Το αριστούργημα του Ryan Giggs

Ο τεράστιος Ουαλός ποδοσφαιριστής κλείνει σήμερα 48 χρόνια ζωής. Του ευχόμαστε να τα εκατοστήσει, με μία ωδή στο masterpiece του.

David Beckham, Nicky Butt, Gary Neville και Phil Neville, Paul Scholes.  Αλλά κυρίως, Ryan Giggs. Η περίφημη "τάξη του 1992" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτέλεσε τη βάση της ποδοσφαιρικής αυτοκρατορίας που έχτισε ο Sir Alex Ferguson. Από όλους τους προαναφερθέντες δεν χωρά αμφιβολία πως ο πιο χαρισματικός ήταν ο Ουαλός μεσοεπιθετικός, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα (στις 29 Νοεμβρίου του 1973) στο Κάρντιφ.

Ένα ξεχωριστό απόγευμα στο Villa Park

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να μνημονεύεται για πάντα από το ποδοσφαιρικό κοινό, ειδικά για τους fans της Premier League των 90s. Αυτοί εκτείνονται από το καθαρά αγωνιστικό σκέλος και τα όσα κατά καιρούς έχει κάνει μέσα στο χορτάρι μέχρι τα κλασικά βρετανικά σκάνδαλα. Για τους ρομαντικά άρρωστους ή αρρωστημένα ρομαντικούς φίλους του ομορφότερου παιχνιδιού του πλανήτη όμως, υπάρχει μόνο μία στιγμή. Εκείνο το σλάλομ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το αριστούργημα του Ryan GiggsΤο ημερολόγιο δείχνει 14 Απριλίου του 1999 και η τοποθεσία είναι το Villa Park. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει την σπουδαία Άρσεναλ του Arsene Wenger για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Getty Images

Ο David Beckham βάζει μπροστά τους Κόκκινους Διαβόλους με ένα θαυμάσιο σουτ στο 16ο λεπτό, προτού ισοφαρίσει ο ιπτάμενος Ολλανδός Dennis Bergkamp.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί όπου ο Ryan Giggs -ο οποίος είχε πάρει τη θέση του Σουηδού Jesper Blomqvist- καθάρισε την πρόκριση με το masterpiece της τεράστιας καριέρας του, μόλις λίγα λεπτά αφού η ομάδα του είχε μείνει με 10 παίκτες λόγω αποβολής του αρχηγού Roy Keane και μερικές στιγμές πριν ο Peter Schmeichel αποκρούσει πέναλτι του Bergkamp.

Μία αποτυχημένη αλλαγή παιχνιδιού του Patrick Vieira, στο 109ο λεπτά, έφερε την μπάλα στα πόδια του νο.11 της Γιουνάιτεντ. O Giggs διέσχισε κάτι παραπάνω από το μισό γήπεδο, προτού ελιχθεί ανάμεσα από 4 παίκτες της Άρσεναλ και στείλει την μπάλα στο "Γ" του David Seaman. Το κοινό παραληρεί, ο σκόρερ πανηγυρίζει ανεμίζοντας τη φανέλα του και όλη η Γιουνάιτεντ τρέχει να τον αγκαλιάσει. 

Αυτό το γκολ είναι μία από τις πιο ενδεικτικές απαντήσεις στην ερώτηση "τι είδους παίκτης ήταν ο Ryan Giggs;". Ένα υπέροχο γκολ, από έναν υπέροχο παίκτη, που σκόραρε σε ένα υπέροχο παιχνίδι και έπαιξε στην πιο υπέροχη εποχή της Γιουνάιτεντ.

Ένας πραγματικός θρύλος

Λίγες ημέρες πριν, ο Giggs είχε ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιτελικού του Champions League με την Γιουβέντους, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τον περίφημο τελικό της Βαρκελώνης. Η συνέχεια εκείνης της σεζόν είναι γνωστή, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατακτά τα πάντα. 

Ο Ryan Giggs έπαιξε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθόλη την καριέρα του, από το 1990 μέχρι το 2014, όταν και κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 41 ετών. Είχε μάλιστα ενεργό ρόλο στο γήπεδο μέχρι το τέλος, ασχέτως αν χρειάστηκε να "μετακομίσει" από το αριστερό άκρο της επίθεσης στο κέντρο του γηπέδου.

ΡΑΪΑΝ ΓΚΙΓΚΣ 1Getty Images

Μόνο τυχαίο δεν είναι πως αποτελεί τον πιο επιτυχημένο παίκτη του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχοντας κατακτήσει -μεταξύ άλλων- 13 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Αγγλίας και 2 Champions League.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.