Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα, ή αλλιώς σύγκρουση δύο κόσμων

Γιώργος Μπαρτζώκας και Sarunas Jasikevicius εκπροσωπούν δύο διαφορετικές σχολές του ευρωπαϊκού μπάσκετ και απόψε κοντράρονται σε μια τιτανομαχία στο ΣΕΦ.

Η Regular Season της Euroleague έχει μπει στην τελική της ευθεία και η βαθμολογία όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής μοιάζει να χωρίζεται σε τρεις ταχύτητες. Στις ομάδες που έχουν εξασφαλίσει ουσιαστικά τη συμμετοχή τους στα Playoffs και παλεύουν για το πλεονέκτημα έδρας, τις ομάδες που ψάχνουν το χρυσό εισιτήριο για την 8αδα και εκείνες που έχουν μείνει λίγο-πολύ εκτός μάχης. Ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και το βράδυ της Τρίτης η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα υποδέχεται τους Μπλαουγκράνα στο ΣΕΦ στο απόλυτο παιχνίδι της αγωνιστικής. 

Οι Ερυθρόλευκοι σημείωσαν 7 συνεχόμενες νίκες μέχρι να ηττηθούν στο Μιλάνο από την Αρμάνι, ενώ στην Basket League κέρδισαν στον πόντο τον Κολοσσό Ρόδου, δείχνοντας σημάδια κάμψης στην απόδοσή τους μετά από 2 μήνες που έπαιζαν στα... κόκκινα. Μπαίνοντας στην τελευταία στροφή της Euroleague, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να δει τον Moustapha Fall και την υπόλοιπη γραμμή ψηλών να επανέλθουν στα υψηλά στάνταρ των προηγούμενων μηνών, μετά το μίνι ντεφορμάρισμά τους. 

Η -κατά γενική ομολογία- καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, κέρδισε το δικαίωμα να έχει μερικές "κακές" ήττες χάρη στις σπουδαίες εμφανίσεις της από πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν, ωστόσο με τα κρίσιμα να έρχονται και σε συνδυασμό με δύο "κολλητά" αιώνια ντέρμπι ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από ακόμα μία νίκη στο sold out ΣΕΦ. Με την Μπαρτσελόνα του Sarunas Jasikevicius έχει το ίδιο ρεκόρ (18-8) και το παιχνίδι αυτό ενδεχομένως θα δώσει προβάδισμα δύο αγώνων στους Ερυθρόλευκους αφού είχαν επιβληθεί των Μπλαουγκράνα και στη Βαρκελώνη. 

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να έχασε τον πρώτο στόχο της χρονιάς, καθώς αποκλείστηκε νωρίς στο Copa Del Rey, είναι παρόλα αυτά η πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης μετρώντας 5 σερί νίκες, πριν από την αναμέτρηση στο ΣΕΦ. Αν και ο Jasikevicius έχει ακούσει πολλά για τον "παλιακό" τρόπο παιχνιδιού του, που μόνο επιτυχημένος δεν είναι στη μέχρι τώρα θητεία του, βλέπει την ομάδα του μια νίκη μακριά από την κορυφή της πιο ανταγωνιστικής Euroleague των τελευταίων ετών και αυτό μόνο αμφισβητίσιμο δεν είναι.

Μπαρτζώκας - Jasikevicius: Δύο σχολές κοντράρονται ξανά

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Sarunas Jasikevicius έχουν κοντραριστεί 11 φορές σε επίπεδο προπονητών και ο έλληνας τεχνικός έχει επικρατήσει στις 8 από αυτές. Προπονητικά εκπροσωπούν τις δύο αντίθετες σχολές του ευρωπαϊκού μπάσκετ και το παιχνίδι στο ΣΕΦ θα είναι ενδιαφέρον και για αυτόν τον λόγο. Ο Jasikevicius είναι ένας από τους πιο παρεμβατικούς προπονητές της λίγκας και βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τους προπονητές που κάνουν τις περισσότερες αλλαγές και καλούν τα περισσότερα timeouts ανά παιχνίδι, την ώρα που ο Μπαρτζώκας κάνει τις λιγότερες αλλαγές στο παιχνίδι και έχει πάρει τα λιγότερα timeouts στη διοργάνωση. 

Παρέμβαση βεβαια, δε σημαίνει μόνο αυτό. Ο Saras εκπροσωπώντας το μπάσκετ με το οποίο μεγάλωσε, κυνηγά σχετικά μικρό αριθμό κατοχών και το ρόστερ που έχει δημιουργήσει, του δίνει την ευκαιρία για ψηλές πεντάδες με σκοπό τον έλεγχο του αγώνα. Ο Μπαρτζώκας από την άλλη αφήνει πιο ελεύθερους τους παίκτες του κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων. Μετρ της ανάλυσης πριν τον αγώνα, έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα του και στους αυτοματισμούς που έχει δημιουργήσει την τελευταία διετία και με όπλο την κίνηση χωρίς την μπάλα, ψάχνει σε κάθε παιχνίδι για εύκολους πόντους. Βεζένκοφ και Παπανικολάου είναι μετρ σε αυτό, ενώ τόσο οι δημιουργίες των Σλούκα (καλύτερος πασέρ της διοργάνωσης) και Walkup, όσο και ο εξαιρετικός playmaker ρακέτας, Moustapha Fall συμβάλλουν στο παιχνίδι που έχει οραματιστεί ο έλληνας τεχνικός. 

Ο αγώνας κόντρα στα μεγάλα και μακριά κορμιά της Μπαρτσελόνα (Satoransky, Kalinic, Vesely, Sanli) είναι άλλο ένα κρας τεστ για το μπάσκετ του Ολυμπιακού, που καλείται να τελειοποιηθεί καθώς η σεζόν βαδίζει στα κρίσιμα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.