Πώς είναι να είσαι οπαδός της Λίβερπουλ στον 21ο αιώνα

Μία ημέρα σαν σήμερα, το 1892, ιδρύθηκε η θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσάιντ.

Ήταν 3 Ιουνίου του 1892 όταν ο ιδιοκτήτης του γηπέδου Άνφιλντ John Houlding, αποφάσιζε να ιδρύσει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, έπειτα από ασυμφωνία με την Έβερτον για το ύψος του ενοικίου. Ok, το origin story της δημιουργίας της Λίβερπουλ μπορεί να μην είναι το πιο θελκτικό που υπάρχει αλλά αυτό δεν αναιρεί πως μιλάμε πια -129 χρόνια μετά- για μία από τις πιο εμβληματικές ποδοσφαιρικές ομάδες που υπάρχουν, με εκατομμύρια οπαδούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ασφαλώς, και στην Ελλάδα. 

Το Τμήμα ψυχολογικής ανάλυσης και υποστήριξης οπαδών Liverpool δεν είναι μία ακόμη σελίδα του (ελληνικού) Facebook αφιερωμένη στη δημοφιλή ομάδα του Μέρσεϊσάιντ αλλά στην πραγματικότητα ένα ψυχοθεραπευτικό (μπορεί και όχι) διαδικτυακό σποτ για όλους εκείνους που έχουν αποφασίσει πως θα ζήσουν σηκώνοντας τον σταυρό του να υποστηρίζει κανείς τη Λίβερπουλ, στον 21ο αιώνα - ναι, υπήρξε και μία μικρή ανάπαυλα τα τελευταία χρόνια, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ. 

Η εξομολόγηση του Γιατρού

Ο δημιουργούς της, aka Γιατρός, δέχτηκε να μιλήσει στο Esquire για όλα εκείνα που τον οδήγησαν στο να κάνει το Liver bird τατουάζ στην καρδιά του. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Όπως άλλωστε τονίζει και η περιγραφή στο σχετικό πεδίο: 'Το να είσαι Λίβερπουλ δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε εύκολο. Είναι βιτσιόζικο, kinky, λίγο naughty, λίγο μαζοχιστικό και πέρα για πέρα καλλιτεχνικό'. (σ.σ. τα πνευματικά δικαιώματα της παραπάνω φράσης ανήκουν σε φίλο της σελίδας)

Πώς και γιατί έγινες Λίβερπουλ; Όταν ήμουν περίπου 9 χρόνων έκανα παρέα με ένα παιδί από τη γειτονιά μου (ακόμα κάνω) ο οποίος ήταν αρκετά μεγαλύτερος. Του είχα αναφέρει ότι ο θείος μου είναι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και εκείνος μου απάντησε. Η μεγαλύτερη ομάδα στην Αγγλία είναι η Λίβερπουλ. Οι Ολυμπιακοί στην Αγγλία είναι Λίβερπουλ. Μην τον ακούς, εσύ Λίβερπουλ να λες. Ε, για αυτό έγινα Λίβερπουλ.

 

Ταινίες Ταραντίνο και Τακούμι Μιναμίνο.

Posted by Τμήμα ψυχολογικής ανάλυσης και υποστήριξης οπαδών Liverpool on Friday, December 13, 2019

Πέρασαν τα χρόνια και άρχισα να παρακολουθώ ποδόσφαιρο, είχα δει τον τελικό του Κυπέλλου UEFA με την Αλαβές και ένα ματς πρωταθλήματος με την Γιουνάιτεντ (που κερδίσαμε 2-0, αν δεν κάνω λάθος). Μετά λόγω Thierry Henry συμπάθησα και την Άρσεναλ αλλά με κέρδισε η Λίβερπουλ οριστικά, το 2005.

Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχεις από την ομάδα; Ο τελικός με την Αλαβές και το 2-2 στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό.

Πώς δημιουργήθηκε το Τμήμα ψυχολογικής ανάλυσης και υποστήριξης οπαδών Liverpool; Δεν ξέρω πως εκφραζόμαστε στο Esquire αλλά ας πούμε ότι δεν ήμουν νηφάλιος και ήταν ιδέα της στιγμής. Τελείως αυθόρμητα. Η σκέψη από την εκτέλεση πήρε ακριβώς 10 λεπτά.

 

Δεν έχουμε caption: 25.05.2005 Ούτε λόγια έχουμε.

Posted by Τμήμα ψυχολογικής ανάλυσης και υποστήριξης οπαδών Liverpool on Tuesday, May 25, 2021

Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή σου με την ομάδα; Από άλλους μπορεί να ακούσεις το πρωτάθλημα, αλλά λόγω του κολλητού μου που χάθηκε άδικα και δεν ήταν μαζί μου να το πανηγυρίσουμε πέρυσι, θα διαλέξω αυτό που πανηγυρίσαμε αγκαλιά. Το Champions League του 2019 με την Τότεναμ. Η χειρότερη στιγμή είναι τα χαμένα πρωταθλήματα Αγγλίας του 2014 και του 2019.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η πιο Λίβερπουλ στιγμή της Λίβερπουλ τα τελευταία 21 χρόνια; Η χαμένη ευκαιρία του Kelechi Iheanacho να κάνει το 1-1 και να μας δώσει το πρωτάθλημα στο παιχνίδι της Σίτι με τη Λέστερ, το 2019, ενώ πριν έχει βάλει το γκολ της ζωής του ο Vincent Kompany.

 

Επιστροφή στην κανονικότητα: Σηκώνομαι το πρωί και πάω ξανά στη δουλειά μου, με τα πόδια. Στο δρόμο με ρωτάνε "γιατρέ...

Posted by Τμήμα ψυχολογικής ανάλυσης και υποστήριξης οπαδών Liverpool on Saturday, May 29, 2021

Γιατί η Λίβερπουλ έχει τόσους οπαδούς στην Ελλάδα - ειδικά σε ηλικίες που δεν είχαν καν προλάβει τις δόξες του παρελθόντος; Γιατί οι Έλληνες είναι ρομαντικός λαός. Επίσης σχετίζεται και με κάποιες συγκυρίες: Για παράδειγμα, ένας Ολυμπιακός έχει άπειρους λόγους να είναι Λίβερπουλ (κόκκινο χρώμα, λιμάνι, τραγωδίες - ίσως η ιστορία της ομάδας να μοιάζει κάπως με το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού). Ένας Αεκτζής έχει και αυτός τους λόγους του να είναι Λίβερπουλ (πολλά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα κτλ). Οπαδοί του Άρη και του ΠΑΟΚ, το ίδιο. Παναθηναϊκούς νομίζω θα βρεις λίγο λιγότερους αλλά υπάρχουν. Από κει και πέρα, νομίζω πως ο Fernando Torres και o Steven Gerrard έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, τουλάχιστον για τη γενιά μου. Αλλά κυρίως είναι το κομμάτι της συναισθηματικής ευαισθησίας, το "πονεμένο"-με την καλή έννοια, το ρομαντικό και το πολιτικό υπόβαθρο της ομάδας που παίζει τεράστιο ρόλο. Απλά Λίβερπουλ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.