Τι να περιμένουμε από την πρώτη σεζόν του Zion Williamson στο ΝΒΑ

Το μέλλον έρχεται και φορά το νο.1 των Pelicans. Τι μπορεί όμως να κάνει ο 19χρονος φόργουορντ στη rookie season του;

Το ΝΒΑ ετοιμάζεται για την μάλλον πιο εντυπωσιακή σεζόν της ιστορίας του, έπειτα από την πιο ενδιαφέρουσα free agency όλων των εποχών, που άλλαξε όχι μόνο τις ισορροπίες αλλά και τον τρόπο που θα παιχτεί το μπάσκετ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα είναι ασφαλώς το νο.1 του draft, Zion Williamson. Ήδη το hype γύρω του είναι τεράστιο και απολύτως δικαιολογημένο, αν κρίνουμε από τα όσα έχουμε δει από αυτόν μέχρι τώρα αλλά και από εκείνα που υποστηρίζουν γι' αυτόν οι ειδικοί του σπορ.  

"Μοιάζει με ένα mix των Shaquille O'Neal και Charles Barkley σε όρους φυσικής. Έχουμε μπροστά στα μάτια μας έναν τεράστιο τύπο που χειρίζεται με απόλυτο έλεγχο το κορμί του. Ένα τανκ που ξέρει μπάσκετ" έλεγε πριν λίγο καιρό ο δημοσιογράφος και expert του ΝΒΑ Antonio Sanchez. Προκύπτει λοιπόν το μεγάλο ερώτημα: Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν στη rookie season του; 

Τι να περιμένουμε από την πρώτη σεζόν του Zion Williamson στο ΝΒΑ

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα: σίγουρα πολλά καρφώματα. Πέρα από το εντυπωσιακό του πράγματος, αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η αξιοπιστία του Williamson την ώρα που πλησιάζει με ορμή το στεφάνι. Για την ακρίβεια, είναι απειροελάχιστες οι φορές που έχει αστοχήσει και ακόμη λιγότερες εκείνες που έχει κοπεί από αντίπαλο. Ακόμη και στο σημερινό ΝΒΑ των σπουδαίων αμυντικών, δύσκολα σου έρχονται πολλοί στο μυαλό που είναι σε θέση να σταματήσουν τον φόργουορντ των New Orleans Pelicans σε above the rim καταστάσεις. Επομένως, μπόλικα βιντεάκια με highlights θα κάνουν την εμφάνισή τους, με φάσεις που όλοι θα θυμούνται για αρκετό καιρό. 

Έπειτα, οι αριθμοί. Υπενθυμίζουμε ότι στην παρθενική του χρονιά στο NCAA, ολοκλήρωσε με 22,6 π., 8,9 ρ., 2,1 ασ. και 2,1 κλ. κατά μέσο όρο. Το ποσοστό του σε σουτ 2 π., έφτασε το 74,7%. Έβαζε 3/4 σουτ που έπαιρνε μέσα από τη γραμμή τριών πόντων. Έξω από αυτήν, σούταρε καλύτερα από κάθε άλλον συμπαίκτη του στο Duke, με 33,8%, την ώρα που ο Cam Reddish είχε 33,3% και ο R.J. Barrett 30,8%. Με λίγα λόγια, ο Zion πραγματοποίησε μία από τις πιο κυριαρχικές σεζόν παίκτη στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ. Θα έχει τα ίδια νούμερα και στο ΝΒΑ; Σύμφωνα με τον Sanchez, πιθανότατα: "Θεωρώ ότι θα έχει κοντά στους 20 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ θα κερδίσει με ευκολία το βραβείο του Rookie of the Year". 

Μοιραία, τέλος, θα αναρωτηθεί κάποιος με ποιον τρόπο σκοπεύουν να τον αξιοποιήσουν οι Pelicans. Ασφαλώς ο coach Alvin Gentry θα επιδιώξει με κάθε τρόπο τον αιφνιδιασμό - πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα. Επιπλέον, θα δούμε πάρα πολλά iso από τον Zion, την ίδια στιγμή που στο παρκέ θα υπάρχουν τουλάχιστον 3 καλοί σουτέρ. Πολλοί θα αναρωτηθούν σε τι θέση θα χρησιμοποιηθεί. Η απάντηση; Μπορεί να παίξει παντού, κυριολεκτικά. 

Στο Duke, ο Mike Krzyzewski τον χρησιμοποιούσε κυρίως στο "4". Ελάχιστοι όμως θυμούνται τι συνέβη στις 22 Ιανουαρίου 2019 και στο εκτός έδρας παιχνίδι των Blue Devils με τους Pittsburgh Panthers. Ο βασικός πόιντ γκαρντ του Duke, Tre Jones, απουσίαζε λόγω τραυματισμού. Ο coach K πόνταρε στον Zion για τον άσο. Αυτός τελείωσε το ματς με 25 π. (11/13 σουτ) 7 ασ. και μόλις 2 λάθη. Παίζοντας στο "1". Κανένα σχήμα της ομάδας της Νέας Ορλεάνης λοιπόν δεν θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση. 

ΖΑΪΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣΟΝ 2

Όσο υπερβολικό μπορεί να ακουστεί κάτι τέτοιο, ο Zion Williamson είναι μία μεγαλύτερη σε μέγεθος και ίσως πιο γρήγορη εκδοχή του 18χρονου LeBron James, o οποίος σημειωτέον δεν έπαιξε ποτέ σε κολέγιο, με αποτέλεσμα το παιχνίδι του να αργήσει να ωριμάσει σε τακτικό επίπεδο. Ο Williamson έτυχε να παίξει, έστω και μόλις μία χρονιά. Και όχι σε όποιο κι όποιο, αλλά στο καλύτερο. Ετοιμάσου, το μέλλον έρχεται και φορά το νο.1 των Pelicans.


Διάβασε ακόμη για το νέο εαυτό του Ricky Rubio, τον Facundo Campazzo στην εποχή των ηρώων και το πρόβλημα με τον Russell Westbrook.


Φωτογραφίες © Getty Images, New Orleans Pelicans

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.