Ο μεγαλύτερος συλλέκτης αυτοκόλλητων Panini στην Ελλάδα

Καμία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση δεν ξεκινά χωρίς το άλμπουμ της Panini. Και ο Ράλλης Μπούρης το γνωρίζει καλά αυτό.

Το EURO 2020 που στην πορεία έγινε -για τους γνωστούς λόγους- EURO 2021 ξεκινά σε λίγες ημέρες. Όπως κάθε μεγάλη διοργάνωση, δεν θα μπορούσε να αρχίσει αν δεν κυκλοφορούσε πρώτα το σχετικό άλμπουμ της Panini. Οk, αυτό μπορεί να εμπεριέχει μία υπερβολή αλλά είναι γεγονός πως τα αυτοκόλλητα και οι συλλογές της ιταλικής εταιρείας αποτελούν πια κομμάτι κάθε σπουδαίου ποδοσφαιρικού ραντεβού, ενθουσιάζοντας μικρούς αλλά και μεγαλύτερους συλλέκτες. Ο Ράλλης Μπούρης είναι ο σημαντικότερος τέτοιος στην Ελλάδα και μιλά στο Esquire, για τα 4.500 άλμπουμ που έχει στην κατοχή του, την Panini αλλά και το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Η αρχή ενός πάθους

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Giuseppe Panini, μαζί με τον αδερφό του Benito, από την Μόντενα της Ιταλίας, αποφάσιζαν να κυκλοφορήσουν τις πρώτες συλλογές καρτών και αυτοκόλλητων, δεν φανταζόντουσαν πως κάτι περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα θα συνέβαλλαν ώστε να δημιουργηθούν τα σημαντικότερα memorabilia για κάθε σπουδαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

> Διάβασε ακόμη: Όλοι νοσταλγούν το ποδόσφαιρο των 90s

Ο Ράλλης Μπούρης κατάγεται από τα Μέγαρα και ευτύχησε να ζήσει τις μεγάλες εποχές του τοπικού Βύζαντα. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το πάθος του: "Το 1966, ο Λουμίδης -ναι, με τους καφέδες- είχε ξεκινήσει να βγάζει αυτοκόλλητα με τις ομάδες της Α' Εθνικής. Ήταν η πρώτη συλλογή που είχα. Μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, υπήρχε και ο αγαπημένος μου Βύζας. Σταδιακά άρχισε να μου αρέσει η ιδέα των συλλογών. Το 1978 ήρθε η Panini στην Ελλάδα, φέρνοντας το πρώτο της άλμπουμ σχετικά με μεγάλες διοργανώσεις. Ήταν το Μουντιάλ της Αργεντινής, την ίδια χρονιά. Ήμουν τυχερός γιατί τότε ξεκίνησα να εργάζομαι στην Panini Ελλάς, οπότε αντιλαμβάνεσαι πως το ένα έφερε το άλλο" αναφέρει ο ίδιος στο Esquire.

Ένα χόμπι που σπάει ρεκόρ

Η απήχηση που είχε εξαρχής στον κόσμο ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. "Και δεν μιλάω μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Το 1980, αποφασίστηκε να γίνει και το πρώτο άλμπουμ για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο οποίο μάλιστα βοήθησε πολύ και ο Γιάννης Διακογιάννης. Σταδιακά, έμπαιναν σε αυτό και οι ομάδες της Β΄ και της Γ' Εθνικής κατηγορίας".

Φυσικά, διαχρονικά, το πιο δημοφιλές άλμπουμ είναι εκείνο του Μουντιάλ. "Σκέψου, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014, πουλήθηκαν περισσότερα από 7.500.000 φακελάκια με αυτοκόλλητα. Το EURO, κατά μέσο όρο, αγγίζει τα 5,5 εκατ. φακελάκια". Όσο για το ρεκόρ στην Ελλάδα; Αυτό δεν ανήκει σε κάποιο από τα ποδοσφαιρικά άλμπουμ της Panini αλλά στη Sarah Kay. "Έσπασε όλα τα ρεκόρ, με 9.000.000 φακελάκια. Αρκετά καλά έχουν πάει κατά καιρούς και τα Lion King και Pocahontas. Αλλά τα ποδοσφαιρικά άλμπουμ θα παραμένουν πάντοτε η ψυχή της Panini, που κυκλοφορούν σε περισσότερες από 150 χώρες".

Το στοιχείο που τα κάνει ξεχωριστά και συλλεκτικά

"Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα αυτοκόλλητα της Panini και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, δεν υπήρχε το ίντερνετ. Ο κόσμος ήθελε να μάθει για το ποδόσφαιρο. Και οι συλλογές αυτές τον βοηθούσαν στην πληροφορία. Με εικόνα μάλιστα. Εύκολα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγκυκλοπαίδεια ή ακόμη και ως βιβλιογραφία πια" τονίζει ο κ. Μπούρης.

Ο Diego Maradona ήταν διαχρονικά μία από τις πιο ποθητές φιγούρες, το ίδιο ισχύει τώρα για τον Lionel Messi και τον Cristiano Ronaldo, ενώ το σήμα της εθνικής Βραζιλίας συνήθως εξαντλείται. "Έρχεται κόσμος στην εταιρεία και μου ζητά 3 και 4 φορές τα σχετικά αυτοκόλλητα. Το ίδιο συμβαίνει και με την εθνική Ελλάδας όταν πηγαίνει σε κάποια σημαντική διοργάνωση". Όσον αφορά το EURO, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

  • Ο μεγαλύτερος συλλέκτης αυτοκόλλητων Panini στον πλανήτη είναι ο 57χρονος Ιταλός Gianni Bellini, ο οποίος ξεκίνησε τις συλλογές του από την ηλικία των 19 ετών και έκτοτε ξοδεύει ετησίως σχεδόν €4.000 για το χόμπι του. Έχει στην κατοχή του περίπου 6.000 άλμπουμ.
  • Ένα άλμπουμ από το Μουντιάλ του 1970 είχε πουληθεί σε δημοπρασία έναντι €16.000 ενώ ένα Calcio 1960 αγοράστηκε για €26.000.

Η πρόβλεψη για το EURO

Ο Ράλλης Μπούρης αγαπά το ποδόσφαιρο και παρακολουθεί φανατικά. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, με το EURO. Τον ρωτήσαμε ποιες πιστεύει πως θα είναι οι ομάδες που θα ξεχωρίσουν. Θεωρεί εκτός συναγωνισμού την Γαλλία, δικαιολογημένα. Δίνει όμως πολλές πιθανότητες στην Ισπανία και την αινιγματική -όπως την χαρακτηρίζει- Γερμανία

> Διάβασε ακόμη: Οι μέσοι που καθόρισαν τα EURO

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις συλλογές του Ράλλη Μπούρη που σχετίζονται με τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου.

Ο μεγαλύτερος συλλέκτης αυτοκόλλητων Panini στην Ελλάδα
Τα εξώφυλλα από τα άλμπουμ των διοργανώσεων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από το 1980 (συλλεκτικός τόμος μέχρι το 2008), 1984, 1992, 1996, 2004 και 2020.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 23
Ο συλλεκτικός τόμος με όλα τα αυτοκόλλητα από το EURO 1980 μέχρι το EURO 2008.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 17
Το εξώφυλλο από το άλμπουμ της Panini για το EURO 1984.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 24
H νικήτρια του EURO 1980, Δυτική Γερμανία.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 10
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 19
Το -συλλεκτικό και ιδιαίτερο από κάθε άποψη- άλμπουμ της Panini για το EURO 2004.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 3
Η νικήτρια του EURO 1988, Ολλανδία, των Marco Van Basten και Ruud Gullit.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 2
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1984, Εθνική Γαλλίας.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 6
Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Ισπανίας, στο νικηφόρο EURO του 2008.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 5
Η Γερμανία θριάμβευσε στα γήπεδα της Αγγλίας και το EURO 1996.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 4
Οι υπόλοιποι από τους Ολλανδούς του Rinus Michels, στο EURO 1988.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 7
H Iσπανία του EURO 2008.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 12
Το εξώφυλλο από το άλμπουμ της Panini για το EURO 2016.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 8
O Zinedine Zidane και κάποιοι ακόμη πρωταθλητές Ευρώπης του 2000.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 13
Το εξώφυλλο από το άλμπουμ της Panini για το EURO 2012.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 14
Το εξώφυλλο από το άλμπουμ της Panini για το EURO 1992.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 20
Το εξώφυλλο από το άλμπουμ της Panini για το EURO 2000.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 16
Το εξώφυλλο από το άλμπουμ της Panini για το EURO 2008.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 18
Το εξώφυλλο από το άλμπουμ της Panini για το EURO 1988.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 21
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, Εθνική Ελλάδας.
ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 22
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, Εθνική Ελλάδας - part II. Εντελώς συμπτωματικά (μιας και βρέθηκαν αντιμέτωπες και στον αρχικό όμιλο), στη δίπλα σελίδα η Πορτογαλία των Luis Figo, Manuel Rui Costa, Cristiano Ronaldo, Nuno Gomes και Pedro Pauleta.

 

ΡΑΛΛΗΣ ΜΠΟΥΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΝΙΝΙ 15
Το εξώφυλλο από το άλμπουμ της Panini για το EURO 2020.

 

 


Σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις δικό σου ένα άλμπουμ + ένα κουτί με 50 φακελάκια για το EURO 2020, πάρε μέρος στο διαγωνισμό του Esquire στο Instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Esquire Greece (@esquiregr)

 

 


Φωτογραφίες ©Βασίλης Μαντάς/ Esquire Greece

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Σαουδική Αραβία δεν το βάζει κάτω με τη μπάλα

Ο ενθουσιασμός της Σαουδικής Αραβίας για το ποδόσφαιρο παραμένει ισχυρός, παρά τις προκλήσεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Novak Djokovic θέλει να γίνει ο επόμενος Tom Brady

Για τον σέρβο πρωταθλητή, η ηλικία δεν έχει καμία σημασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όταν ο Muhammad Ali πήρε τον πρώτο του τίτλο

O τότε 22χρονος πυγμάχος έγραψε ιστορία εκείνη τη βραδιά του 1964.

Γραφει Παυλος Κρουστης