Αξίζει τη Χρυσή Μπάλα ο Jorginho;

Ο 29χρονος μέσος της Τσέλσι ήταν το μυαλό της εθνικής Ιταλίας στο EURO, λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάκτηση του Champions League. Αρκούν όμως αυτά;

Το EURO ανήκει εδώ και μερικές ημέρες στο παρελθόν, σε μία διοργάνωση που βρήκε την εθνική ομάδα της Ιταλίας στην κορυφή της Ευρώπης, απολύτως δίκαια και δικαιολογημένα. Από το σύνολο του Roberto Mancini ξεχώρισαν αρκετοί ποδοσφαιριστές -όπως ο Leonardo Bonucci, o Federico Chiesa και ο Leonardo Spinazzola- αλλά ένας ήταν εκείνος που εύκολα όσο και αθόρυβα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβικός. Σωστά μάντεψες: Ο Jorge Luiz Frello Filho ή πιο απλά Jorginho.

Ο καλύτερος μέσος του κόσμου (;)

Ο 29χρονος, γεννημένος στην Imbituba της Βραζιλίας, κεντρικός χαφ αγωνίστηκε και στα 7 ματς που έδωσαν οι Ατζούρι στο τουρνουά - συνολικά 705 αγωνιστικά λεπτά. Είχε 497/529 πάσες, με ποσοστό ακρίβειας σε αυτές το εξωφρενικό (για τέτοια διοργάνωση) 93%, ανέκτησε 46 μπάλες και έκανε 11 επιτυχημένα τάκλινγκ. Κάλυψε σε όλα τα παιχνίδια 86,6 χιλιόμετρα, με μέση ταχύτητα τα 27,7 χλμ/ώρα. 

Η επιθετική φιλοσοφία του Roberto Mancini, συνδυαστικά με την εμπειρία που έχει αποκομίσει τα τελευταία χρόνια με προπονητές όπως ο Maurizio Sarri, o Frank Lampard και ο Thomas Tuchel, τον βοήθησε όχι απλά να γίνει πιο πολυδιάστατος αλλά ακραίως καθοριστικός. Και αυτό, χωρίς καν να φαίνεται πολύ συχνά μέσα στο χορτάρι. 

Αξίζει τη Χρυσή Μπάλα ο Jorginho;Getty Images

Ο Jorginho, ένας παλιομοδίτης μέσος που γενικά προτιμά τη φανέλα με τον αριθμό 5 (για τους old school λάτρεις της μπάλας, κυρίως από τη Λατινική Αμερική οφείλει να φορά ο καλύτερος κεντρικός μέσος μίας ομάδας) αλλά στη Σκουάντρα Ατζούρα φέρει το νο.8, ήταν ένας αληθινός μαέστρος σε όλο το EURO - αλλά και όλη την προηγούμενη σεζόν: Δεν έβλεπε ποτέ μόνο μία πτυχή του παιχνιδιού. Έδειχνε πάντοτε έτοιμος για 2 και 3 φάσεις αργότερα.

Έπαιξε πολύ κάθετα και δεν αναλώθηκε στο παράλληλο παιχνίδι - άλλωστε οι άμεσες μεγάλες μπαλιές προς την επίθεση δημιουργούν περισσότερες πιθανότητες να συμβεί κάτι θετικό από τους παίκτες που αγωνίζονται εκεί. 

'Οταν χρειάστηκε έγινε και σκληρός αλλά ποτέ σε αντιαθλητικά πλαίσια και, κυρίως, δεν έχασε ποτέ την ηρεμία του και τον ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο καθοδηγεί τους συμπαίκτες του, ακόμη κι όταν δεν έχει την μπάλα. Η επιβράβευσή του; Μα ασφαλώς το Champions League με την Τσέλσι και το τρόπαιο του Πρωταθλητή Ευρώπης με την Ιταλία, με χρονική απόκλιση μόλις 43 ημερών.

ΖΟΡΖΙΝΙΟ ΙΤΑΛΙΑ ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ 1Getty Images

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως -μαζί με τον συμπαίκτη του στους Μπλε του Λονδίνου N'Golo Kante- είναι ο καλύτερος μέσος του πλανήτη. Κάπου εδώ λοιπόν, προκύπτει το μεγάλο ερώτημα.

Αξίζει τη Χρυσή Μπάλα;

Μόλις 11 ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να πάρουν το EURO και το Chmapions League την ίδια χρονιά. Ο Jorginho είναι ασφαλώς ένας από αυτούς, έχοντας καθοριστική συμβολή τόσο στο θρίαμβο της ομάδας του Thomas Tuchel όσο και σε εκείνη του Roberto Mancini.

Παράλληλα, ήταν ο πρωταγωνιστής μίας εκ των πιο χαρακτηριστικών στιγμών του EURO 2021, με το πέναλτι που σημείωσε εναντίον της Ισπανίας, στην αντίστοιχη διαδικασία.

Αρκούν όλα τα παραπάνω για να τον αναδείξουν νικητή στη Χρυσή Μπάλα; Γιατί στο ερώτημα αν την αξίζει, είναι προφανής η απάντηση: 100% ναι. Από την άλλη, τα κριτήρια με τα οποία απονέμεται είναι εκείνα που θα καθορίσουν την τελική έκβαση. 

Ο θεσμός του Ballon D’or απαιτεί τρόπαια και προσωπική συμμετοχή σε αυτά. Παίζει όμως ρόλο και το πόσο δημοφιλής είναι ένας παίκτης, καθώς επίσης και το πόσο τον γουστάρει ο κόσμος - ναι, η εμπορικότητα. Ο Ιταλός διατηρεί χαμηλό προφίλ, του αρέσει να κινείται στις σκιές και να κάνεις τους πάντες γύρω του καλύτερους. 

Αν θέλεις την άποψή μας, η Χρυσή Μπάλα για το 2021 δεν θα καταλήξει σε αυτόν. Λογικά, ο Lionel Messi που ξόρκισε την κατάρα με την εθνική Αργεντινής και κατέκτησε το Copa America, θα είναι εκείνος που θα την κατακτήσει. Αλλά ας είναι. Όλοι κατά βάθος γνωρίζουν πως ο πιο καθοριστικός παίκτης της χρονιάς ήταν ο εγκέφαλος της Τσέλσι και της εθνικής Ιταλίας.
 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear