Οι 10 καλύτερες ομάδες της δεκαετίας στο ΝΒΑ

Οι ομάδες του LeBron, οι Golden State Warriors, οι Spurs και όλοι όσοι σημάδεψαν την εποχή.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 30 Δεκεμβρίου 2019

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Luka Doncic, ο Trae Young, ο Ja Morant, ο Zion Williamson και μερικοί ακόμη νεαροί stars είναι εκείνοι που θα εξουσιάσουν το ΝΒΑ την ερχόμενη δεκαετία. Πριν από αυτούς όμως, έγιναν πολλά και διάφορα στον μαγικό πλανήτη. Η κόρνα της λήξης για το 2019 είναι έτοιμη να ακουστεί και το Esquire καταγράφει τα πεπραγμένα της δεκαετίας στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, καταλήγοντας στις 10 κορυφαίες ομάδες που εμφανίστηκαν σε αυτήν. 

10. Οι Houston Rockets, σεζόν 2017-2018 (65 νίκες στη regular season, τελικοί στη Δύση)

Περισσότερο από τις ομάδες του LeBron, εκείνοι που υπέφεραν πραγματικά από την παρουσία των Golden State Warriors ήταν οι Houston Rockets του coach Mike D'Antoni και ειδικά κατά τη διάρκεια του 2018. Ο General Manager της ομάδας Daryl Morey είχε ενδεχομένως παρουσιάσει το καλύτερο έργο κατά την περίοδο της παρουσίας του στο Τέξας, διαμορφώνοντας ένα φανταστικό ρόστερ αλλά και φέρνοντας πραγματικά επαναστατικές μεθόδους στη λειτουργία της ομάδας. Παρά τον τραυματισμό του Chris Paul, οι Rockets πάλεψαν απέναντι στους "δικτάτορες" των τελευταίων ετών στο ΝΒΑ αλλά δεν κατάφεραν να τους υπερκεράσουν και να βρεθούν στους τελικούς. 

9. Oklahoma City Thunder, σεζόν 2011-2012 (Τελικοί ΝΒΑ, 3 μελλοντικοί MVP στο ρόστερ)

Ο Sam Presti είναι δίχως αμφιβολία μία από τις ιδιοφυΐες του ΝΒΑ. Ο General Manager και αντιπρόεδρος αρχικά των Seattle SuperSonics και -ύστερα από την μετακόμιση στην Οκλαχόμα- των Oklahoma City Thunder, παρουσίασε τη σεζόν 2011-2012 ένα από τα masterpieces του. Στο ρόστερ της ομάδας ξεχώριζαν οι νεαροί, τότε, αλλά απείρως ταλαντούχοι Kevin Durant, Russell Westbrook και James Harden - οι δύο πρώτοι στα 23 τους και ο τρίτος στα 22. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, οι τρεις stars, μαζί με χρήσιμους ρολίστες όπως οι Nick Collison, Serge Ibaka, Kendrick Perkins  αλλά και βετεράνους σαν τον Derek Fisher, έφτασαν μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος, όπου και ηττήθηκαν με 4-1 από τους Miami Heat των LeBron James, Dwayne Wade και Chris Bosh. Η φυγή του Harden το αμέσως επόμενο καλοκαίρι αποτέλεσε την αρχή του τέλους για ένα από τα μεγαλύτερα what ifs της πρόσφατης ιστορίας της λίγκας. 

8. Dallas Mavericks, σεζόν 2010-2011 (Πρωταθλητές με MVP τον Dirk Nowitzki)

Οι 10 καλύτερες ομάδες της δεκαετίας στο ΝΒΑ

Μία από τις πιο απροσδόκητες και συναρπαστικές περιπτώσεις των τελευταίων 20 ετών. Κι αυτό γιατί οι Dirk Nowitzki, Jason Kidd, Jason Terry, Caron Butler, Shawn Marion, Tyson Chandler, JJ Barea, Brian Cardinal, Peja Stojakovic αλλά και ο ιδιοκτήτης Mark Cuban μαζί με τον coach Rick Carlisle κατόρθωσαν να επικρατήσουν των πανίσχυρων Heat, καταρρίπτοντας τους νόμους των πιθανοτήτων και όλα τα προγνωστικά. Μετά από αυτό το έπος, ο Dirk Nowitzki έγινε κάτι περισσότερο από ζωντανός θρύλος για την πόλη του Ντάλας.

7. Boston Celtics 2009-2010 (Τελικοί ΝΒΑ, old school icons)

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ 2010

To κύκνειο άσμα των Celtics του coach Doc Rivers και των Kevin Garnett, Paul Pierce, Ray Allen ήταν αυτό που παρέδωσε ουσιαστικά τη σκυτάλη στην εποχή του LeBron και, αργότερα, των Warriors. Στους NBA Finals του 2010, η ομάδα της Βοστώνης ηττήθηκε με 4-3 από τους Los Angeles Lakers αλλά επιλέγεται γι' αυτήν τη λίστα καθώς ήταν μία από τις πιο σκληροτράχηλες όσο και ποιοτικές εκδοχές του πρωταθλήματος, που έμοιαζε βγαλμένη από τις εποχές των 90s. Το γεγονός πως υπήρχε στο ρόστερ και ο Rasheed Wallace προσθέτει έξτρα πόντους.

6. Los Angeles Lakers 2009-2010 (Back to back τίτλοι, Kobe και Pau)

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ 2010

Αυτοί που κέρδισαν τους Celtics ήταν ασφαλώς το έτερο ήμισυ του πιο επικού rivarly του ΝΒΑ και ενός εκ των σημαντικότερων στην ιστορία των σπορ. Υπό την καθοδήγηση του Phil Jackson και έχοντας για πρώτα βιολιά τους Kobe Bryant και Pau Gasol, οι Lakers έπαιξαν για τουλάχιστον μία τριετία καταπληκτικό μπάσκετ, κατακτώντας εκείνο το διάστημα δύο συνεχόμενους τίτλους. Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, οι Λιμνάνθρωποι είχαν την τύχη να έχουν στο ρόστερ τους το αμυντικό κτήνος που ονομαζόταν, τότε, Ron Artest (και μετέπειτα Metta World Peace) και ο οποίος εξουδετέρωσε κατά σειρά τους Westbrook και Durant (στον πρώτο γύρο των play-offs), τον Deron Williams (στους ημιτελικούς της Δύσης) και τους Nash και Stoudemire (στους τελικούς της Δύσης).

5. Cleveland Cavaliers, σεζόν 2015-2016 (Τίτλος ΝΒΑ και σούπερ ήρωας LBJ)

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΛΕΜΠΡΟΝ 2015

Οι τελικοί στους οποίους ο LeBron James μεταμορφώθηκε από τον αρχι-villain της λίγκας σε πραγματικό ήρωα. Οποιαδήποτε ομάδα αντιμετώπιζε εκείνους τους Cavaliers τη συγκεκριμένη στιγμή, πιθανότατα θα έχανε. Όχι τόσο γιατί η ομάδα του Κλίβελαντ είχε υπέρμετρο ταλέντο -που είχε- αλλά κυρίως γιατί οι παίκτες της, με πρώτο και καλύτερο τον Βασιλιά, εμφανίστηκαν πιο πεινασμένοι και έτοιμοι από ποτέ. Τα play-offs της σεζόν 2015-16 ήταν η στιγμή που ο LBJ πλησίασε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στον Michael Jordan, έχοντας φυσικά βοήθεια από τους υπέροχους Kyrie Irving και Kevin Love,

4. Golden State Warriors, σεζόν 2014-2015 (Το πρώτο πρωτάθλημα της τελευταίας δυναστείας του NBA)

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2015

Το πρώτο αίμα για τους Warriors, που στα play-offs του 2015 διαπίστωσαν πως δεν έχουν ταβάνι, επιπροσθέτως με το γεγονός ότι μπορούν να αλλάξουν ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το μπάσκετ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Κι αυτό χωρίς να βρίσκεται ακόμη στο Όκλαντ ο Kevin Durant. Ο coach Steve Kerr είχε βρει τον τρόπο για να μετατρέψει τον Steph Curry σε MVP αλλά κυρίως για να καθοδηγήσει ένα μάλλον περίεργο και φαινομενικά αταίριαστο γκρουπ παικτών όπως οι Klay Thompson, Draymond Green, Leandro Barbosa, Andre Iguodala (ο οποίος μάλιστα αναδείχθηκε και MVP των τελικών), Harrison Barnes, David Lee, Andrew Bogut και Shaun Livingston.

3. Miami Heat, σεζόν 2012-2013 (Το back to back των James και Wade)

Όταν στις 8 Ιουλίου του 2010, μέσω του περίφημου "Decision", o LeBron James ανακοίνωνε πως θα συνεχίσει την καριέρα του στην Φλόριντα και τους Miami Heat, οι περισσότεροι περίμεναν ακριβώς αυτά που θα ακολουθούσαν. Μαζί με τον Dwane Wayde βρέθηκαν στο peak της καριέρας τους, παίζοντας σε 4 συνεχόμενους τελικούς και κατακτώντας δύο τίτλους σερί. Στα play-offs του 2013 βέβαια χρειάστηκε μία από τις πιο μυθικές στιγμές στην ιστορία του franchise: Το περίφημο τρίποντο του Ray Allen στον 6ο τελικό, που έστειλε το ματς στην παράταση κι ενώ οι San Antonio Spurs προηγούνταν με 3-2 νίκες. 

2. San Antonio Spurs, σεζόν 2013-2014 (Ο τίτλος της εξιλέωσης)

To "σωστό μπάσκετ" ή μάλλον το "όμορφο παιχνίδι" της ομάδας του Gregg Popovich θριάμβευσε απέναντι στους Monstars του Μαϊάμι και μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο, δηλαδή με 4-1 νίκες στους τελικούς του 2014. Το ενδεχομένως πιο ταπεινό BIG-3 στην ιστορία του ΝΒΑ (Tim Duncan, Manu Ginobili και Tony Parker) ένωσε τις δυνάμεις του με τον 23χρονο τότε Kawhi Leonard και το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο: Εξολόθρευσαν οποιονδήποτε βρέθηκε απέναντί τους, με το ωραιότερο μπάσκετ που έχει παίξει ποτέ η ομάδα του Τέξας. Πολύτιμες ήταν και οι βοήθειες του βετεράνου Boris Diaw, που έδωσε σχεδόν ποιητικές μπασκετικές παραστάσεις.

1. Golden State Warriors, σεζόν  2016-2017 (Οι κυρίαρχοι της δεκαετίας)

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ 2017

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως οι Golden State Warriors σημάδεψαν την δεκαετία. Ο τρόπος παιχνιδιού τους, οι τρεις τίτλοι και το legacy που άφησαν είναι οι βασικότεροι λόγοι. Η ομάδα της σεζόν 2016-17, όταν και ο Kevin Durant προστέθηκε σε μία ήδη άψογα ρυθμισμένη μηχανή, ήταν η απόλυτη εκδοχή της δυναστείας. Κυριολεκτικά, η συνύπαρξη του KD με τους Curry, Thompson και Green εξανέμισε οποιαδήποτε ελπίδα έτρεφε για πρωτάθλημα ο οποιοσδήποτε. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στην κατάκτηση του τίτλου των Toronto Raptors, την περασμένη σεζόν: Ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις τους Warriors ήταν να τραυματιστούν σχεδόν όλοι οι stars τους. Με διαφορά η πιο ασταμάτητη ομάδα της δεκαετίας.


Διάβασε ακόμη για το τι θα θυμόμαστε από το ΝΒΑ το 2019, γιατί ο Ja Morant είναι ο νέος Allen Iverson και πώς οι Brooklyn Nets εξλίχθηκαν στο πιο έξυπνο franchise της λίγκα.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.