Το επόμενο μεγάλο spirit

Τι δείχνουν οι τάσεις για το ποτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού το 2020.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Φεβρουαρίου 2020

Ο κόσμος του ποτού εξελίσσεται και διαφοροποιείται διαρκώς, αν και κάποιες σταθερές του spirits world μοιάζουν να είναι παγιωμένες εδώ και δεκαετίες. Για παράδειγμα, τα κλασικά cocktails δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν τα best sellers των μπαρ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα trends δεν είναι ικανά να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα ή και άμεσα σε λιγότερες περιπτώσεις τα γεγονότα. 

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το μαύρο ρούμι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wine and Spirit Trade Association (WSTA), το εν λόγω ποτό είναι εκείνο που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο στις πωλήσεις αλλά και στον τζίρο τους τελευταίους μήνες, στην απαιτητική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, έχει φτάσει στο σημείο να κοιτά στα μάτια το ιδιαίτερα αγαπητό στους Βρετανούς gin. Τα στοιχεία εμπλουτίζονται όλο και περισσότερο από τη στιγμή που εμφανίζονται νέες ετικέτες και premium brands στην αγορά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άνοδός του σκούρου ρουμιού οφείλεται στην περιέργεια του κοινού για ενδιαφέροντα και πιο "εύκολα" ποτά, με έντονες φρουτώδεις γεύσεις και νότες μπαχαρικών. 

Το επόμενο μεγάλο spirit

Το ρούμι διαθέτει μία ευρεία γκάμα επιλογών που διαχωρίζεται με διάφορα κριτήρια, όπως το χρώμα, η καταγωγή και ο τύπος. Στο πρώτο κριτήριο μιλάμε για λευκό, χρυσό και σκούρο ρούμι: Το λευκό -που συναντάς και ως silver- είναι ελαφρύ και δροσερό και αποτελεί μία εξαιρετική βάση για cocktail. Το χρυσό, που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια και έχει εντονότερο και σύνθετο χαρακτήρα. Και τέλος, το σκούρο, που η παλαίωσή του διαρκεί περισσότερα χρόνια με αποτέλεσμα ακόμη πιο πολύπλοκη γεύση, που αξίζει να πίνεται σχεδόν πάντοτε σκέτο.

Έπειτα, η καταγωγή. Υπάρχουν τα ρούμια της Κούβας που έχουν ελαφρύ προφίλ, αυτά της Τζαμάικας που είναι πληθωρικά και πολύπλοκα, εκείνα της Γουιάνας με μεγαλύτερη συμπύκνωση αλλά και τα ρούμια των Μπαρμπέιντος που χαρακτηρίζονται από φρουτώδες προφίλ και ισορροπία, με μπόλικες ανθικές νότες. Τέλος, αυτά της Λατινικής Αμερικής είναι περισσότερο τροπικά. Στο τελευταίο κριτήριο, συναντάμε το βιομηχανικού τύπου ρούμι (rhum industriel) και το "αγροτικό" rhum agricole. Στην πρώτη εντάσσονται τα γαλλικά ρούμια που προέρχονται από τη μελάσα ενώ στη δεύτερη εκείνα που προέρχονται από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμων και διαθέτουν φυτικό χαρακτήρα και λιπαρή υφή. 


Διάβασε ακόμη για τα ιδανικότερα pairings μπύρας-φαγητού, την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και το μοναδικό ταξίδι εξερεύνησης που προσφέρει το METAXA.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα για το βερμούτ

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή τη σημερινή World Vermouth Day.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

To World Class Studios 2023 επιστρέφει στην Αθήνα

Ο κορυφαίος διαγωνιστικός θεσμός της παγκόσμιας bartending σκηνής επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα για ακόμα μια χρονιά.

Πώς θα διασκεδάσεις σαν Ιρλανδός στην St. Patrick's Day

Αφορμή για ένα καλό ουίσκι, με τις ευλογίες του Αγίου Πατρικίου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας αιώνας και κάτι Coca-Cola

Δέκα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέραμε για την Coca-Cola.

Γραφει Τιμος Σαλαμες