Η Naomi Osaka, ο Kyrie Irving και η ψυχική υγεία των αθλητών

Η περίπτωση της πρωταθλήτριας του τένις και του σταρ του ΝΒΑ, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν από τα media, ανοίγουν ξανά μία μεγάλη κουβέντα.

Θυμάται κανείς τι συνέβη μεταξύ άλλων το 2018 στο ΝΒΑ; Ήταν τότε που ο σταρ των Cleveland Cavaliers Kevin Love έγινε ο πρώτος τόσο γνωστός μπασκετμπολίστας που βγήκε και μίλησε ανοιχτά για την ψυχική υγεία και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Μεταξύ άλλων, ο 32χρονος φόργουορντ είχε αναφερθεί και σε μία κρίση πανικού που είχε κατά τη διάρκεια ενός ματς, έναν χρόνο νωρίτερα. Αργότερα, έκανε μία κατάθεση ψυχής στο The Player's Tribune για τη μάχη του με την κατάθλιψη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως "αν δεν υπήρχαν μερικοί καλοί φίλοι να με βοηθήσουν, ίσως να μη βρισκόμουν εδώ σήμερα για να σας διηγηθώ την ιστορία μου".

Για λίγο, ο Love έγινε το επίκεντρο της λίγκας. Ένας απρόσμενος ήρωας, για τελείως διαφορετικούς λόγους από ό,τι τον είχαμε συνηθίσει εντός παρκέ. Οι Demi Lovato και Matthew McConaughey του απένειμαν μέχρι και το Arthur Ashe Courage Award. Ήταν μία κομβική κίνηση. Μία νίκη για όλους εκείνους που παλεύουν με εσωτερικούς δαίμονες και φοβούνται να εξωτερικέψουν -για οποιονδήποτε λόγο- τις σκούρες σκέψεις τους, ενώ θα έπρεπε να το κάνουν για να βοηθηθούν.

Οι περιπτώσεις των Kyrie Irving και Naomi Osaka

Πριν μερικούς μήνες, ο Kyrie Irving απείχε για ένα διάστημα από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Brooklyn Nets λόγω κάποιων "οικογενειακών και προσωπικών υποθέσεων", όπως έκανε γνωστό ο ίδιος. Την ίδια στιγμή που έχει να διαχειριστεί σκηνικά όπως στο πρόσφατο ματς με τους Boston Celtics, όπου ένας οπαδός του πέταξε μπουκάλι.

Μόλις πριν μερικά 24ωρα, η Naomi Osaka ανακοίνωσε πως αποσύρεται από το Roland-Garros, με την απόφασή της να αντιμετωπίζεται σχεδόν εχθρικά από media, φιλάθλους και παράγοντες. 

"Δε φανταζόμουν ότι θα συμβούν όλα αυτά, μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να αποχωρήσω, ώστε όλοι να συγκεντρωθούν στο τένις που παίζεται στο Παρίσι. Η αλήθεια είναι ότι πάλεψα για μεγάλα διαστήματα με την κατάθλιψη από το US Open 2018 κι έπειτα. Πέρασα δύσκολα και όσοι με γνωρίζουν, όσοι με παρακολουθούν, με βλέπουν να φοράω ακουστικά που με βοηθούν να αντιμετωπίσω το άγχος μου. Αν και οι δημοσιογράφοι ήταν πάντα ευγενικοί απέναντί μου και απολογούμαι για όσους πλήγωσα, δεν αισθάνομαι καλά να μιλάω δημόσια, με πιάνει τεράστιο άγχος πριν έρθω σε επαφή με τα ΜΜΕ".

"Εδώ στο Παρίσι ένιωσα ευάλωτη και γι' αυτό ήθελα να αποφύγω τις συνεντεύξεις. Θα μείνω για λίγο καιρό μακριά από τα courts και όταν έρθει η ώρα, θέλω να συζητήσω με ποιο τρόπο μπορούν να βρεθούν λύσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση για τους αθλητές, τον Τύπο και τους οπαδούς. Θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα" ανέφερε μέσω Twitter η 23χρονη Γιαπωνέζα πρωταθλήτρια του τένις.

Κάπως έτσι, σχεδόν όλοι ντράπηκαν. Πολύ περισσότερο εκείνοι που της επέβαλλαν πρόστιμο $15.000 επειδή δε βρέθηκε σε συνέντευξη τύπου. Κορυφαίοι τενίστες, βετεράνοι και ενεργοί αθλητές έσπευσαν αμέσως στο πλευρό της, προσφέροντας μάλιστα οποιαδήποτε στήριξη θα μπορούσαν στην παρούσα φάση. Μερικοί εξέφρασαν τους φόβους και την ανησυχία τους για την πορεία της υγείας της. Μέχρι και ο Kevin Love πήρε θέση.

Η Naomi Osaka, ο Kyrie Irving και η ψυχική υγεία των αθλητών

Μία άλλη διάσταση του θέματος

Φαίνεται πως μετά την κίνηση του Kevin Love, κάποια media επέστρεψαν στις παλιές, κακές τους συνήθεις. Το Deadspin 'χτύπησε' την Osaka, γράφοντας: "Το να μποϊκοτάρει τη συνέντευξη τύπου στο French Open είναι λάθος. Ακόμη χειρότερα, είναι εντελώς αντιεπαγγελματικό". Ο Piers Morgan της Daily Mail έκανε λόγο για "μία προσπάθεια της ίδιας να μποϊκοτάρει τα media, εργαλειοποιώντας την ψυχική υγεία". Η ίδια απάντησε με όσα διάβασες παραπάνω, χωρίς να δώσει μεγαλύτερη συνέχεια.

Όχι όμως και ο Irving, που ούτως ή άλλως δε συγκρατεί τις σκέψεις του. Σε δηλώσεις του μετά από το ματς που δέχτηκε το μπουκάλι, είπε: "Είναι ατυχές που τα σπορ έχουν φτάσει σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι. Μερικές φορές νιώθω πως είμαι μέρος ενός μεγάλου ζωολογικού κήπου με ανθρώπους, όπου νομιμοποιείται στον καθένα να πει και να κάνει ό,τι θέλει. Όχι φίλε. Ο αθλητής είναι άνθρωπος και καμία φορά δεν γνωρίζεις τι μπορεί να υπάρχει πέρα από αυτό που βλέπεις στο γήπεδο".

Πίσω από τα λόγια του γκαρντ των Nets, κρύβονται πολλές αλήθειες. Ναι, οι αθλητές πρέπει να αφιερώνουν χρόνο στα media αλλά πρέπει να ασχολούνται και με τον εαυτό τους. Αυτό είναι κάτι που συχνά οπαδοί και δημοσιογράφοι δε σέβονται - έχοντας παντελή άγνοια για το τι μπορεί να αντιμετωπίζει ο καθένας. Στο κομμάτι της ψυχικής υγείας αλλά και αλλού.

Ναι, τα media μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο από το να επιτίθενται στα μεγαλύτερα αστέρια των σπορ, όταν οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως δεν νιώθουν ok. Στις νέες μας ζωές -αυτές που ξεκινούν μετά την πανδημία- οφείλουμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι, στα πάντα. Ή τουλάχιστον, να προσπαθήσουμε. Ο σεβασμός για τον άλλον πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα tasks - σε περίπτωση που κάποιος δεν το είχε κατά νου μέχρι τώρα.

Ακούγεται και είναι σχεδόν αυτονόητο αλλά στην εποχή των media -social και μη- ίσως και αρκετοί να παρεκκλίνουν από νόρμες συμπεριφοράς που θα έπρεπε να αποτελούν τον κανόνα. Ειδικά όταν η κουβέντα πηγαίνει σε θέματα ψυχικής υγείας, για τον οποιονδήποτε.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος