
Το επόμενο μεγάλο spirit
Τι δείχνουν οι τάσεις για το ποτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού το 2020.
Ο κόσμος του ποτού εξελίσσεται και διαφοροποιείται διαρκώς, αν και κάποιες σταθερές του spirits world μοιάζουν να είναι παγιωμένες εδώ και δεκαετίες. Για παράδειγμα, τα κλασικά cocktails δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν τα best sellers των μπαρ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα trends δεν είναι ικανά να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα ή και άμεσα σε λιγότερες περιπτώσεις τα γεγονότα.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το μαύρο ρούμι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wine and Spirit Trade Association (WSTA), το εν λόγω ποτό είναι εκείνο που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο στις πωλήσεις αλλά και στον τζίρο τους τελευταίους μήνες, στην απαιτητική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, έχει φτάσει στο σημείο να κοιτά στα μάτια το ιδιαίτερα αγαπητό στους Βρετανούς gin. Τα στοιχεία εμπλουτίζονται όλο και περισσότερο από τη στιγμή που εμφανίζονται νέες ετικέτες και premium brands στην αγορά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άνοδός του σκούρου ρουμιού οφείλεται στην περιέργεια του κοινού για ενδιαφέροντα και πιο "εύκολα" ποτά, με έντονες φρουτώδεις γεύσεις και νότες μπαχαρικών.

Το ρούμι διαθέτει μία ευρεία γκάμα επιλογών που διαχωρίζεται με διάφορα κριτήρια, όπως το χρώμα, η καταγωγή και ο τύπος. Στο πρώτο κριτήριο μιλάμε για λευκό, χρυσό και σκούρο ρούμι: Το λευκό -που συναντάς και ως silver- είναι ελαφρύ και δροσερό και αποτελεί μία εξαιρετική βάση για cocktail. Το χρυσό, που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια και έχει εντονότερο και σύνθετο χαρακτήρα. Και τέλος, το σκούρο, που η παλαίωσή του διαρκεί περισσότερα χρόνια με αποτέλεσμα ακόμη πιο πολύπλοκη γεύση, που αξίζει να πίνεται σχεδόν πάντοτε σκέτο.
Έπειτα, η καταγωγή. Υπάρχουν τα ρούμια της Κούβας που έχουν ελαφρύ προφίλ, αυτά της Τζαμάικας που είναι πληθωρικά και πολύπλοκα, εκείνα της Γουιάνας με μεγαλύτερη συμπύκνωση αλλά και τα ρούμια των Μπαρμπέιντος που χαρακτηρίζονται από φρουτώδες προφίλ και ισορροπία, με μπόλικες ανθικές νότες. Τέλος, αυτά της Λατινικής Αμερικής είναι περισσότερο τροπικά. Στο τελευταίο κριτήριο, συναντάμε το βιομηχανικού τύπου ρούμι (rhum industriel) και το "αγροτικό" rhum agricole. Στην πρώτη εντάσσονται τα γαλλικά ρούμια που προέρχονται από τη μελάσα ενώ στη δεύτερη εκείνα που προέρχονται από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμων και διαθέτουν φυτικό χαρακτήρα και λιπαρή υφή.
Διάβασε ακόμη για τα ιδανικότερα pairings μπύρας-φαγητού, την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και το μοναδικό ταξίδι εξερεύνησης που προσφέρει το METAXA.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες