Στη σπηλιά μίας πολύ εκλεκτής σαμπάνιας
Το Esquire βρέθηκε σε ένα από τα πιο μυστικά σημεία της Καμπανίας, στο θησαυροφυλάκιο της Armand de Brignac.
Από το 1625, στην ευρύτερη περιοχή του Rilly-la-Montagne στην Καμπανία της Γαλλίας, η οικογένεια Cattier έχει στην κατοχή της αρκετούς αμπελώνες και ασφαλώς ασχολείται με το κομμάτι της οινοπαραγωγής. Πλέον, η 13η γενιάς της οικογένειας βρίσκεται πίσω από τα cuvées της περίφημης Armand de Brignac, παράγοντας μία από τις πιο ιδιαίτερες και ξεχωριστές σαμπάνιες του κόσμου.
Οι φιάλες της Armand de Brignac παλαιώνουν σε ένα μυστικό κελάρι, 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, που ελάχιστοι γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται (hint: είναι κάπου εντός του χωριού Épernay της ευρύτερης περιοχής) και ακόμη λιγότεροι έχουν την τύχη να επισκεφθούν κάθε χρόνο.
Το Esquire ξεναγήθηκε σε αυτό και διαπίστωσε από κοντά περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Ένας λαβύρινθος που περιλαμβάνει σιδερένιες πόρτες με απειλητικές κλειδαριές, μπόλικα σκοτεινά σημεία και ασφαλώς πολλές, πάρα πολλές, φιάλες σαμπάνιας.
Μεταξύ άλλων, μπορεί κάποιος να δει κρασιά που φυλάσσονται από το 1937, σε ειδικό χώρο μάλιστα χώρο, που μόλις δύο άτομα -ο πατριάρχης της οικογένειας Jean-Jacques Cattier και ο γιος του, Alexandre- έχουν πρόσβαση αλλά και μπουκάλια από τα πρώτα cuvée της Brut Gold εκδοχής της Armand de Brignac.
Δωμάτια γεμάτα χρυσά, ασημένια και ροζ μπουκάλια -Brut Gold, Rosé, Demi Sec, Blanc de Blancs και Blanc de Noirs- που αντανακλούν το ελάχιστο φως και δημιουργούν μία ιδιαίτερη essence θησαυροφυλακίου. Η χρήση της τελευταίας λέξης μόνο τυχαία δεν είναι καθώς αρκετοί από τους ανθρώπους της Armand de Brignac αποκαλούν το κελάρι Gold Vault.
Το κλίμα και η θερμοκρασία που επικρατούν στο κελάρι αλλά και η γεωμορφολογία του εδάφους γύρω από αυτό, δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες ώστε να επιτευχθεί η τέλεια ωρίμανση του ποτού. Η μυστική του τοποθεσία αποδείχθηκε ιδιαιτέρως χρήσιμη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής, που έβρισκαν σε αυτό ένα ασφαλές μέρος για να προστατευθούν. Στους τοίχους του κελαριού μπορεί κάποιος να διακρίνει ακόμη τα ίχνη από τα κεριά και τα καντήλια που χρησιμοποιούσαν για το φωτισμό τους οι Γάλλοι που φιλοξενούνταν σε αυτό. Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, τουλάχιστον είχαν άφθονο -και εξαιρετικής ποιότητας- κρασί.
Διάβασε ακόμη για τα ποτά, τα μπαρ και τα trends που θα θυμόμαστε από το 2019, τα ελληνικά spirits που κατακτούν τον πλανήτη και τα cocktails με σάκε που ίσως είναι το μέλλον.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες