Στη σπηλιά μίας πολύ εκλεκτής σαμπάνιας
Το Esquire βρέθηκε σε ένα από τα πιο μυστικά σημεία της Καμπανίας, στο θησαυροφυλάκιο της Armand de Brignac.
Από το 1625, στην ευρύτερη περιοχή του Rilly-la-Montagne στην Καμπανία της Γαλλίας, η οικογένεια Cattier έχει στην κατοχή της αρκετούς αμπελώνες και ασφαλώς ασχολείται με το κομμάτι της οινοπαραγωγής. Πλέον, η 13η γενιάς της οικογένειας βρίσκεται πίσω από τα cuvées της περίφημης Armand de Brignac, παράγοντας μία από τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές σαμπάνιες του κόσμου.
Οι φιάλες της Armand de Brignac παλαιώνουν σε ένα μυστικό κελάρι, 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, που ελάχιστοι γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται (hint: είναι κάπου εντός του χωριού Épernay της ευρύτερης περιοχής) και ακόμη λιγότεροι έχουν την τύχη να επισκεφθούν κάθε χρόνο.
Το Esquire ξεναγήθηκε σε αυτό και διαπίστωσε από κοντά περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Ένας λαβύρινθος που περιλαμβάνει σιδερένιες πόρτες με απειλητικές κλειδαριές, μπόλικα σκοτεινά σημεία και ασφαλώς πολλές, πάρα πολλές, φιάλες σαμπάνιας.
Μεταξύ άλλων, μπορεί κάποιος να δει κρασιά που φυλάσσονται από το 1937, σε ειδικό χώρο μάλιστα χώρο, που μόλις δύο άτομα -ο πατριάρχης της οικογένειας Jean-Jacques Cattier και ο γιος του, Alexandre- έχουν πρόσβαση αλλά και μπουκάλια από τα πρώτα cuvée της Brut Gold εκδοχής της Armand de Brignac.
Δωμάτια γεμάτα χρυσά, ασημένια και ροζ μπουκάλια -Brut Gold, Rosé, Demi Sec, Blanc de Blancs και Blanc de Noirs- που αντανακλούν το ελάχιστο φως και δημιουργούν μία ιδιαίτερη essence θησαυροφυλακίου. Η χρήση της τελευταίας λέξης μόνο τυχαία δεν είναι καθώς αρκετοί από τους ανθρώπους της Armand de Brignac αποκαλούν το κελάρι Gold Vault.
Το κλίμα και η θερμοκρασία που επικρατούν στο κελάρι αλλά και η γεωμορφολογία του εδάφους γύρω από αυτό, δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες ώστε να επιτευχθεί η τέλεια ωρίμανση του ποτού. Η μυστική του τοποθεσία αποδείχθηκε ιδιαιτέρως χρήσιμη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής, που έβρισκαν σε αυτό ένα ασφαλές μέρος για να προστατευθούν. Στους τοίχους του κελαριού μπορεί κάποιος να διακρίνει ακόμη τα ίχνη από τα κεριά και τα καντήλια που χρησιμοποιούσαν για το φωτισμό τους οι Γάλλοι που φιλοξενούνταν σε αυτό. Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, τουλάχιστον είχαν άφθονο -και εξαιρετικής ποιότητας- κρασί.
Διάβασε ακόμη για τα ποτά, τα μπαρ και τα trends που θα θυμόμαστε από το 2019, τα ελληνικά spirits που κατακτούν τον πλανήτη και τα cocktails με σάκε που ίσως είναι το μέλλον.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.