O Manuel Neuer παραμένει το νο.1

Ο τεράστιος Γερμανός πορτιέρο κλείνει σήμερα τα 35 του χρόνια.

Οι experts του ποδοσφαίρου που ανήκουν στο δημοσιογραφικό χώρο συνηθίζουν να αποκαλούν ιδιοφυΐες μόνο τύπους σαν τον Lionel Messi. Σχεδόν ποτέ δεν θα δεις τον όρο δίπλα από το όνομα κάποιου τερματοφύλακα. Ο Manuel Neuer, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1986, ίσως όμως και να το αξίζει. 

Οι περισσότεροι επικεντρώνονται στα λάθη των τελευταίων τριών ετών - ξέρεις, συνήθως τις άστοχες εξόδους που έχουν αποβεί μοιραίες σε μερικά ματς της Μπάγερν Μονάχου- καθώς και στη συχνότητα που εμφανίζει πια τραυματισμούς. Φυσικά,  ο ίδιος φρόντισε να τους διαψεύσει με την εκπληκτική περσινή του χρονιά που, μεταξύ άλλων, βρήκε την ομάδα του πρωταθλήτρια Ευρώπης. Κανείς πια δεν αμφισβητεί ότι πρόκειται για τον κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου τα τελευταία 12 χρόνια, σίγουρα τον καλύτερο της γενιάς του και ασφαλώς έναν από τους πιο χαρισματικούς όλων των εποχών. 

O Manuel Neuer παραμένει το νο.1

Δεν μπορεί να αμφιβάλει κάποιος. Ο πορτιέρο από το Gelsenkirchen θεωρείται, δικαίως ο πιο πλήρης και σύγχρονος αθλητής της θέσης του που είδε ποτέ το άθλημα, τουλάχιστον στον 21ο αιώνα. Ψηλός, σωματώδης, αθλητικός, ευέλικτος, δυνατός, γρήγορος, με έξοχα αντανακλαστικά και ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι.

Ταυτόχρονα, ψύχραιμος, συγκεντρωμένος και συνεπής, που μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε συνθήκη αγώνα. Κυρίως όμως με το χάρισμα να μπορεί να καθοδηγεί την άμυνά του με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με άλλους Γερμανούς keepers, όπως ας πούμε ο φωνακλάς στα ορια της παράνοιας Oliver Kahn, την ίδια στιγμή που είναι ένας εκ των κορυφαίων στα τετ-α-τετ με αντίπαλους επιθετικούς που εμφανίστηκαν ποτέ.

ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ 6
ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ 5
ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ 7

Όταν δε, το απαιτούν οι συνθήκες, ο Neuer μπορεί να παίξει άκρως αποτελεσματικά και το ρόλο του λίμπερο, σκουπίζοντας όλα όσα θα ξεφύγουν από την τριάδα, τετράδα ή πεντάδα που έχει μπροστά του. Τον βοηθά σε αυτό ένα ταλέντο που κουβαλά από τα παιδικά του χρόνια, όταν και βρισκόταν στις ακαδημίες της Σάλκε υπό τις οδηγίες του προπονητή τερματοφυλάκων Toni Tapalovic: Ξέρει να παίζει με την μπάλα στα πόδια. Ο Tapalovic μάλιστα συνήθιζε να παροτρύνει τους άλλους προπονητές να τον χρησιμοποιούν ακόμη και ως κεντρικό αμυντικό στα οικογενειακά διπλά προκειμένου να εξοικειωθεί καλύτερα με το ίδιο το παιχνίδι και να αναπτύξει περαιτέρω τις ικανότητές του στον έλεγχο της μπάλας, το κοντρόλ και την πάσα υπό συνθήκες υψηλής έντασης. 

Τα προαναφερθέντα ολοκληρώνονται από μία σχεδόν ατσάλινη προσωπικότητα με αδιαμφισβήτητα ηγετικά χαρακτηριστικά, που τον οδήγησαν να φέρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού τόσο στη Μπάγερν όσο και στην εθνική Γερμανίας. Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι τα λόγια του Gianluigi Buffon γι' αυτόν: "Είναι πανίσχυρος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Δίνει στην ομάδα του ηρεμία, ξέρει να χειρίζεται την μπάλα με τα πόδια και να σταματά κάθε απειλή. Είναι ο καλύτερος της εποχής του, είμαι σίγουρος πως θα παραμείνει το πρότυπο του μοντέρνου τερματοφύλακα για πάρα πολλά ακόμη χρόνια" είχε δηλώσει μεταξύ άλλων στο Kicker το 2017 ο μυθικός Ιταλός για τον Γερμανό τερματοφύλακα. 

ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ 4
ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ 3

Ο ρόλος του τερματοφύλακα πλέον απαιτεί να εκτείνει το παιχνίδι του τουλάχιστον 10-15 μέτρα εκτός της περιοχής του και όχι απλά να περιμένει οτιδήποτε συμβεί σε αυτήν. Αυτό, ο Neuer το κάνει με συνέπεια για σχεδόν 15 χρόνια, προτού γίνει cool. Κομβικό σημείο για την εξέλιξή του ήταν το διάστημα που στην Βαυαρία βρέθηκε ο σπουδαίος Pep Guardiola.

Υπό την καθοδήγηση του Καταλανού τεχνικού την τριετία 2013-2016, ο Neuer έπαιξε καλύτερα από ποτέ -και από οποιονδήποτε άλλον- το ρόλο του sweeper-keeper. Πολλές φορές δε, ο τεχνικός, πια, της Μάντσεστερ Σίτι τον παρακινούσε να ξεκινά ο ίδιος τις επιθέσεις της Μπάγερν.

Η επιλογή της κοντινής πάσας στον πλάγιο μπακ, της πιο ριψοκίνδυνης κάθετης στον αμυντικό χαφ ή το μακρινό γέμισμα προς την επίθεση ήταν μία απόφαση που καλούνταν να πάρει το νο.1 της ομάδας. Όπως κάθε επαναστατική πράξη, έτσι και το "ελεύθερο" του Pep στον Neuer, προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο παλιός θρύλος της ομάδας και της Εθνικής Γερμανίας και πλέον Πρόεδρος της Μπάγερν Karl-Heinz Rummenigge αρκέστηκε σε ένα λιτό "κόψτε τις μαλακίες" και στους δύο. Τότε, μπορεί να είχε δίκιο. Η εξέλιξη του παιχνιδιού όμως δείχνει το αντίθετο. Ο Guardiola όμως ήξερε - ακόμη ξέρει. Όντας "παιδί" του Johan Cruyff από τα χρόνια της Μπαρτσελόνα, ενστερνίζεται απόλυτα την ίσως πιο αινιγματική (για την εποχή της) φράση του Ιπτάμενου Ολλανδού: "Στις ομάδες μου, ο τερματοφύλακας είναι ο πρώτος επιθετικός και ο striker ο πρώτος αμυντικός".  

ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ 2

Φαίνεται ότι η Μπάγερν έχει βρει ήδη τον διάδοχό του. Όχι, δεν είναι ο Marc-André ter Stegen αλλά ένα ακόμη ποδοσφαιρικό προϊόν των φημισμένων ακαδημιών του Gelsenkirchen, ο 24χρονος Alexander Nubel. Υπάρχουν πολλές φήμες πως κάποιες ομάδες θα κάνουν προσεχώς τα πάντα για να εντάξουν στο δυναμικό τους τον Manuel Neuer. Τον καλύτερο τερματοφύλακα του κόσμου.


Διάβασε ακόμη για τις 44 καταραμένες ημέρες του Brian Clough, την πιο μεγάλη στιγμή του Fernando Torres, το next best thing του αγγλικού ποδοσφαίρου Jude Bellingham και τη λύτρωση του Carlos Tevez.


Φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος