O Philippe Coutinho και μία τελευταία ευκαιρία στην Άστον Βίλα

Μπορεί ο Βραζιλιάνος μπαλαδόρος να σώσει την καριέρα του στο Μπέρμιγχαμ;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Ιανουαρίου 2022

Πίσω στον Ιανουάριο του 2013, ο νεαρός Βραζιλιάνος Philippe Coutinho άφηνε το Μιλάνο και την Ίντερ για το Μέρσεϊσάιντ και την Λίβερπουλ σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει ουσιαστικά την πολλά υποσχόμενη καριέρα του. Και τα κατάφερε, καθώς στο Anfield ο Βραζιλιάνος μπαλαδόρος έγινε σημείο αναφοράς, βοηθώντας την ομάδα να αγγίξει μέχρι και τον τίτλο της Premier League. 

Το όνειρο που έγινε εφιάλτης

5 χρόνια αργότερα όμως, έκανε ξεκάθαρο πως το μέλλον του βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τη βορειοδυτική Αγγλία. Πιο συγκεκριμένα, 1.845 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά. Η Μπαρτσελόνα πλήρωσε περίπου €150.000.000 για να τον αποκτήσει, με τον Coutinho να χαρακτηρίζει τη μεταγραφή του ως "όνειρο που έγινε πραγματικότητα". Κάπου εκεί όμως ξεκίνησε ο εφιάλτης του ίδιου.

Δε βρήκε ποτέ θέση στους Μπλαουγκράνα, με πιο πρόσφατο επεισόδιο την απροθυμία του Xavi να τον συμπεριλάβει στα πλάνα του, έστω και σαν εναλλακτική λύση. 

> Διάβασε ακόμη: Κι αν ο Mario Balotelli ξαναβρήκε τη φόρμα του;

Η Μπάρτσα ίσως και να ήταν πολύ μεγάλο μέγεθος για τον Βραζιλιάνο σταρ που βυθίστηκε στον ωκεανό των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί. Ακόμη και ο δανεισμός του στην Μπάγερν Μονάχου δεν ωφέλησε καμία πλευρά, με τους Βαυαρούς να αρνούνται να τον υπογράψουν στη συνέχεια.

O Philippe Coutinho και μία τελευταία ευκαιρία στην Άστον Βίλα

Σανίδα σωτηρίας από έναν παλιόφιλο

Με το Μουντιάλ του Κατάρ να πλησιάζει και τον παίκτη να απέχει πολύ από τον διαστημικό μπαλαδόρο που άπαντες θαύμαζαν στο Anfield, η Άστον Βίλα παίρνει το ρίσκο, με την ελπίδα να βοηθήσει και να βοηθηθεί. 

Ο πρώην συμπαίκτης και φίλος του Coutinho, Steven Gerrard, βρίσκεται πλέον στον πάγκο της ομάδας του Μπέρμιγχαμ. Ήταν ο ίδιος που έπεισε τον πάλαι ποτέ συμπολεμιστή του να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση, με την αρχική συμφωνία να θέλει έξι μήνες δανεισμού και στη συνέχεια μία ρήτρα της τάξεως των €40.000.000 για αγορά.

ΦΙΛΙΠΕ ΚΟΥΤΙΝΙΟ 2

Ασφαλώς, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός ως προς τι μπορεί να προσφέρει πια ο Coutinho στη σημερινή Premier League. Το επίπεδό του δε διαφέρει και πολύ από εκείνο της νέας του ομάδας. Δεν είναι πια world-class ποδοσφαιριστής αλλά αυτό ίσως να οφείλεται σε πνευματικούς παράγοντες. Η μπάλα δε ξεχνιέται άλλωστε. Πολλοί υποστηρίζουν πως η ιδανικότερη λύση θα ήταν να επιστρέψει στη Βραζιλία, να χτίσει την αυτοπεποίθησή του και μετά να γυρίσει στην Ευρώπη. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Μία κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε win-win

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που δημιουργούν ελπίδες για μία επιτυχημένη συνεργασία. Ο Philippe Coutinho μπορεί να ταιριάξει εύκολα στο σύστημα του Gerrard, χάρη στην τακτική ευελιξία του: Έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί σαν κλασικό νο.10, σαν box to box 8άρι ή ακόμη και στα πλάγια της επίθεσης. Η ικανότητά του στο ένας με έναν και τα χτυπήματά του στις στημένες φάσεις είναι ικανά να προκαλέσουν πανικό σε οποιαδήποτε άμυνα.

ΦΙΛΙΠΕ ΚΟΥΤΙΝΙΟ 1

Οι Ollie Watkins, Danny Ings, Emi Buendia, Leon Bailey και Bertrand Traore είναι συμπαίκτες που ο καθένας με τον τρόπο του μπορούν να τον βοηθήσουν. Παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτά, ο Gerrard ίσως αποδειχθεί καταλυτικός για την ψυχολογία του.

> Διάβασε ακόμη: Οι ποδοσφαιρικοί σταρ της επόμενης ημέρας

Άλλωστε ήταν πάντοτε θαυμαστής του: Στην αυτοβιογραφία του, ο εμβληματικός Άγγλος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως "ο Coutinho ήταν φανταστικός από την πρώτη ημέρα στο Anfield. Η ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια και η ταχύτητά του είναι συναρπαστικά και μπορεί να σε κάνει χαζό ανά πάσα στιγμή".

Μπορεί να τα κάνει όμως όλα αυτά και στο Villa Park; Απαντήσεις, προσεχώς, στο χορτάρι.
 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.