
Μερικά από τα κορυφαία Ιαπωνικά ουίσκι
Αξίζουν μία θέση σε κάθε μπαρ.
Η αλήθεια είναι ότι το να βρεθεί στα χέρια σου μία φιάλη με πραγματικά ποιοτικό ιαπωνικό ουίσκι είναι κάτι αρκετά δύσκολο και κοστοβόρο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό αλλά μιλάμε για κάτι που πραγματικά αξίζει. Σε περίπτωση που νιώθεις έτοιμος για τα ποτά της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ορίστε κάποια από τις πιο σημαντικές προτάσεις.
Suntory Whisky Toki

Μία από τις πιο εύκολες και ασφαλείς επιλογές ώστε να ξεκινήσει κάποιος τη γνωριμία του με τα ουίσκι της Ιαπωνίας. Ένα blend από malt και grain ουίσκι από τα αποστακτήρια της Suntory, Yamazaki, Hakushu και Chita. Οι πυλώνες της συγκεκριμένης ετικέτας είναι το white oak cask malt του Yamazaki, που τελειώνει σε βαρέλια ισπανικής βελανιδιάς και το grain whisky του Chita. Το αποτέλεσμα του παντρέματος αυτών είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ spirit, ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Ασία.
Nikka Coffey Malt

To έτερο κορυφαίο brand στα ιαπωνικά ουίσκι μετά το Suntory, το Nikka, παρουσιάζει αυτό το πολύ ξεχωριστό ποτό, που πήρε το όνομά του από τον Ιρλανδό pioneer της απόσταξης Aeneas Coffey. Το Nikka Coffey Malt φτιάχνεται από 100% βυνοποιημένο κριθάρι και αποστάζεται με την μέθοδο column still (ο αποστακτήρας συνεχούς απόσταξης που δημιούργησε ο Aeneas Coffey), δίνοντας ένα ουίσκι που θυμίζει αρκετά bourbon. Πλούσιο σε γεύσεις καραμέλας και βανίλιας, με ωραίο και λιπαρό σώμα.
Hakushu 18

Το αποστακτήριο Hakushu βρίσκεται περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, περικυκλωμένο από καταπράσινα βουνά, στην περιοχή του Χοκούτο (περίπου 150 χλμ δυτικά του Τόκιο). Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουίσκι που φτιάχνονται εκεί είναι το 18 ετών single malt, με τις νότες φρέσκων φρούτων, το ελαφρύ κάπνισμα και τις διακριτικές πινελιές αποξηραμένου κερασιού.
Ohishi Single Sherry Cask

Ένα ουίσκι από ρύζι (σε ποσοστό 30% από την ποικιλία gohyakumanishi) που παλαιώνει σε βαρέλια που προηγουμένως φιλοξενούσαν sherry. Το εξαιρετικό νερό του ποταμού Kuma προσφέρει μία ακόμη θαυμάσια πρώτη ύλη και το αποτέλεσμα είναι αυτό το πολύπλοκο, φρουτώδες και ελαφρώς καπνιστό ουίσκι. Θεωρείται από τα πιο εκλεκτά spirits στην Ιαπωνία.
Yamazaki 12

Το Yamazaki 12 αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα του Suntory (με υψηλές πωλήσεις και στις ΗΠΑ) και το πρώτο ιαπωνικό single malt whisky που λανσαρίστηκε ποτέ στην αγορά. Ελαφρύ, με ξηρές νότες μπαχαρικών και άφθονη φρουτώδη γεύση, παλαιώνεται σε πολλά διαφορετικά βαρέλια - κάτι που επιδρά στον χαρακτήρα του.
Yoichi Single Malt

Αποστάζεται από το Nikka -στο νησί Χοκάιντο και το αποστακτήριο που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα- και είναι ένα ελαφρύ, floral ουίσκι με μία λεπτή αίσθηση καπνού στο τελείωμα. Το no-age-statement του προσδίδει έξτρα μυστήριο, ενώ η τοποθεσία του αποστακτηρίου παίζει το ρόλο της στον χαρακτήρα του.
Hibiki 17

Το blending είναι κάτι που οι Ιάπωνες έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση και το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν όταν πρόκειται να φτιάξουν ένα νέο ουίσκι. Μεγάλη φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο ταίριασμα των γεύσεων και στις ιδανικές αναλογίες. Όλα τα παραπάνω συναντώνται σε αυτό το αρμονικό ουίσκι, 17 ετών, που είναι πλούσιο, κρεμώδες -σχεδόν βουτυρώδες- με νότες καραμέλας και ροδάκινου. Ένα blended whisky που κάνει ακόμη και τους πιο φανατικούς της κατηγορίας να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
Nikka Whisky From The Barrel

Μήλο και βελανιδιά στη μύτη, κεράσι και μπαχαρικά στη γεύση, μία ελαφρώς πικάντικη επίγευση. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για το (επίσης με no-age-statement) ουίσκι που παντρεύει 100 διαφορετικά blends. Πολλοί, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ελπιδοφόρα δείγματα ουίσκι για το μέλλον και ένα από τα πιο σημαντικά ιαπωνικά spirits.
Chichibu Port Pipe

Το Chichibu ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, στη θέση του παλιού αποστακτηρίου Hanyu, στα προάστια του Τόκιο. Είναι αισθητά μικρότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα της χώρας αλλά το ουίσκι του έχει δημιουργήσει αρκετό θόρυβο. Το Port Pipe είναι ένα single malt που παλαιώνεται σε βαρέλια port, δίνοντας μία ωραία γλυκιά αίσθηση, χωρίς να ξεφεύγει. Είναι αρκετά δυσεύρετο αλλά αν κάποιος επισκεφθεί το αποστακτήριο μπορεί να το δοκιμάσει. Το Chichibu ετοιμάζεται ουσιαστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, όταν και θα κυκλοφορήσει μία επετειακή φιάλη με Port Pipe 10 ετών.
Iwai Tradition

Το Mars Shinshu Iwai είναι το ιαπωνικό αποστακτήριο που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο (στα 2.600 πόδια/792 μέτρα) από κάθε άλλο και η ιστορία του ξεκινά τη δεκαετία του 1940. Το Iwai Tradition συστήνεται ως blended whisky που παλαιώνει κατά σειρά σε sherry, bourbon και wine casks για να αποκτήσει ισορροπημένο προφίλ και γεύση γεμάτη, με νότες μπαχαρικών, βανίλιας και μία μικρή υπόνοια τύρφης.
Akashi Single Malt

Αρκετοί διαφορετικοί τύποι βαρελιών χρησιμοποιούνται σε αυτό το single malt (από bourbon, μπράντι, κρασί, sherry και shochu), που προέρχεται από το αποστακτήριο Eigamshima Akashi White Oak, κοντά στην Οζάκα. Το γεγονός πως το τελευταίο βρίσκεται δίπλα από τον ωκεανό, προσδίδει στο ουίσκι αλατότητα και αίσθηση άλμης. Εκτός από αυτά, υπάρχει μία ξεκάθαρη γεύση καραμέλας και ώριμων φρούτων, σε ένα αρμονικό σώμα.
Ψήθηκες για περισσότερο ουίσκι; Ρίξε μία ματιά σε κάποια από τα καλύτερα malts του κόσμου ή στα πιο δημοφιλή brands του 2019.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όλα για το βερμούτ
Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή τη σημερινή World Vermouth Day.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΚάποια από τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι
Για να είναι κάθε μέρα του Αγίου Πατρικίου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςTo World Class Studios 2023 επιστρέφει στην Αθήνα
Ο κορυφαίος διαγωνιστικός θεσμός της παγκόσμιας bartending σκηνής επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα για ακόμα μια χρονιά.
Πώς θα διασκεδάσεις σαν Ιρλανδός στην St. Patrick's Day
Αφορμή για ένα καλό ουίσκι, με τις ευλογίες του Αγίου Πατρικίου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας αιώνας και κάτι Coca-Cola
Δέκα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέραμε για την Coca-Cola.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςCocktails για να συνοδεύσεις τα θαλασσινά
Το pairing της Σαρακοστής. Ή περίπου.
Γραφει Μπαμπης Δουκας