Η πιο μεγάλη στιγμή του Fernando Torres

Ο El Niño κλείνει σήμερα τα 38 του χρόνια. Του ευχόμαστε να τα εκατοστήσει, με το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του.

Το ηλιόλουστο μεσημέρι της 20ης Μαρτίου 1984, ο Fernando José Torres Sanz είδε για πρώτη φορά το φως στη Φουενλαμπράδα, στα νότια προάστια της Μαδρίτης. Ήταν το τρίτο παιδί του José Torres και της Flori, μετά τους Israel και Maria. Από πολύ μικρός έδειξε ποιο πρόκειται να είναι το μέλλον του - φυσικά το ποδόσφαιρο.

Στην πορεία, εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα παιδιά-θαύματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και σε έναν από τους κορυφαίους strikers του 21ου αιώνα.   

Η πιο μεγάλη στιγμή του Fernando Torres

Στην καριέρα του πέτυχε περισσότερα από 250 γκολ κυρίως με τις φανέλες της αγαπημένης του Ατλέτικο Μαδρίτης (με την οποία υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία μόλις 15 ετών) και της Λίβερπουλ, στην οποία έπαιξε την καλύτερη μπάλα της ζωής του και μάλιστα στο κορυφαίο και πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του πλανήτη. 

Ένα όμως τέρμα που σημείωσε με την εθνική ομάδα της Ισπανίας είναι εκείνο που ξεχωρίζει -ακόμη και ο ίδιος- στην τεράστια πορεία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Στο Ernst-Happel-Stadion της Βιέννης, η Ισπανία αντιμετώπιζε την Γερμανία, στον τελικό του Euro 2008. Ο ομοσπονδιακός προπονητής των Φούριας Ρόχας, Luis Aragonés, επιλέγει να ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα το "αγαπημένο του παιδί" -ήδη από τα χρόνια της Ατλέτικο- Torres αντί του εξαιρετικά φορμαρισμένου -και επίσης σπουδαίου striker- David Villa. Στο 33ο λεπτό, όλοι κατάλαβαν γιατί.

Ο μαέστρος Xavi βρίσκεται λίγα μέτρα μπροστά από τη σέντρα και επιχειρεί μία κάθετη πάσα στην πλάτη της γερμανικής άμυνας. Ο Philipp Lahm φαίνεται να ελέγχει τη φάση, με τον Christoph Metzelder να εφησυχάζεται. Ο El Niño όμως ανέκαθεν κυνηγούσε τέτοιες ευκαιρίες. Και στο σημαντικότερο βράδυ της καριέρας του, ήταν δεδομένο πως δεν άφηνε τίποτα να πάει χαμένο. Επιταχύνει και περνά από την αριστερή πλευρά του Lahm, έχοντας απόλυτη σιγουριά για το τι πρόκειται να συμβεί και πού θα καταλήξει η μπάλα. Τελικά, αυτή στρώνεται μπροστά του.

Βλέπει τη διστακτική έξοδο του Jens Lehmann και αφού είναι σίγουρος πια πως η μπάλα είναι δική του, την τσιμπά με το χαρακτηριστικό, σχεδόν trademark, πλασέ του πάνω από το κορμί του Γερμανού τερματοφύλακα. Η στρογγυλή θεά κυλά προς τα δίχτυα και όταν πια καταλήξει σε αυτά, το νο.9 φεύγει προς το δεξί κόρνερ για να πανηγυρίσει.

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΟΡΕΣ 5
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΟΡΕΣ 4
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΟΡΕΣ 3

Αρκετοί σπουδαίοι παίκτες έχουν σκοράρει σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: Michel Platini, Marco van Basten, Ruud Gullit, Oliver Bierhoff, David Trezeguet, Άγγελος Χαριστέας. Το γκολ του Fernando Torres όμως, εκτός από κομβικό για τον ίδιο και την καριέρα του, ήταν ιστορικής σημασίας. Ήταν το τέρμα που ουσιαστικά αποτίνασσε την ταμπέλα των losers για τους Ισπανούς, σηματοδοτώντας παράλληλα το ξεκίνημα της κυριαρχίας τους, που συνοδεύτηκε με δύο ακόμη τίτλους: Το δεύτερο σερί Euro, το 2012 (στον τελικό του οποίου σκόραρε πάλι ο Torres, στο εμφατικό 4-0 επί των Ιταλών, δίνοντας και μία ασίστ στον Juan Mata) και βεβαίως το Μουντιάλ του 2010. O El Niño κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια τον Αύγουστο του 2019.

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΟΡΕΣ 2

Διάβασε ακόμη για το ποδόσφαιρο μετά το Brexit, την ιστορία του πιο θρυλικού γηπέδου του κόσμου La Bombonera, γιατί το El Sombrero είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα ποδοσφαιρικό blog, πώς θα μοιάζει το ποδόσφαιρο χωρίς τον Cristiano Ronaldo και για τον καλύτερο μέσο του κόσμου Jorginho.


φωτογραφίες © Getty Images

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος