Όταν στις 12 Μαρτίου το τεστ του Rudy Gobert για τον κορονοϊό βγήκε θετικό, άπαντες στο ΝΒΑ αντιλήφθηκαν τι πρόκειται να ακολουθήσει σχετικά με το άμεσο μέλλον του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη. Οι αγώνες διακόπηκαν άμεσα -και απολύτως ορθά- με κανέναν να μη συζητά για τη συνέχεια. Τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες ημέρες. 

"Προσπαθούμε και θέλουμε όλοι να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή η σεζόν αλλά δεν πρόκειται να το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος. Δεν πρόκειται να ρισκάρουμε την υγεία κανενός" δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο General Manager των Golden State Warriors Bob Myers. Την άποψή του φαίνεται να συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που "τρέχουν" τις ομάδες του ΝΒΑ καθώς και οι υπεύθυνοι της λίγκας. Παράλληλα όμως, άπαντες έχουν στο μυαλό τους το restart, που ίσως τους βρει στα παρκέ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με τη δράση να είναι ανύπαρκτη, τολμάμε κάποιες προβλέψεις για το τι θα συμβεί προσεχώς.

Θα υπάρξει σίγουρα πρωταθλητής

Το ενδεχόμενο που συζητά σοβαρά η Euroleague, δηλαδή να υπάρξει οριστική διακοπή της σεζόν, δεν είναι κάτι που εξετάζεται -ούτε καν ως έσχατη λύση- στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Στις 73 σεζόν της ύπαρξής του, το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ είχε πάντοτε έναν τελικό νικητή. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει ένα νοκ-άουτ τουρνουά στα πρότυπα του NCAA. Ναι, αυτό είναι ένα σενάριο που έχει στο μυαλό του ο Adam Silver και οι συνεργάτες του. Ειδικά από τη στιγμή, που λόγω και του μποϊκοτάζ της Κίνας, τα έσοδα δεν είναι και τα πιο ικανοποιητικά.

Ματς της κανονικής διάρκειας τον Ιούνιο, play-offs στις 3 νίκες

Όταν το πρωτάθλημα διακόπηκε, οι ομάδες είχαν δώσει από 63 μέχρι 67 ματς η κάθε μία (ο μέσος όρος είναι 64,7). Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να παιχτούν ακόμη αρκετά παιχνίδια για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 82 για κάθε franchise στη regular season, σε περίπτωση που απορριφθεί η ιδέα του τουρνουά που διάβασες στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει δράση πριν από τις 10 Μαΐου (και αυτό με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο), μοιραία θα παραταθεί η σεζόν. Επιπλέον, έχουν γίνει ήδη κάποιες διερευνητικές συζητήσεις για να μειωθούν κατά μία οι νίκες στα play-offs και αντί για 4, να απαιτούνται πλέον 3 για τη συνέχεια. Αυτό ίσως ισχύσει και για τους τελικούς. 

Ο Christian Wood θα είναι ο πιο βελτιωμένος παίκτης

Ο 24χρονος power forward των Detroit Pistons έγινε ευρέως γνωστός όταν ανακοινώθηκε πως είναι το τρίτο κρούσμα κορονοϊού στο ΝΒΑ, μετά τους Rudy Gobert και Donovan Mitchell. Παράλληλα όμως, είναι και ένα από τα πιο δυνατά φαβορί για το βραβείο του Most Improved Player, διανύοντας την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, με 13,1 π. και 6,8 ρ. αλλά κυρίως με efficiency rating (PER) στο εντυπωσιακό 23,2.

Η νέα γενιά θα εμφανιστεί πολύ καλύτερη

Οι rookies Ja Morant, Tyler Herro, Rui Hachimura και Zion Williamson έχουν αφήσει κάποια άριστα δείγματα πάνω στο παρκέ μέχρι στιγμής, ενώ οι Luka Doncic, Trae Young και Shai Gilgeous-Alexander περνούν πια στο επόμενο επίπεδο. Η διακοπή μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για όλους τους. Αφενός για να πάρουν κάποιες ανάσες -ειδικά αυτοί που βρίσκονται για αρκετά λεπτά στον αγωνιστικό χώρο- και αφετέρου για να καθαρίσει το μυαλό τους και να επαναπροσδιορίσουν τους προσωπικούς και ομαδικούς στόχους τους. 

Η τελευταία ευκαιρία του LeBron James

Αν θεωρήσουμε πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η σεζόν θα παραταθεί, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε πως κάθε παίκτης θα επιβαρυνθεί αρκετά για την επόμενη χρονιά. Όλοι θα επηρεαστούν και από τον γενικό κανόνα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει ούτε ο LeBron James. O Βασιλιάς μπορεί να διατηρείται σε άψογη σωματική κατάσταση ωστόσο δεν πρέπει οποιοσδήποτε να αμελήσει ότι τον επόμενο Δεκέμβριο κλείνει τα 36 του χρόνια. Όπως και να το κάνουμε, είναι λίγο δύσκολο να κυνηγάς πρωτάθλημα στα 37 και ταυτόχρονα να είσαι το πρώτο βιολί στην ομάδα σου.


Διάβασε ακόμη για τον LeBron James που τα είπε όλα για το 2020, 5 επικά ματς του Kobe Bryant στο Youtube, το ντοκιμαντέρ του Michael Jordan The Last Dance που έρχεται στο Netflix και την περίεργη περίπτωση του Kyrie Irving.


φωτογραφίες ©Getty Images