Γιάννης και Harden στον δρόμο του NBA MVP

Δύο εντελώς διαφορετικοί πρωταγωνιστές με ξεκάθαρα αντίθετες ιδέες για το μπάσκετ συγκρούονται για τον τίτλο του παίκτη της χρονιάς στο ΝΒΑ.

Στις 26 Μαρτίου, οι Milwaukee Bucks αντιμετώπισαν για ακόμη μία φορά στη φετινή σεζόν τους Houston Rockets στο Fiserv Forum και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τον νο.1 αντίπαλό του για το βραβείο του MVP της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ. 23 πόντοι (με 9/26 σουτ) και 10 ριμπάουντ για τον γκαρντ των Rockets, 19 πόντοι, 14 ριμπάουντ και 4 ασίστ για τον Greek Freak, σε έναν αγώνα όπου όμως ξεχώρισε περισσότερο ο Eric Bledsoe και βρήκε τελικό νικητή τα Ελάφια, με 108-94. Όλα τα βλέμματα, φυσικά, ήταν στραμμένα στους δύο συγκεκριμένους παίκτες. 

Σε μία χρονιά όπου ο LeBron James μάλλον υπερεκτίμησε κάποια πράγματα, ο Steph Curry ξεκίνησε πολύ μουδιασμένα, ο Russell Westbrook ενδιαφέρεται ξεκάθαρα για τη δική του και μόνο στατιστική και ο Paul George αντιλήφθηκε ότι ακόμη κι αν κάνει την καλύτερη σεζόν της ζωής του δεν πρόκειται να μπει ποτέ στην κουβέντα, ο αγώνας δρόμου για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής διάρκειας περιορίζεται ανάμεσα στον Μούσια και τον Γιάννη. Αυτό μάλιστα γίνεται σε μία μάλλον ιστορική στιγμή για το ίδιο το ΝΒΑ, όπου συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικές πλευρές όσον αφορά την κατανόηση και την ερμηνεία του παιχνιδιού, τουλάχιστον με τη σύγχρονη έννοιά του.

Από τη μία, ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει trend τη γενειάδα εντός παρκέ και ένα ολίγον τι πιο χίπστερ στυλ στο ΝΒΑ. Αυτός που έκανε σχεδόν ομαδικό το one-on-one παρά το πρόσφατο παρελθόν του, όπου αρνούνταν να δώσει τη μπάλα ακόμη και στο δεξί του χέρι. Ο μπασκετμπολίστας για τον οποίο ο coach των Rockets Mike D'Antoni έχει δηλώσει εσχάτως πως "ο μόνος τρόπος για να τον περιορίσει κάποιος είναι να τον αποσύρω εγώ στον πάγκο". Ο D'Antoni δεν αστειευόταν: Οι 36,5 π. και οι 7,5 ασ. ανά παιχνίδι τη φετινή σεζόν ενισχύουν στο απόλυτο τα λεγόμενά του. Ο James Harden ανήκει εκτός των άλλων στην κατηγορία των παικτών που έχουν σημειώσει σε περισσότερα από δύο παιχνίδια περισσότερους από 60 πόντους μέσα στην ίδια χρονιά, έχουν βάλει πάνω από 50 π. σε οκτώ και για 32 συνεχόμενα ματς είχε περισσότερους από 30 π.- οι άλλοι της λίστας είναι οι Wilt Chamberlain, Michael Jordan και Kobe Bryant.

Εκτός αυτών, είναι ο μοναδικός στην ιστορία που έχει βάλει τριαντάρες στην ίδια σεζόν εναντίον και των 29 αντιπάλων ομάδων. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι μιλάμε για έναν από τους πιο φονικούς παίκτες της σύγχρονης ιστορίας. Το γεγονός δε, ότι κατάφερε να ηγηθεί αποτελεσματικά της ομάδας του (14 νίκες στα 16 τελευταία παιχνίδια, με τους Rockets να τερματίζουν λογικά από 3οι μέχρι 5οι στην απαιτητική Δύση) όταν ο Chris Paul ήταν τραυματίας κάνει ακόμη σημαντικότερες τις φετινές του επιδόσεις.

Από την άλλη, το παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία, που μεγάλωσε στα Σεπόλια και η ιστορία του μοιάζει βγαλμένη απευθείας από μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς (που τόσο όμορφα περιγράφεται στο ντοκιμαντέρ του TNT). Ο μπασκετμπολίστας που σήμανε το ξεκίνημα μίας νέας εποχής του όρου all-around player και για να φτάσει μέχρι το κορυφαίο επίπεδο ξεπέρασε γρήγορα -προφανέστατα με eurostep- πολλά στάδια, ακόμη κι αν δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο.

Οι Bucks θα τερματίσουν στην πρώτη θέση της Ανατολής και μάλιστα με το καλύτερο ρεκόρ στη λίγκα. Τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν στο draft της 27ης Ιουνίου του 2013 δεν είχαν επιλέξει τον άγουρο μπασκετικά τότε Έλληνα στο νο.15. Αυτός τους δικαιώνει μέχρι στιγμής απόλυτα, όντας ο ηγέτης της ομάδας από οποιαδήποτε σκοπιά και εκείνος που έκανε σημαντική αγορά το κατά τα άλλα μάλλον αδιάφορο Ουισκόνσιν. Ο Γιάννης γράφει φέτος 27,4 π., 12,5 ρ. και 5,9 ασ. ανά παιχνίδι, παίζοντας ακριβώς τα ίδια λεπτά με τον Harden (30,4). Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στατιστικό του είναι πως μαζί με τον Oscar Robertson (τη σεζόν 1961-62) είναι οι μοναδικοί μπασκετμπολίστες στην ιστορία του ΝΒΑ που έχουν μ.ο. πάνω από 27 π. και 12 ρ. την ίδια χρονιά, σουτάροντας με ποσοστό που ξεπερνά το 58%. 

Δεν μιλάμε πια για δύο εκ των κορυφαίων παικτών του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου αλλά για τις δύο κυρίαρχες φιλοσοφίες του πορτοκαλί παιχνιδιού στον 21ο αιώνα. Ο Harden πρωταγωνιστεί με εξωπραγματικούς αριθμούς που η λίγκα έχει να δει από την εποχή του Michael Jordan, έχοντας τη σπάνια ικανότητα να δημιουργεί με την ίδια άνεση τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους συμπαίκτες του (fun fact: Από τις αρχές Μαρτίου έχει σημειώσει 304 πόντους, εκ των οποίων κανένας δεν προέρχεται από ασίστ συμπαίκτη του).

Για τον Αντετοκούνμπο, τα έχει πει όλα το Ringer πριν λίγο καιρό: Ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας του ΝΒΑ, ο καλύτερος αμυντικός της καλύτερης άμυνας και ένας αθλητής η επίδραση του οποίου ξεπερνά κατά πολύ το ίδιο το παιχνίδι. 

Γιάννης και Harden στον δρόμο του NBA MVP

Ένας τρομερός σολίστας εναντίον ενός τέλειου συμπαίκτη που βελτιώνει τους πάντες γύρω του. Μία αν μη τι άλλο δύσκολη και μάλλον ανόμοια σύγκριση. Ίσως πιο κοντά στην πραγματικότητα να βρίσκεται η άποψη του Paul Flannery, δημοσιογράφου του SB Nation: "Πρόκειται για μία καθαρά υποκειμενική υπόθεση. Αν δεν υπήρχαν ο Γιάννης και ο James, ούτε οι Bucks ούτε οι Rockets θα ήταν αυτοί που είναι σήμερα. Εκτός του ότι θα ήταν δύο χειρότερες ομάδες, θα έχαναν πολύ και σε χαρακτήρα αλλά και αγωνιστικό προσανατολισμό. Ο Αντετοκούνμπο είναι το σημείο αναφοράς του Μιλγουόκι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Harden είναι μία καθαρή επιθετική δύναμη πάνω στην οποία στηρίζεται η λειτουργία μίας ολόκληρης ομάδας. Στην ερώτηση λοιπόν για το ποιος είναι ο MVP θα απαντούσα ότι και οι δύο είναι εξίσου ικανοί και το δικαιούνται το ίδιο. Έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν". 

Ποτέ πριν στο παρελθόν η ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη της κανονικής διάρκειας δεν ήταν τόσο πολύ θέμα γούστου, αντίληψης και φιλοσοφίας. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος