Ο άγιος Iker Casillas

Ο εμβληματικός Ισπανός τερματοφύλακας κλείνει σήμερα τα 40 του χρόνια.

Ο ίδιος έσωσε τις ομάδες του πολλές φορές με τις επεμβάσεις του. Πριν περίπου δύο χρόνια όμως, χρειάστηκε εκείνη των γιατρών για να σωθεί, κυριολεκτικά, η δική του ζωή. Η είδηση ότι ο Iker Casillas υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου στην πρωινή προπόνηση της Πόρτο την 1η Μαΐου του 2019, έκανε γρήγορα το γύρο του ποδοσφαιρικού πλανήτη.

Ευτυχώς για τον ίδιο, η έγκαιρη διακομιδή και η παρέμβαση των γιατρών του νοσοκομείου CUF Porto αποσόβησαν τον κίνδυνο για τον 39χρονο τερματοφύλακα.

Στις 3 Αυγούστου 2020, ο "Άγιος Iker", όπως είναι το παρατσούκλι του στα γήπεδα, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση μετά από 22 χρόνια πλούσιας καριέρας με πολλές επιτυχίες.

"Το πιο σημαντικό είναι το μονοπάτι που ταξιδεύεις και οι άνθρωποι που σε συνοδεύουν, όχι ο προορισμός. Μπορώ να πω χωρίς δισταγμό, ότι ήταν το σωστό μονοπάτι και ο ονειρικός προορισμός", έγραψε στo Twitter.

Η βιογραφία

Στις 20 Μαΐου του 1981, στο προάστιο της Μαδρίτης Μοστόλες, έρχεται στη ζωή ο πρώτος γιος του δημόσιου υπάλληλου José Luis Casillas και της κομμώτριας María del Carmen Fernández González. Η καταγωγή της οικογένειας Casillas έχει βάσκικες ρίζες, ωστόσο τόσο ο Iker, όσο και ο αδερφός του Unai (7 χρόνια μικρότερος), θα μεγαλώσουν στα νοτιοδυτικά της ισπανικής πρωτεύουσας.

Ο άγιος Iker Casillas

Από τα 9 του χρόνια, ο Iker Casillas θα γίνει μέλος της La Fábrica (τα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης). Αφού πέρασε από όλες τις μικρές ομάδες της Βασίλισσας, θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά σε αποστολή της ανδρικής ομάδας στις 27 Νοεμβρίου του 1997 (σε ηλικία 16 ετών) για ένα παιχνίδι του Champions League με αντίπαλο την Ρόζενμποργκ. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1999, θα γίνει όμως ο νεαρότερος γκολκίπερ στην ιστορία του θεσμού (ρεκόρ που έσπασε το 2017 ο Mile Svilar), κάνοντας ντεμπούτο σε ένα εκτός έδρας ματς με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

  • Υπάρχει μία τρομερή ιστορία που θέλει τον 9χρονο Iker Casillas να ξεχνά να καταθέσει το δελτίο στοιχήματος του πατέρα του στο πρακτορείο της γειτονιάς. Ο José Luis είχε επιλέξει 15 διαφορετικά ματς του ισπανικού πρωταθλήματος, τα αποτελέσματα των οποίων ήρθαν ακριβώς όπως ήθελε να τα παίξει. Το δελτίο θα κέρδιζε €1.200.000. Χρήματα που αργότερα θα έφερνε στο οικογενειακό ταμείο ο Iker, διορθώνοντας την παράβλεψή του. 
  • Είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα δημοσιογράφο Sara Carbonero και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον 5χρονο Martín και τον 3χρονο Lucas.
  • Στην Μοστόλες υπάρχει η Avenida de Iker Casillas, ένας δρόμος που φέρει το όνομά του. 

Η Ρεάλ και η Εθνική Ισπανίας

Μετά το περίφημο 3-3 του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας με αντίπαλο τον τότε πρωταθλητή Ελλάδος, ο Iker Casillas θα καθιερωθεί ως ο βασικός πορτιέρο της Ρεάλ. Παρά το γεγονός ότι κατά περιόδους οι προπονητές της Βασίλισσας εμπιστευόντουσαν άλλους τερματοφύλακες είτε λόγω τραυματισμών του Casillas είτε λόγω ντεφορμαρίσματος, ο Iker παρέμενε πάντοτε το πραγματικό νο.1 κάτω από τα δοκάρια των Μερέχνες, με τους οποίους μεταξύ άλλων κατέκτησε μεταξύ άλλων 5 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα Ισπανίας, 3 Champions League και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων.

Μέχρι σήμερα παραμένει ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία του Champions League (177), διατηρώντας περισσότερες φορές από κάθε άλλον ανέπαφη την εστία του (57), ενώ είναι και ο τερματοφύλακας με τις πιο πολλές αποκρούσεις πέναλτι στο θεσμό (6 στα 24). 

Στις 11 Ιουλίου του 2015, έπειτα από 16 χρόνια στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης και σχεδόν 20 στο σύλλογο, θα αποχωρήσει από το Σαντιάγκο Μπερναμπέου με προορισμό το Ντραγκάο του Πόρτο.

ΚΑΣΙΓΙΑΣ ΠΟΡΤΟ

Η μετακίνησή του στην πορτογαλική ομάδα θα φέρει κύματα αντιδράσεων από τους οπαδούς της Βασίλισσας, που τα βάζουν με τον Florentino Pérez, καθώς ο Casillas ήταν ο τελευταίος (μετά τους Raul και Guti) πραγματικά σπουδαίος παίκτης που προήλθε από τα τμήματα υποδομής της Ρεάλ. 

Το όνομά του ασφαλώς έχει συνδεθεί και με τη χρυσή εποχή της εθνικής ομάδας της Ισπανίας, με την οποία κατέκτησε τα EURO του 2008 και του 2012, καθώς και το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, το 2010. Και στις τρεις περιπτώσεις, ο Casillas ήταν αρχηγός των Φούριας Ρόχας, των οποίων παραμένει μέχρι σήμερα ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα παιχνίδια (167).

ΙΚΕΡ ΚΑΣΙΓΙΑΣ 1

Μαζί με τον Gianluigi Buffon και τον Manuel Neuer, ο Iker Casillas είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας του 21ου αιώνα και ένας από τους παίκτες-σύμβολα μίας ολόκληρης εποχής. 

 


Διάβασε ακόμη για το αριστούργημα του Zinedine Zidane, το ομορφότερο γκολ του Roberto Baggio, το ποδοσφαιρικό γουέστερν του Radja Nainggolan και όλα όσα έμαθε η ζωή στον Andrea Pirlo.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος