Στη σπηλιά μίας πολύ εκλεκτής σαμπάνιας

Το Esquire βρέθηκε σε ένα από τα πιο μυστικά σημεία της Καμπανίας, στο θησαυροφυλάκιο της Armand de Brignac.

Από το 1625, στην ευρύτερη περιοχή του Rilly-la-Montagne στην Καμπανία της Γαλλίας, η οικογένεια Cattier έχει στην κατοχή της αρκετούς αμπελώνες και ασφαλώς ασχολείται με το κομμάτι της οινοπαραγωγής. Πλέον, η 13η γενιάς της οικογένειας βρίσκεται πίσω από τα cuvées της περίφημης Armand de Brignac, παράγοντας μία από τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές σαμπάνιες του κόσμου. 

Στη σπηλιά μίας πολύ εκλεκτής σαμπάνιας

Οι φιάλες της Armand de Brignac παλαιώνουν σε ένα μυστικό κελάρι, 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, που ελάχιστοι γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται (hint: είναι κάπου εντός του χωριού Épernay της ευρύτερης περιοχής) και ακόμη λιγότεροι έχουν την τύχη να επισκεφθούν κάθε χρόνο.

Το Esquire ξεναγήθηκε σε αυτό και διαπίστωσε από κοντά περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Ένας λαβύρινθος που περιλαμβάνει σιδερένιες πόρτες με απειλητικές κλειδαριές, μπόλικα σκοτεινά σημεία και ασφαλώς πολλές, πάρα πολλές, φιάλες σαμπάνιας. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Esquire Greece (@esquiregr) on

Μεταξύ άλλων, μπορεί κάποιος να δει κρασιά που φυλάσσονται από το 1937, σε ειδικό χώρο μάλιστα χώρο, που μόλις δύο άτομα -ο πατριάρχης της οικογένειας Jean-Jacques Cattier και ο γιος του, Alexandre- έχουν πρόσβαση αλλά και μπουκάλια από τα πρώτα cuvée της Brut Gold εκδοχής της Armand de Brignac.

Δωμάτια γεμάτα χρυσά, ασημένια και ροζ μπουκάλια -Brut Gold, Rosé, Demi Sec, Blanc de Blancs και Blanc de Noirs- που αντανακλούν το ελάχιστο φως και δημιουργούν μία ιδιαίτερη essence θησαυροφυλακίου. Η χρήση της τελευταίας λέξης μόνο τυχαία δεν είναι καθώς αρκετοί από τους ανθρώπους της Armand de Brignac αποκαλούν το κελάρι Gold Vault.

ΚΕΛΑΡΙ ARMAND DE BRIGNAC 2
ΚΕΛΑΡΙ ARMAND DE BRIGNAC 3
ΚΕΛΑΡΙ ARMAND DE BRIGNAC 4

Το κλίμα και η θερμοκρασία που επικρατούν στο κελάρι αλλά και η γεωμορφολογία του εδάφους γύρω από αυτό, δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες ώστε να επιτευχθεί η τέλεια ωρίμανση του ποτού. Η μυστική του τοποθεσία αποδείχθηκε ιδιαιτέρως χρήσιμη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής, που έβρισκαν σε αυτό ένα ασφαλές μέρος για να προστατευθούν. Στους τοίχους του κελαριού μπορεί κάποιος να διακρίνει ακόμη τα ίχνη από τα κεριά και τα καντήλια που χρησιμοποιούσαν για το φωτισμό τους οι Γάλλοι που φιλοξενούνταν σε αυτό. Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, τουλάχιστον είχαν άφθονο -και εξαιρετικής ποιότητας- κρασί.


Διάβασε ακόμη για τα ποτά, τα μπαρ και τα trends που θα θυμόμαστε από το 2019, τα ελληνικά spirits που κατακτούν τον πλανήτη και τα cocktails με σάκε που ίσως είναι το μέλλον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.