Timo Werner, ο επόμενος μεγάλος Ευρωπαίος striker

Η Τσέλσι πρόλαβε τον ανταγωνισμό και απέκτησε τον Γερμανό διεθνή, που μοιάζει έτοιμος να ξεχωρίσει και στην Premier League.

Η Τσέλσι, μετά την άρση της απαγόρευσης μεταγραφών, ήταν η ομάδα που έκανε ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο μπαμ του καλοκαιριού, αποκτώντας από τη Λειψία τον Timo Werner έναντι 47,5 εκατομμυρίων λιρών. Ο 24χρονος επιθετικός από τη Στουτγκάρδη θα γίνει παίκτης των Μπλε του Λονδίνου αμέσως μετά τη λήξη της Bundesliga. Ο Werner, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, φερόταν να έχει συμφωνήσει με τη Λίβερπουλ, δίνοντας μάλιστα την υπόσχεσή του στον Jürgen Klopp, πώς σύντομα θα γίνει κάτοικος Μέρσεϊσάιντ. Ο COVID-19 όμως, πιθανότατα κάποια παραπάνω εκατομμύρια αλλά και οι χειρισμοί του Frank Lampard όσον αφορά το ρόλο του, τον έκαναν να επανεξετάσει τα άμεσα μελλοντικά του σχέδια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc) on

Η βιογραφία

Ο Timo Werner γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1996 στη Στουτγάρδη και αποτελεί ποδοσφαιρικό προϊόν των ακαδημιών της ομώνυμης ομάδας που πλέον αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος. Με το που πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 2013, έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε επαγγελματικά με την Στουτγάρδη και, λίγο αργότερα, ο νεότερος σκόρερ της. Με την εν λόγω ομάδα έπαιξε σε περισσότερα από 100 ματς, πριν μετακομίσει, το καλοκαίρι του 2016, στην τότε ανερχόμενη δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου Λειψία.

Timo Werner, ο επόμενος μεγάλος Ευρωπαίος striker

Το ταλέντο του έγινε ξεκάθαρο σε όλους αυτά τα χρόνια, καθώς αποτέλεσε τον πρώτο ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Bundesliga που έφτασε τις 50, 100, 150 και 200 εμφανίσεις - πριν ο επίσης τρομερά ταλαντούχος Γερμανός Kai Havertz καταρρίψει τα δύο πρώτα ρεκόρ. Στις 24 Μαΐου του 2020 μάλιστα, στον αγώνα εναντίον της Μάιντς, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Λειψίας. Αποχαιρετά τη Bundesliga με συνολικά 220 συμμετοχές και 89 γκολ. Από το 2017 αποτελεί αναπόσπατο μέλος της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, έχοντας περάσει από όλα τα κλιμάκια αυτής.

ΤΙΜΟ ΒΕΡΝΕΡ 2
ΤΙΜΟ ΒΕΡΝΕΡ 3

Πόσο καλός είναι;

Η οξυδέρκεια, το κοντρολαρισμένο παιχνίδι του, ο σωστός τρόπος κίνησης στο χορτάρι και η ωριμότητά του είναι εκείνα που τον έκαναν εξαρχής να ξεχωρίσει. Αρκούν όμως αυτά για να χαρακτηριστεί ήδη ένας πραγματικά μεγάλος striker; Κάπου εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι οι αριθμοί, οι οποίοι μπορεί να μη λένε πάντοτε την αλήθεια αλλά στην προκειμένη περίπτωση συμπληρώνουν την αλματώδη εξέλιξη του Werner μέσα στα χρόνια, ειδικά από τη στιγμή που μετακόμισε στη Λειψία. Τη σεζόν 2016-17, που ήταν η καλύτερη μέχρι τη φετινή, είχε σημειώσει 21 τέρματα σε 31 αγώνες πρωταθλήματος, σκοράροντας κατά μέσο 0,95 γκολ ανά 90. Το ακόμη πιο συναρπαστικό ήταν η αποτελεσματικότητά του, καθώς για να βρει δίχτυα χρειαζόταν μόλις 2,62 προσπάθειες - ποσοστό άκρως αξιοζήλευτο ακόμη και για τους κορυφαίους επιθετικούς του πλανήτη.

Τις δύο επόμενες χρονιές οι αριθμοί του έπεσαν ελαφρώς αλλά παρέμενε αποτελεσματικός, πριν έρθει η έκρηξη της φετινής σεζόν, στην οποία μετρά μέχρι στιγμής 26 γκολ σε 32 ματς της Bundesliga, συν 4 ακόμη σε 8 παιχνίδια του Champions League. Χοντρικά, σκοράρει μία φορά ανά 4 προσπάθειες. Το επίπεδο της Premier League είναι σαφώς ανώτερο από εκείνο που έως τώρα έπαιζει ο Γερμανός διεθνής αλλά ο ίδιος φαίνεται αρκετά προσαρμοστικός σε καινούριες συνθήκες, κάτι άλλωστε που αναγνωρίζουν και oi δύο προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε στη Λειψία: Ο Ralf Rangnick, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατάλαβε περί τίνος ακριβώς πρόκειται αλλά και ο Julian Nagelsmann, που τον βοήθησε να εξελιχθεί περαιτέρω. 

ΤΙΜΟ ΒΕΡΝΕΡ 1

Η μεταγραφή του κόστισε αρκετά χρήματα. Και είναι όλα απολύτως δικαιολογημένα, στο πλαίσιο πάντοτε των ποσών που παίζουν στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Δεν είναι ο τύπος που θα προκαλέσει τρόμο στις αντίπαλες άμυνες μόνο και μόνο με την παρουσία του ή που θα εντυπωσιάσει το κοινό με το φαντεζί παιχνίδι του. Είναι όμως ένας πραγματικός δολοφόνος που γνωρίζει πώς και πότε να χτυπά. Και αυτό συχνά αρκεί, ειδικά στο κορυφαίο επίπεδο.


Διάβασε ακόμη γιατί όλοι νοσταλγούν το ποδόσφαιρο των 90s, για το δύσκολο δρόμο του Philippe Coutinho, αν πραγματικά αξίζει ο Kylian Mbappé €260.000.000 και τον νέο Pirlo Sandro Tonali.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος