Η Μπάγερν Μονάχου έπαψε να σκορπά τον τρόμο

Οι λόγοι για τους οποίους οι Βαυαροί δεν συνεχίζουν στα τρομακτικά standards της περασμένης σεζόν.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 16 Ιανουαρίου 2021

Για δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα, η Μπάγερν Μονάχου δεν θα προχωρήσει μετά τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Γερμανίας. Αποκλείστηκε μετά την ισοπαλία (2-2) και στα πέναλτι από τη Χολστάιν Κίελ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Ο αποκλεισμός ήρθε να προστεθεί στην ήττα από την Γκλάντμπαχ για το πρωτάθλημα, ενώ οι Βαυαροί είχαν με 2-0.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης εξακολουθεί να επιτρέπει εύκολα γκολ και "τρέχει" ένα σερί αγώνων όπου παραβιάζεται η εστία της. Εκτεθειμένος σε αυτό το σπάνιο φαινόμενο ο πιθανότατα καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου, Manuel Neuer.

Γενικά, οι κάτοχοι του τρεμπλ, δυσκολεύονται από την αρχή της σεζόν να βρουν ρυθμό. Ειδικότερα, λόγω της πανδημίας και των ανατροπών στον προγραμματισμό τους, όλες οι μεγάλες ομάδες αντιμετωπίζουν αγωνιστικά προβλήματα. Καμία δεν είναι ουσιαστικά καλά. Δεν παύει όμως τέτοια αποτελέσματα να εκπλήσσουν. Εμείς θα κάνουμε μία προσπάθεια εξέτασης των καθαρά ποδοσφαιρικών λόγων για τους οποίους η κορυφαία γερμανική ομάδα δεν αποτελεί πια το φόβητρο που ήταν λίγους μήνες πριν.

Οι προσθήκες που ακόμη δεν αποδίδουν

Κατά τη διάρκεια της περασμένης μεταγραφικής περιόδου αλλά και εκείνης του Ιανουαρίου (που διανύουμε), ο προπονητής Hansi Flick είχε κάποιες πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ζήτησε παίκτες προκειμένου να 'βγει' η χρονιά. Κανείς από τους νεοφερμένους δεν έχει την κλάση του Perisic ή ακόμη και του Coutinho, αν αναλύσουμε τα δεδομένα από πλευράς προσφοράς. 

Ακόμη και ο Leroy Sane που αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε μία σπουδαία προσθήκη μοιάζει να μην έχει ενστερνιστεί ακόμη τον τρόπο σκέψης και κυρίως τη νοοτροπία του παιχνιδιού της Μπάγερν Μονάχου. Μπολιασμένος με το στιλ παιχνιδιού του Pep Guardiola στην Μάντσεστερ Σίτι, δείχνει χαμένος μέσα στο γήπεδο για μεγάλα διαστήματα.

Βγαίνει εύκολα από τις φάσεις, ενώ περιορίζεται σε ένα παιχνίδι θέσεων και δεν πρεσάρει. Είναι όμως τέτοια η ποιότητά του που μπορεί να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα στο μέλλον.

Η Μπάγερν Μονάχου έπαψε να σκορπά τον τρόμοGetty Images

Οι προπονητές "πεθαίνουν" με τις ιδέες τους

Ο Flick δεν διανοείται προς το παρόν να αλλάξει τη συνταγή που πέρυσι τον οδήγησε σε θριάμβους. Η άμυνα παραμένει πολύ ψηλά, οι μέσοι είναι πάντα ένα κλικ πίσω από τον αντίπαλο και οι επιθετικοί δε φαίνεται να συντονίζονται. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει δουλεμένο εναλλακτικό πλάνο. Το να υποχωρήσει δυο-τρία μέτρα η ομάδα ή να παίξει με τρεις στόπερ (ακραίο σενάριο) θα μπορούσαν να είναι ιδέες που θα μπουν στο τραπέζι. 

Ο κόουτς ουσιαστικά δεν στήριξε το ροτέισιον, δημιουργώντας πολλές απορίες. Όταν τραυματίστηκε ο Joshua Kimmich, δεν υπήρξε εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Marc Roca. Ο Ισπανός μέσος όμως χρησιμοποιήθηκε αναπάντεχα στο ματς του Κυπέλλου, μαζί με τον Kimmich.

Ο Flick μοιάζει να αμφιταλαντεύεται με τους μικρούς. Τους εμπιστεύεται και δεν τους εμπιστεύεται. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Μόνο στον Jamal Musiala δείχνει να έχει σταθερή προτίμηση.

O David Alaba

Μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν σχετικά με συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και τις νέες φήμες για ενδιαφέρον της Λίβερπουλ, ο David Alaba είναι δεδομένο πως έχει το μυαλό του αλλού. Ο 28χρονος Αυστριακός όμως, πριν από όλα αυτά, είχε ρίξει αρκετά την απόδοσή του, σαφώς επηρεασμένος από τις συζητήσεις και τις κόντρες της διοίκησης με τον μάνατζέρ του. Ουσιαστικά "κρύβεται", προσπαθώντας να "μακιγιάρει" την αδυναμία του, αλλά αυτό εντέλει αποδεικνύεται τραγικό για την αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Το ταυτόχρονο ντεφορμάρισμα των "κλειδιών"

Παίκτες όπως οι Benjamin Pavard, Niklas Süle και Corentin Tolisso δεν φαίνεται να βοηθούν στο βαθμό που απαιτείται για μία ομάδα με το μέγεθος της Μπάγερν Μονάχου. Αυτό πυροδοτεί ένα ντόμινο που καταλήγει στο να πέφτει μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες όσων τράβηξαν (και) την περασμένη σεζόν το κουπί.

Η Μπάγερν Μονάχου αποκλείστηκε νωρίς από το DFB-Pokal, κάτι που μπορεί να της επιτρέψει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην Bundesliga και στο Champions League. Σαφώς υπάρχουν τρόπαια που μπορεί να διεκδικήσει αυτή τη σεζόν, αρχής γενομένης από το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Club τον Φεβρουάριο.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ 2Getty Images

Αν οι Βαυαροί κατορθώσουν να λύσουν τα αμυντικά προβλήματα, τότε αυτομάτως γίνονται φαβορί για έναν ακόμη τίτλο της Μπουντεσλίγκα και για μία βαθιά πορεία στα νοκ-άουτ του Champions League. Ο λόγος, απλός: Λόγω της πανδημίας όλες οι κορυφαίες ομάδες είναι σε περίεργη κατάσταση. Οι προγραμματισμοί έχουν πάει περίπατο.

Διαχρονικά, clubs όπως η Μπάγερν φημίζονται για τη σταθερότητα ακόμη και σε ακραίες συνθήκες, τη σοβαρότητα και το μέταλλο της φανέλας. Και αυτό ίσως κάνει για ακόμη μία φορά τη διαφορά. Μέχρι στιγμής πάντως, όλοι δείχνουν να μπορούν να της κάνουν ζημιές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος