Μερικά από τα κορυφαία Ιαπωνικά ουίσκι

Αξίζουν μία θέση σε κάθε μπαρ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Μαΐου 2019

Η αλήθεια είναι ότι το να βρεθεί στα χέρια σου μία φιάλη με πραγματικά ποιοτικό ιαπωνικό ουίσκι είναι κάτι αρκετά δύσκολο και κοστοβόρο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό αλλά μιλάμε για κάτι που πραγματικά αξίζει. Σε περίπτωση που νιώθεις έτοιμος για τα ποτά της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ορίστε κάποια από τις πιο σημαντικές προτάσεις. 

Suntory Whisky Toki

Μερικά από τα κορυφαία Ιαπωνικά ουίσκι

Μία από τις πιο εύκολες και ασφαλείς επιλογές ώστε να ξεκινήσει κάποιος τη γνωριμία του με τα ουίσκι της Ιαπωνίας. Ένα blend από malt και grain ουίσκι από τα αποστακτήρια της Suntory, Yamazaki, Hakushu και Chita. Οι πυλώνες της συγκεκριμένης ετικέτας είναι το white oak cask malt του Yamazaki, που τελειώνει σε βαρέλια ισπανικής βελανιδιάς και το grain whisky του Chita. Το αποτέλεσμα του παντρέματος αυτών είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ spirit, ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Ασία.

Nikka Coffey Malt

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΝΙΚΑ ΚΟΦΕΪ ΜΟΛΤ

To έτερο κορυφαίο brand στα ιαπωνικά ουίσκι μετά το Suntory, το Nikka, παρουσιάζει αυτό το πολύ ξεχωριστό ποτό, που πήρε το όνομά του από τον Ιρλανδό pioneer της απόσταξης Aeneas Coffey. Το Nikka Coffey Malt φτιάχνεται από 100% βυνοποιημένο κριθάρι και αποστάζεται με την μέθοδο column still (ο αποστακτήρας συνεχούς απόσταξης που δημιούργησε ο Aeneas Coffey), δίνοντας ένα ουίσκι που θυμίζει αρκετά bourbon. Πλούσιο σε γεύσεις καραμέλας και βανίλιας, με ωραίο και λιπαρό σώμα.

Hakushu 18

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΧΑΚΟΥΣΟΥ 18

Το αποστακτήριο Hakushu βρίσκεται περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, περικυκλωμένο από καταπράσινα βουνά, στην περιοχή του Χοκούτο (περίπου 150 χλμ δυτικά του Τόκιο). Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουίσκι που φτιάχνονται εκεί είναι το 18 ετών single malt, με τις νότες φρέσκων φρούτων, το ελαφρύ κάπνισμα και τις διακριτικές πινελιές αποξηραμένου κερασιού. 

Ohishi Single Sherry Cask

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΟΣΙΣΙ

Ένα ουίσκι από ρύζι (σε ποσοστό 30% από την ποικιλία gohyakumanishi) που παλαιώνει σε βαρέλια που προηγουμένως φιλοξενούσαν sherry. Το εξαιρετικό νερό του ποταμού Kuma προσφέρει μία ακόμη θαυμάσια πρώτη ύλη και το αποτέλεσμα είναι αυτό το πολύπλοκο, φρουτώδες και ελαφρώς καπνιστό ουίσκι. Θεωρείται από τα πιο εκλεκτά spirits στην Ιαπωνία.

Yamazaki 12

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΑΜΑΖΑΚΙ 12

Το Yamazaki 12 αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα του Suntory (με υψηλές πωλήσεις και στις ΗΠΑ) και το πρώτο ιαπωνικό single malt whisky που λανσαρίστηκε ποτέ στην αγορά. Ελαφρύ, με ξηρές νότες μπαχαρικών και άφθονη φρουτώδη γεύση, παλαιώνεται σε πολλά διαφορετικά βαρέλια - κάτι που επιδρά στον χαρακτήρα του. 

Yoichi Single Malt

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΓΙΟΙΤΣΙ

Αποστάζεται από το Nikka -στο νησί Χοκάιντο και το αποστακτήριο που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα- και είναι ένα ελαφρύ, floral ουίσκι με μία λεπτή αίσθηση καπνού στο τελείωμα. Το no-age-statement του προσδίδει έξτρα μυστήριο, ενώ η τοποθεσία του αποστακτηρίου παίζει το ρόλο της στον χαρακτήρα του. 

Hibiki 17

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΧΙΜΠΙΚΙ 17

Το blending είναι κάτι που οι Ιάπωνες έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση και το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν όταν πρόκειται να φτιάξουν ένα νέο ουίσκι. Μεγάλη φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο ταίριασμα των γεύσεων και στις ιδανικές αναλογίες. Όλα τα παραπάνω συναντώνται σε αυτό το αρμονικό ουίσκι, 17 ετών, που είναι πλούσιο, κρεμώδες -σχεδόν βουτυρώδες- με νότες καραμέλας και ροδάκινου. Ένα blended whisky που κάνει ακόμη και τους πιο φανατικούς της κατηγορίας να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Nikka Whisky From The Barrel

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΝΙΚΑ ΑΠΟ ΒΑΡΕΛΙ

Μήλο και βελανιδιά στη μύτη, κεράσι και μπαχαρικά στη γεύση, μία ελαφρώς πικάντικη επίγευση. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για το (επίσης με no-age-statement) ουίσκι που παντρεύει 100 διαφορετικά blends. Πολλοί, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ελπιδοφόρα δείγματα ουίσκι για το μέλλον και ένα από τα πιο σημαντικά ιαπωνικά spirits. 

Chichibu Port Pipe

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΤΣΙΤΣΙΜΠΟΥ

Το Chichibu ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, στη θέση του παλιού αποστακτηρίου Hanyu, στα προάστια του Τόκιο. Είναι αισθητά μικρότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα της χώρας αλλά το ουίσκι του έχει δημιουργήσει αρκετό θόρυβο. Το Port Pipe είναι ένα single malt που παλαιώνεται σε βαρέλια port, δίνοντας μία ωραία γλυκιά αίσθηση, χωρίς να ξεφεύγει. Είναι αρκετά δυσεύρετο αλλά αν κάποιος επισκεφθεί το αποστακτήριο μπορεί να το δοκιμάσει. Το Chichibu ετοιμάζεται ουσιαστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, όταν και θα κυκλοφορήσει μία επετειακή φιάλη με Port Pipe 10 ετών. 

Iwai Tradition

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΙΒΑΙ

Το Mars Shinshu Iwai είναι το ιαπωνικό αποστακτήριο που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο (στα 2.600 πόδια/792 μέτρα) από κάθε άλλο και η ιστορία του ξεκινά τη δεκαετία του 1940. Το Iwai Tradition συστήνεται ως blended whisky που παλαιώνει κατά σειρά σε sherry, bourbon και wine casks για να αποκτήσει ισορροπημένο προφίλ και γεύση γεμάτη, με νότες μπαχαρικών, βανίλιας και μία μικρή υπόνοια τύρφης. 

Akashi Single Malt

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΑΚΑΣΙ

Αρκετοί διαφορετικοί τύποι βαρελιών χρησιμοποιούνται σε αυτό το single malt (από bourbon, μπράντι, κρασί, sherry και shochu), που προέρχεται από το αποστακτήριο Eigamshima Akashi White Oak, κοντά στην Οζάκα. Το γεγονός πως το τελευταίο βρίσκεται δίπλα από τον ωκεανό, προσδίδει στο ουίσκι αλατότητα και αίσθηση άλμης. Εκτός από αυτά, υπάρχει μία ξεκάθαρη γεύση καραμέλας και ώριμων φρούτων, σε ένα αρμονικό σώμα.


Ψήθηκες για περισσότερο ουίσκι; Ρίξε μία ματιά σε κάποια από τα καλύτερα malts του κόσμου ή στα πιο δημοφιλή brands του 2019

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πόλεμος του Aperol Spritz

Οι New York Times ξεκίνησαν τη διαμάχη σχετικά με το δημοφιλέστερο aperitif του πλανήτη. Το ίντερνετ απάντησε. Τελικά, είναι καλό ή κακό το Aperol Spritz;

Τα spirits που αξίζει να δοκιμάσεις αυτή την εποχή

6 νέες κυκλοφορίες για το μπαρ του σπιτιού σου.