Κι αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβληθούν ξανά;

Η Ιαπωνία σημείωσε ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και όλοι έχουν την ίδια απορία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Ιανουαρίου 2021

Η πανδημία του κορονοϊού μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που προκάλεσε -και εξακολουθεί να προκαλεί- στον πλανήτη και σε κάθε έκφανση της 'κανονικής' ζωής, έφερε και την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι του 2020. Το Tokyo 2020 έγινε Tokyo 2021 τον περασμένο Μάρτιο, με την ελπίδα πως το επόμενο καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει διοργανώσεις αυτού του βεληνεκούς. Ωστόσο, ο ρυθμός των εμβολιασμών κατά της Covid-19 διατηρεί κάτι παραπάνω από ζωντανό και επίκαιρο το ερώτημα: Πρέπει να αναβληθούν ξανά οι Ολυμπιακοί Αγώνες;

Μία δύσκολη διοργάνωση

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, η Ιαπωνία ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 5.000 κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, με την πλειοψηφία αυτών να εντοπίζονται στη μητροπολιτική του Τόκιο. Μάλιστα, στην πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, η αύξηση των νέων μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε lockdown, που ήδη εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές.

Κι αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβληθούν ξανά;Getty Images

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα, η κυβέρνηση της χωρίς θα επιδιώξει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίπου έναν μήνα, με τον Πρωθυπουργό Yoshihide Suga να υποστηρίζει πως θα υπάρξει ένα πιο ήπιο είδος καραντίνας, με περιορισμό στα ωράρια των καταστημάτων, τον περιορισμό των μετακινήσεων και ακόμη περισσότερη τηλεργασία, μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές πως η Ιαπωνία, ακριβώς όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, δεν μπορεί να ελέγξει τον αριθμό των κρουσμάτων στο βαθμό που θα επιθυμούσε και τα οποία μπορεί να προέρχονται από πολλούς παράγοντες: Από το συνωστισμό στα ΜΜΜ, από τα ταξίδια κατά την περίοδο των γιορτών κ.α.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2021 2Getty Images

Ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να περιλαμβάνει τις ηλικιακές ομάδες των ούτως ή άλλως δραστήριων νέων πριν το δεύτερο τρίμηνο του 2021, δημιουργώντας έτσι προβληματισμό και αγωνία.

Μπορεί να υπάρξει νέα αναβολή;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποστήριξε σε δήλωσή της πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πραγματοποιηθούν το 2021 ότι κι αν γίνει. Γι' αυτό άλλωστε -σύμφωνα πάντοτε με τις εξαγγελίες της ΔΟΕ- θα εξασφαλιστούν εμβόλια για όλους τους αθλητές και σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση γι' αυτό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2021 4Getty Images

Ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός θέλει την κορυφαία αθλητική διοργάνωση να ξεκινά στις 23 Ιουλίου 2021, με το πιο ακραίο από τα σενάρια να κάνει λόγο ακόμη και για τη δημιουργία μίας Φούσκας -ίδιας με εκείνη του ΝΒΑ αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα. Αυτό φυσικά, προϋποθέτει πως δεν θα υπάρχουν θεατές στις εξέδρες ή αν συμβεί αυτό, θα είναι ελάχιστοι.

Επίσης, οι τελετές έναρξης και λήξης θα απέχουν πάρα πολύ από τα φαντασμαγορικά shows που έχουμε συνηθίσει. Όλα τα παραπάνω θα είναι μία πανίσχυρη οικονομική γροθιά για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με πρώτη και καλύτερη τη διοργανώτρια χώρα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2021 3Getty Images

Προς το παρόν, οι ιαπωνικές αρχές κάνουν τα πάντα για να περιοριστούν οι νέες περιπτώσεις Covid-19 και να συγκρατηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Στο πίσω μέρος του μυαλό όλων όμως υπάρχει πάντοτε το απευκταίο σενάριο: Η μάχη με τον κορονοϊό να τραβήξει περισσότερο από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν σε ένα 'αποστειρωμένο' περιβάλλον. Αν τελικά δεν αναβληθούν. Ξανά.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Σπορ