρύες ημέρες. Φυσικά, με ιρλανδικό ουίσκι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί το Bacardi έχει μία νυχτερίδα στο logo του

Η ιστορία και οι μύθοι πίσω από το λογότυπο του δημοφιλούς ρουμιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένα premium σάκε που αξίζει την προσοχή σου

Ο Richard Geoffroy, μέχρι πρότινος chef de cave και public face της Dom Perignon, φέρνει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στην παραγωγή sake.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί όλοι πίνουν ουίσκι τον χειμώνα

Ρωτήσαμε τρεις καθ' ύλην αρμόδιους για το πώς σχετίζεται ο βασιλιάς των ποτών, το ουίσκι, με τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας