Ο Gerard Pique γράφει τέλος

Θα είναι η απόσυρση του Pique, η αρχή της λύτρωσής του;

Είναι ο χειρότερος χρόνος από όταν θυμόμαστε τον Gerard Pique. Από τότε που άφησε για λίγο τη Βαρκελώνη για να βρεθεί στο πλάι του Sir Alex Ferguson και να επιστρέψει λίγο αργότερα για να καθιερωθεί. Αν υπάρχει σωστό timing για τη συνταξιοδότηση ενός επαγγελματία αθλητή, ο Pique σταματά τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον ίδιο. Η απόφαση δεν ήταν μόνο βιαστική, αλλά και με άμεση ισχύ. Σήμερα κόντρα στην Αλμερία παίζει το τελευταίο του παιχνίδι. Η υπομονή του έχει εξαντληθεί και η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετούς λόγους για να του φαίνεται δελεαστική η απόσυρση.

Φεύγει προτού φθαρεί εντελώς η δημόσια εικόνα από τον ταραχώδη χωρισμό με τη Shakira, τις αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές του σχέσεις με τη Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τις καθημερινές εικόνες του στον πάγκο, με χασμουρητά. Θα είναι όμως η σύνταξη το τέλος των βασάνων του; 

Ο Gerard Pique έδειξε ότι δεν ήταν έτοιμος για κανένα από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη ζωή του τον τελευταίο χρόνο. Δεν ήταν έτοιμος ούτε να μείνει στον πάγκο αποδεχόμενος ότι τα καλύτερα πέρασαν, ούτε να διαχειριστεί τη σοβαρότερη οικογενειακή κρίση που είχε, ούτε καν τις εκτός γηπέδου ατασθαλίες του. Δεν έψαξε για ένα τελευταίο συμβόλαιο κάπου μακριά από τη Βαρκελώνη. Αντιθέτως αποφάσισε να τα παρατήσει όλα. 

H απόφαση μάλλον δεν ήταν τόσο δύσκολη

Στην αρχή της χρυσής του εποχής, στην Μπάρτσα του Pep Guardiola, ανέβαινε πολύ συχνά στην επίθεση στο τέλος των αγώνων και αρκετές φορές λύτρωσε την ομάδα του. Ο Pique υπήρξε μεγάλος καιροσκόπος, με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Επίσης, έχει θριαμβεύσει με σορτς αλλά και με business casual. Αν στον κόσμο του ποδοσφαίρου έχει κατακτήσει 4 τίτλους Champions League (έναν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και 3 με την Μπαρτσελόνα), 8 La Liga, 7 Copa del Rey, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η επιτυχία του ως επιχειρηματίας δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακή.

> Διάβασε ακόμη: Βίος και πολιτεία του Gerard Pique

Έχει δει ευκαιρίες εκεί που κανείς άλλος δεν τις έχει δει- έχει ρισκάρει τα χρήματά του, ενώ κανένας γύρω του δεν το έκανε. Τώρα όμως δεν ήθελε να ρισκάρει ξανά. 

Ο Pique είναι ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της δόξας του στο γήπεδο είναι μετρημένες. Είχε αρχίσει να σκέφτεται το μέλλον του πολύ πριν από τη συνταξιοδότησή του. Γι' αυτό, ενώ σήκωνε ασταμάτητα τίτλους, ίδρυσε την Kosmos, μια εταιρεία με την οποία έχει διάφορες επενδύσεις που του εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη. 

Οι επιχειρήσεις του τείνουν να περιστρέφονται γύρω από τον αθλητισμό και ο όμιλος Kosmos, τον αναζωογονεί. Η εταιρεία του αγόρασε τα δικαιώματα του Davis Cup για 25 χρόνια, αλλάζοντας ριζικά τη μορφή με την οποία διεξαγόταν. Οι ιδρυτικοί εταίροι είναι ο ίδιος ο Piqué, ο Hiroshi Mikitani (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rakuten), ο Nullah Sarker, ο Mike Evans και ο Edmund Chu. 

Ο οπτικοακουστικός τομέας είναι ένας ακόμη τομέας του ενδιαφέροντός του, και η εταιρεία παραγωγής Kosmos Studios είναι αφιερωμένη στην παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Είναι άλλωστε ο δημιουργός του διάσημου ντοκιμαντέρ "Η απόφαση" στο οποίο ο Antoine Griezmann ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης παρά τις φήμες για τη μετακίνησή του στην Μπαρτσελόνα.

Μεταξύ των υπόλοιπων αξιοσημείωτων επενδύσεών του συγκαταλέγονται εκείνες που έγιναν σε εταιρείες τροφίμων, γυαλιά ηλίου, ακίνητα, eSports, ισοτονικά ποτά και σε διάφορες εταιρείες τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις. Η sicav Kerad 3 Invest, στην οποία προέδρευε ο πατέρας του, διέθετε περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 11,6 εκατομμυρίων σύμφωνα με την ισπανική Εθνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (CNMV) πριν από τη μετατροπή της σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. 

O Gerard Pique έχει και μια συντηρητική πλευρά ως επενδυτής. Σύμφωνα με το Idealista.com φαίνεται ότι ασχολείται και με το real estate, καθώς πρόσφατα αγόρασε ένα οικόπεδο κατοικιών στο κέντρο της Βαρκελώνης αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα περιζήτητη περιοχή και πρόκειται να υποστεί πλήρη ανακαίνιση για να μετατραπεί σε πολυτελή διαμερίσματα.

Επενδύσεις και στο χώρο του ποδοσφαίρου

Η επένδυση που σχετίζεται πιο άμεσα με το σημερινό του επάγγελμα ήταν ίσως η αγορά της FC Andorra, μιας ομάδας που βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία της Καταλονίας όταν την απέκτησε το 2018 και που μέσα σε μία μόλις σεζόν ανέβηκε δύο κατηγορίες για να μπει στην Β' εθνική κατηγορία, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. 

Τα πρόσφατα προβλήματα 

Ορισμένες από τις επιχειρηματικές συναλλαγές της Kosmos είναι κάπως... ασαφείς. Φέτος, η El Confidencial αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο: Η εταιρεία του Pique βοήθησε τη Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, να μεταφέρει το ισπανικό Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία.  Η εταιρεία του Pique και η ομοσπονδία συμμάχησαν για να εισπράξουν προμήθεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος ο Pique έλαβε μέρος στο Σούπερ Καπ και εισέπραξε ένα γενναιόδωρο μπόνους για τη διοργάνωση του τουρνουά. Το πρωτοφανές έχει μείνει ατιμώρητο, αλλά η δημόσια εικόνα του έχει πληγεί σοβαρά ως αποτέλεσμα.

Οι φιλοδοξίες του σήμερα

Πολλοί ποδοσφαιριστές φιλοδοξούν να γίνουν προπονητές μόλις κρεμάσουν τα παπούτσια τους. Ο Piqué έχει τα μάτια του 20 μέτρα πάνω από τον πάγκο, συγκεκριμένα στο box του Καμπ Νου.  Ποτέ δεν έκρυψε το γεγονός ότι η κύρια φιλοδοξία του είναι να γίνει πρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Είναι άλλωστε ο ενδιάμεσος κρίκος για να πάρει η Μπάρτσα τη χρυσή χορηγία από τη Rakuten και να σώσει κάπως τα οικονομικά της πριν από 5 χρόνια. Κέρδισε μέσα σε έναν χρόνο 55 εκατομμύρια ευρώ από τη συμφωνία και οι οπαδοί ήδη από τότε, τον βλέπουν σαν ήρωα και γιατί όχι, μελλοντικό Πρόεδρο. 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος