Πώς εξηγείται το μεγαλείο του Roger Federer σε 100 δευτερόλεπτα

O Patrick Mouratoglou επισημαίνει 4 χαρακτηριστικές τεχνικές του Ελβετού που τον έχουν αναδείξει ως κορυφαίο όλων των εποχών στο γρασίδι.

Λίγο πριν ξεκινήσει το Wimbledon, ο Patrick Mouratoglou έχει αφήσει για λίγο τις ακαδημίες του στο Μόντε Κάρλο για να βρεθεί στο Λονδίνο και να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες κυρίως της Simona Halep αλλά και όλων των αθλητών του. Ενόσω η προετοιμασία για άλλο ένα Grand Slam συνεχίζεται και αυτήν την φορά θα έχει την ευκαιρία να κάνει coaching νόμιμα, ο άλλοτε κόουτς της Serena Williams κάθεται στο γρασίδι και αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Roger Federer ήταν άχαστος στο γρασίδι.

Να πέσει το βίντεο:

 
Why the grass is always greener for Roger Federer 🌱

Why the grass is always greener for Roger Federer 🌱 Lets break it down!

Posted by Patrick Mouratoglou on Wednesday, June 22, 2022


Παρακολουθώντας το βίντεο, αμέσως μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί ο Γάλλος με ελληνικές ρίζες προπονητής θεωρείται δάσκαλος για τόσους τενίστες κάθε εθνικότητας. Ο ήπιος τρόπος που κάνει την ανάλυση, πείθει και τον πιο άσχετο με το τένις ότι ξέρει τι λέει και στην προκειμένη περίπτωση, αρκεί για να κατανοήσουμε το μεγαλείο το Roger Federer (και) σε αυτήν την επιφάνεια. Άλλωστε 8 από τα 20 Grand Slams του, τα έχει κατακτήσει στο Λονδίνο, εκεί που φέτος δε θα μπορέσει να αγωνιστεί.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, τα 4 χαρακτηριστικά που τον έκαναν να ξεχωρίσει, όπως τα επισημαίνει ο Mouratoglou.

Footwork

Ο Federer είναι ένας χορευτής πάνω στο γρασίδι. Το κέντρο βάρος του είναι άψογο σε κάθε χτύπημα και χωρίς να καταναλώσει πολλή ενέργεια μπορεί να χτυπήσει την μπάλα και να κινηθεί αμέσως μπροστά. Η ισορροπία που έχει ανάμεσα στους γοφούς του, τον κάνει πιο επιθετικό σε κάθε του χτύπημα.

> Διάβασε ακόμη: Όλα για το γρασίδι, λίγο πριν από το Wimbledon

Serve & Volley

Το σερβίς του Ελβετού ήταν διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του. Πόσω μάλλον στο γρασίδι που είναι δύσκολο για τον αντίπαλο να αντιδράσει. 68% των φορών που ανέβηκε στο φιλέ μετά το σερβίς του, για να παίξει με βολέ (χωρίς να σκάσει η μπάλα κάτω) , κατέκτησε τον πόντο. Με αυτήν την τακτική μειώνει τον χρόνο αντίδρασης του αντιπάλου και στο δεύτερο χτύπημά του και συνήθως τελειώνει τον πόντο χωρίς πολλές ανταλλαγές χτυπημάτων. Το βολέ πρόκειται φυσικά για ένα πολύ δύσκολο χτύπημα, όμως ο Federer με τα χρόνια το είχε τελειοποιήσει. Έφτιαξε έτσι ένα σερβίς, εξαιρετικά δύσκολο να σπάσει. 

Ακρίβεια

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που συνοδεύει τον Ελβετό σε όλες τις επιφάνειες. Ο Federer λόγω της υψηλής ακρίβειας που έχει στα χτυπήματά του, έχει τη δυνατότητα, αφού επιστρέψει την πρώτη μπάλα, να οδηγεί συχνά σε λάθη τους αντιπάλους του. Με δύσκολα χτυπήματα κοντά στην βασική γραμμή τους, και την μπάλα αρκετά χαμηλά στο γρασίδι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να αμύνονται όλη την ώρα.

Backhand slice

Αποτελεί το προσωπικό του χτύπημα. Εξαιτίας όμως των χαρακτηριστικών που έχει το γρασίδι, το Backhand Slice του αποκτά έξτρα δύναμη. Η μπάλα δε σηκώνεται πολύ και έτσι οι αντίπαλοι έχουν κάθε φορά να υποδεχθούν ένα υψηλής ποιότητας χτύπημα με αρκετά απρόβλεπτη τροχιά. Το αποτέλεσμα; Ενώ φαινομενικά έχουν να απαντήσουν σε ένα εύκολο χτύπημα, οδηγούνται συχνά σε λάθη. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.