Οι μέσοι που καθόρισαν τα EURO

Όπως λέει και μία παλιά ποδοσφαιρική παροιμία, 'δείξε μου το κέντρο σου, να σου πω τι ομάδα έχεις'.

Κάποιοι από τους κορυφαίους μέσους που έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες. Και ως εκ τούτου έχουν ξεχωρίσει με την παρουσία τους σε διάφορα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, συμβάλλοντας στις επιτυχίες των ομάδων τους. Κάτι δηλαδή που αναμένεται να κάνουν κάποιοι και στο EURO 2021, που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Luka Modric, Kevin De BruyneN'Golo Kante και (ίσως;) Paul Pogba είναι μόνο μερικοί από εκείνους που αναμένεται να ξεχωρίσουν προσεχώς. Πριν από αυτούς όμως, υπήρξαν και κάποιοι που άφησαν το στίγμα τους. Όπως οι παρακάτω.

Lothar Matthaus/ Γερμανία

Μόλις 19 ετών. Αυτή ήταν η ηλικία του Lothar Matthaus όταν κατέκτησε με την (Δυτική) Γερμανία το EURO 1980. Ήταν το τουρνουά που όλος ο ο πλανήτης είδε για πρώτη φορά έναν από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους μέσους όλων των εποχών - μετέπειτα κάτοχο της Χρυσής Μπάλας και αρχηγό των Πάντσερ στο θριαμβευτικό Μουντιάλ του 1990.

Pavel Nedved/ Τσεχία

Ας είμαστε ειλικρινείς: Αν ο τότε σταρ της Γιουβέντους δεν είχε τραυματιστεί στον ημιτελικό του EURO 2004, ίσως να μη ζούσαμε ποτέ την επικότερη ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Το αξιοσημείωτο με τον Nedved είναι πως πρωταγωνίστησε τόσο στα γήπεδα της Πορτογαλίας όσο και σε εκείνα της Αγγλίας, το 1996, όταν η Τσεχία έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου την τιμώρησε ο Oliver Bierhoff. Έπαιξε επίσης και στη διοργάνωση του 2000.

Brian Laudrup/ Δανία

Ο μικρότερος των αδερφών Laudrup -και στη σκιά του τεράστιου αδερφού του, Michael- ήταν καταλυτικός στην κατάκτηση του τροπαίου από τους Δανούς, το 1992. Ίσως και να μιλάμε για έναν από τους πιο υποτιμημένους ποδοσφαιριστές στην ιστορία των EURO αλλά η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος αδίκησε λίγο τον εαυτό του με τις επιλογές του σε διασυλλογικό επίπεδο.

Zinedine Zidane/ Γαλλία

Με κεκτημένη ταχύτητα από το Μουντιάλ του 1998, ο Zizou οδήγησε την εθνική Γαλλίας και στον θρίαμβο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Ruud Gullit/ Ολλανδία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruud Gullit (@ruudgullit)

Ένας από τους τρεις Ολλανδούς που έχουν κερδίσει Χρυσή Μπάλα, ο Ruud Gullit ήταν ένα πραγματικό θηρίο μέσα στο γήπεδο. Ψηλός, τεχνίτης, δυνατός - ίσως το τέλειο προϊόν του total football που οραματίστηκαν οι Οράνιε. Παίζοντας κυρίως ως επιθετικός μέσος, βοήθησε την ομάδα του εμβληματικού Rinus Michels να κατακτήσει το τρόπαιο του 1988. Μαζί φυσικά με τον έτερο θρύλο, Marco van Basten.

Rainer Bonhof/ Γερμανία

Ο περιβόητος Δυτικογερμανός αμυντικός μέσος που αγωνίστηκε σε Γκλάντμπαχ, Βαλένθια, Κολωνία και Χέρτα ήταν ένα από τα γρανάζια των Πάντσερ (για την ακρίβεια, της Δυτικής Γερμανίας) στις κατακτήσεις του 1972 και 1980 (σε αυτό το τουρνουά ένας τραυματισμός του στέρησε τους τελευταίους αγώνες), ενώ έπαιξε και στον τελικό του 1976. Πριν την χρυσή γενιά των Ισπανών, ήταν ο μόνος παίκτης με δύο κατακτήσεις EURO.

Paul Breitner/ Γερμανία

Οι (Δυτικο)Γερμανοί δεν στερήθηκαν ποτέ εξαιρετικών μέσων και ο Paul Breitner είναι ακριβώς ένας τέτοιος - αν και κάλυπτε συχνά και τη θέση του αριστερού μπακ-χαφ. Ξεχώρισε μόλις στα 21 του στο EURO 1972 ενώ είναι ένας από τους 4 παίκτες της ιστορίας που έχουν σκοράρει σε δύο τελικούς Μουντιάλ.

Xavi/ Ισπανία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Xavi Hernández (@xavi)

Η χρυσή γενιά της Ισπανίας σφράγισε μία ολόκληρη εποχή, με τις κατακτήσεις δύο EURO και ενός Μουντιάλ. Η καρδιά της ήταν ασφαλώς οι δύο χαρισματικοί μέσοι της Μπαρτσελόνα: Ο Xavi και ο Andres Iniesta. Ο πρώτος ήταν το μυαλό των Φούριας Ρόχας στο χορτάρι, κρατώντας το ρυθμό, πάντα και παντού. 

Andres Iniesta/ Ισπανία

Το έτερον ήμισυ του Xavi, στις ιστορικές τρεις σερί κατακτήσεις τροπαίων από τους Ισπανούς, ήταν ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ. Συμπλήρωνε τον αρχηγό της Μπαρτσελόνα στο γήπεδο, συνεχίζοντας τη δουλειά του Xavi στο επιθετικό κομμάτι. Καταπληκτικός.

Michel Platini/ Γαλλία

Όποια γνώμη κι αν έχεις για τον παράγοντα Platini, δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις το μεγαλείο του ποδοσφαιριστή Platini. Το EURO 1984 ήταν το masterpiece του. Πήρε την Γαλλία στις πλάτες του και την οδήγησε στην κορυφή, σκοράροντας 9 από τα συνολικά 14 γκολ της ομάδας του, την ίδια στιγμή που έλεγχε τα πάντα στο κέντρο του γηπέδου, με οποιονδήποτε αντίπαλο.

Θοδωρής Ζαγοράκης/ Ελλάδα

Ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας, στα γήπεδα της Πορτογαλίας έκανε τα ματς της ζωής του, καταπίνοντας φημισμένους αντιπάλους και, όταν χρειαζόταν, βγάζοντας σωστά την ομάδα μπροστά. Highlight του φυσικά, εκείνη η ενέργεια και η ασίστ στον Άγγελο Χαριστέα, στον προημιτελικό με την -τότε Πρωταθλήτρια Ευρώπης- Γαλλία.

 


Διάβασε ακόμη για τα φαβορί του Euro 2021 και την ενδιαφέρουσα περίπτωση της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος