Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με το ουίσκι γενικότερα, είναι να το συγκρίνει συνεχώς με το σκωτσέζικο. Μία από τις πιο κοινότυπες φράσεις που θα ακούσεις σχετικά με το ιρλανδικό είναι πως "πίνεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το scotch". Είναι μία πραγματικότητα. Αλλά το ουίσκι από την Ιρλανδία, που γράφεται όπως το αμερικανικό -whiskey- έχει πολλά περισσότερα να πει. 

Περίπου τον 16ο αιώνα, οι Ιρλανδοί μοναχοί έμαθαν τη διαδικασία παραγωγής αρωμάτων από τις αραβόφωνες χώρες και τη μετέφεραν στην πατρίδα τους. Εκεί δημιούργησαν το -στα Gaellicα- uisce beatha, "το νερό της ζωής". Γι' αυτό και η Ιρλανδία μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη χώρα που έφτιαξε ποτέ ουίσκι.

Το ιρλανδέζικο ουίσκι λοιπόν είναι το ποτό που φτιάχνεται και παλαιώνει -θα πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια- στο νησί, είναι (κατά συντριπτική πλειοψηφία) προϊόν τριπλής απόσταξης, χωρίς προσθήκη τύρφης, όντας συνήθως αποτέλεσμα αναμίξεως πολλών διαφορετικών blends. Πιο απαλό και ευκολόπιοτο σε σχέση με το σκωτσέζικο, περισσότερο φρουτώδες και με "ελαφρύτερο" χρώμα.

To Esquire ξεχώρισε κάποιους εκ των πιο ιδιαίτερων εκπροσώπων του αυτή τη στιγμή. 

Tullamore D.E.W.

Cad é an scéal. Στα Ιρλανδικά η έκφραση σημαίνει "Τι γίνεται;" και, όπως συνηθίζεται, πολλά γίνονται την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Παραδοσιακά όλα γίνονται πράσινα σε ένα μικρό νησί στην άκρη της Ευρώπης - και όχι μόνο σε αυτή, καθώς κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όπου υπάρχουν Ιρλανδοί, ειδικά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Πάρτι, συγκεντρώσεις, μουσική, φαγητό και φυσικά με τo Tully – έτσι λένε οι Ιρλανδοί το Tullamore D.E.W. Tο πασίγνωστο για την απαλή γεύση του ιρλανδέζικο ουίσκι το οποίο είναι το μόνο που επιμένει να υπηρετεί τη "Δύναμη των Τριών" και στα τρία στάδια της διαδικασίας παρασκευής ουίσκι.

Ειδικότερα, το Tullamore D.E.W.:

  1. Αποστάζεται τρεις φορές ώστε να δημιουργήσει ένα ουίσκι εξαιρετικής απαλότητας.
  2. Συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τύπους ιρλανδέζικου ουίσκι –χρυσό grain ουίσκι, single malt και πλούσιο ουίσκι από παραδοσιακό άμβυκα μη συνεχούς απόσταξης (pot still)– για να δημιουργήσει ένα πνεύμα μεγαλύτερης πολυπλοκότητας και αυθεντικού χαρακτήρα.
  3. Ωριμάζει σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών –παραδοσιακά βαρέλια που χρησιμοποιούνται για δεύτερη φορά (Refill), βαρέλια μπέρμπον και βαρέλια σέρι– για να δημιουργήσει ανεπανάληπτο βάθος και ισορροπία γεύσης.

Η γλυκιά απαλότητα του grain ουίσκι, η ανάλαφρη σπιρτάδα του pot still και η φρουτώδης αίσθηση του malt γεννούν μια γεύση που διακρίνει το Tullamore D.E.W. από όλα τα υπόλοιπα ιρλανδέζικα ουίσκι.

Kilbeggan Single Pot Still Irish Whiskey

Το αποστακτήριο Kilbeggan, που βρίσκεται στην κομητεία Westmeath στην καρδιά της Ιρλανδίας, έχει μακρά παράδοση, που τρέχει πίσω στο 1757 - είναι το πιο παλιό αποστακτήριο με επίσημη άδεια λειτουργίας στην χώρα.

Παρότι από την δεκαετία του 1950 μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα έπαψε να λειτουργεί, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμικό come back, με πολύ υψηλής ποιότητας ουίσκι. Το τελευταίο χρονικά δημιούργημά του είναι το φρουτώδες και ελαφρύ pot still ουίσκι, με 43% ABV, γλυκά αρώματα και γεμάτη γεύση.

Glendalough Pot Still, 17 και 25 ετών

Η κοιλάδα του Glendalough βρίσκεται περίπου 55 χιλιόμετρα νότια του Δουβλίνου και είναι ένα μέρος σχεδόν παραμυθένιο, με μία κοιλάδα να σκεπάζεται από καταπράσινα βουνά, ανάμεσα από δύο λίμνες. Εντός αυτού του τοπίου, 5 φίλοι από το Wicklow και το Δουβλίνο, αποφάσισαν να φτιάξουν εδώ και λίγα χρόνια ένα αποστακτήριο, με σκοπό να αναβιώσουν την παράδοση του craft distilling στην Ιρλανδία.

> Διάβασε ακόμη: Πώς οι Ιταλοί διαμόρφωσαν την παγκόσμια μπαρ σκηνή

Κρίνοντας από τα δύο συγκεκριμένα ουίσκι, τα Glendalough Pot Still 17 και 25 ετών, τα κατάφεραν περίφημα. Το πρώτο είναι ένα single malt ιρλανδικό ουίσκι, που παλαιώνει σε βαρέλια bourbon, προτού μεταφερθεί σε casks από ιαπωνική δρυ Mizunara για το τελικό φινίρισμα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισορροπημένο ουίσκι με αρώματα από μπαχαρικά, φρουτώδεις νότες και έντονες οξύτητες. Όλα τα παραπάνω γίνονται εντονότερα στο Glendalough Pot Still 25 ετών.

Dingle 

Το σχεδόν απομονωμένο αποστακτήριο του Dingle είναι τοποθετημένο στη νοτιοδυτική άκρη της Ιρλανδία και το Kerry. Σκοπός των ανθρώπων του δεν είναι να γίνουν megabrand στην αγορά αλλά να διατηρήσουν την αρτιζάνικη προσέγγισή τους στη δημιουργία ουίσκι, σύμφωνα πάντοτε με τις προσταγές της ιρλανδικής παράδοσης.

O Master Distiller, Graham Coul, o οποίος έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο περιζήτητα ουίσκι στον κόσμο είναι "υπεύθυνος" για την παραγωγή εδώ, με κάποιες εξαιρετικές έως τώρα προσπάθειες. Μία από αυτές είναι το Dingle Batch 4 Pot Still, που αντικατοπτρίζει 100% την ιρλανδική κουλτούρα στο ουίσκι, με τριπλή απόσταξη και παλαίωση σε βαρέλια bourbon και Sherry Oloroso όπως επίσης και το  Dingle Single Malt Core Range που αποτελείται από 63% first fill Pedro Ximenez Sherry βαρέλια και 37% first fill Bourbon βαρέλια για αυτό  - θεωρείται ένα σπουδαίο Sherry bomb. Στην Ελλάδα, το Dingle εισάγεται αποκλειστικά από την κάβα Ανθίδης.

Teeling Single Pot Still

Η ιστορία του Teeling είναι λίγο-πολύ γνωστή και ξεκινά το 1782 όταν ο Walter Teeling κατασκεύασε ένα αποστακτήριο στην καρδιά της ιρλανδικής πρωτεύουσας, παράγοντας κάποια από τα πιο θρυλικά ουίσκι της χώρας.

Πλέον, τα ηνία του αποστακτηρίου κρατά η νεότερη γενιά, δηλαδή οι Jack και Stephen Teeling, που συνεχίζουν την παράδοση. Το Teeling Single Pot Still είναι ένα από τα πιο "φρεσκοαποσταγμένα" ουίσκι του Δουβλίνου, με ένα ενδιαφέρον mix κριθαριών και παλαίωση σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών. Στη γεύση του κυριαρχούν λευκά φρούτα και πιπέρια, ροδάκινο και μπισκότο, ενώ η επίγευσή του είναι ξηρή, με νότες μπαχαρικών.

The Tyrconnell 16 Year Old Oloroso & Moscatel Cask Finish

To Tyrconnell είναι ένα από τα πιο ιστορικά brands του αποστακτηρίου Cooley (που αρχικά άνηκε στο Teeling και πλέον στην Beam Suntory). Τα ουίσκι του συνηθίζουν να τελειώνουν σε βαρέλια sherry, port ή Madeira, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως πρόκειται για προϊόν διπλής απόσταξης. Το Tyrconnell 16 Year Old Oloroso & Moscatel Cask Finish όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος περνά από βαρέλια Oloroso και Μοσχάτου, αφού πρώτα έχει παλαιώσει για τουλάχιστον 15 χρόνια σε ex-bourbon barrels.

> Διάβασε ακόμη: Τι σημαίνει να είσαι bartender σήμερα

Το συγκεκριμένο ουίσκι είναι ζωντανό και έντονο, με νότες βανίλιας και ανθικά αρώματα, δίνοντας επίσης γεύσεις από σταφίδα, καραμέλα και μαύρη σοκολάτα.

Jameson

Πολλά μπορεί να πεις κανείς για το πιο γνωστό και best selling ιρλανδικό ουίσκι παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Το Jameson ταξιδεύει το Iρλανδέζικο πνεύμα σε πάνω από 120 χώρες, συνεχίζοντας την παράδοση που καθιέρωσε από το 1780 ο John Jameson, όταν και ίδρυσε την ποτοποιία του στο Δουβλίνο, βασιζόμενος στην "Sine Metu” (χωρίς φόβο) φιλοσοφία του. Ουίσκι τριπλής απόσταξης, παράγεται από το καλύτερο κριθάρι της Ιρλανδίας και καθαρό κρυστάλλινο νερό. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παλαίωση bourbon και sherry. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το γνωστό χρυσαφί απόσταγμα με φρουτώδες άρωμα και απαλές νότες δρύινου ξύλου. Η γεύση του είναι εξαιρετικά απαλή, γλυκιά, με νότες βανίλιας.

Οι δύο πιο πρόσφατες προσθήκες στην γκάμα του Jameson κυκλοφόρησαν το περασμένο φθινόπωρο και είναι τα Topcutter IPA Limited Edition και Revolution Brewing Limited Edition. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε η συνεργασία με ζυθοποιεία, που έχουν χρησιμοποιήσει μπύρα στα βαρέλια. Επίσης, πρόσφατη προσθήκη και το Jameson Cold Brew, όπου το ουίσκι είναι αρωματισμένο με καφέ.

Redbreast Small Batch

Για τους πιο εξειδικευμένους γνώστες του ιρλανδέζικου ουίσκι, το Redbreast είναι μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή επιλογή. Το εν λόγω single pot still Irish Whiskey φτιαχνόταν από τις αρχές του 20ου αιώνα από την εταιρεία Gilbey's, που χρησιμοποιούσε το αποστακτήριο του Jameson. Όλες του οι ετικέτες κάνουν τη διαφορά με το περίπλοκο γευστικό προφίλ τους, κάτι που ισχύει και για την τελευταία κυκλοφορία, τη σειρά Redbreast Small Batch. Αυτή περιλαμβάνει 4 διαφορετικά ουίσκι, τα A (που επικεντρώνεται στις νότες ξύλου και βανίλιας), B (σε sherry cask), C (με πινελιές εξωτικών φρούτων) και D (με έντονη γεύση από σταφίδα και σκούρα μούρα).

Powers

Ένα από τα πιο κλασικά ουίσκι της κατηγορίας, που δημιουργήθηκε το 1791 από την John Power & Son. Πρόκειται για ένα  μείγμα δημητριακών με περισσότερο το σιτάρι, μονοκάζανo, τριπλής απόσταξης. Μπορεί φέτος να μην έχει υπάρξει ούτε να δρομολογείται κάποια νέα κυκλοφορία, ωστόσο το flagship blend του brand, Gold Label, θα κάνει πάντοτε τη διαφορά με την λεπτή, πιπεράτη γεύση με πολλές νότες μελιού. Στο ίδιο, εξαιρετικό επίπεδο στέκονται και τα  pot still whiskeys, Powers Three Swallow and Powers John’s Lane.

Κάποιες ακόμη εξαιρετικές επιλογές

  • Knappogue Castle Irish Whiskey's Marchesi di Barolo Cask
  • West Cork
  • J.J. Corry Irish Whiskey The Chosen
  • Bushmills
  • The Irishman Vintage Cask 2019 Edition
  • Connemara Peated Single Malt Irish Whiskey
  • Writers’ Tears Double Oak
  • Green Spot
  • Tipperary Watershed Single Malt
  • Busker


Διάβασε ακόμη για το πώς πίνεται το ουίσκι σύμφωνα με τους Σκωτσέζους, ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο spirit, κάποιες από τις κορυφαίες ιαπωνικές ετικέτες και μερικά από τα καλύτερα καπνιστά ουίσκι του κόσμου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.