Τα Dunk της Nike κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην κουλτούρα των sneakers. Πρόκειται για ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών που έχει κάτι από τα Air Jordan 1 (αλλά και τα Air Force 1) και ξεκίνησε ως μπασκετικό υπόδημα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κολεγιακών πρωταθλημάτων. Στα τέλη του 1990 όμως πέρασε από το παρκέ στο δρόμο, φορέθηκε κατά κόρον από τους skaters και μετονομάστηκε σε SB Dunk.

Nike

Σήμερα, θεωρείται ένα μοντέλο σήμα κατατεθέν του skateboarding, χάρη στην παχιά σόλα και τη γλώσσα με επένδυση που προσθέτει ένα στρώμα απαλής άνεσης στο επάνω μέρος των ποδιών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Χάρη σε συνεργασίες με άλλα τεράστια brands και σημαντικούς καλλιτέχνες (από Off-White, Travis Scott μέχρι Virgil Abloh και Ben & Jerry’s), τα Dunks αναρριχήθηκαν και πάλι στην κορυφή: Το κλασικό παπούτσι της Nike που υπό νορμάλ συνθήκες πωλείται γύρω στα €90, έχει μετατραπεί σε hot εμπόρευμα για ιστότοπους όπως το StockX, προκαλώντας στους υποψήφιους αγοραστές ακόμη και public meltdowns στα social media σε περίπτωση που μία αγορά δεν πηγαίνει όπως τα είχαν υπολογίσει.

Τα Dunks κυκλοφορούν πια σε χιλιάδες παραλλαγές και χρωματισμούς, με μερικά ζευγάρια εξ΄ αυτών να κοστίζουν περιουσίες.

Η ιστορία

Η χρονιά είναι 1985, το The Goonies έχει μόλις βγει στους κινηματογράφους και ο 21χρονος Michael Jordan έχει μόλις πραγματοποιήσει μία breakout rookie season με τους Chicago Bulls, φορώντας τα Nike Air Jordan 1.

Nike

Η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών θέλει να επενδύσει πάνω στην επιτυχία της και κάνει κάτι σχετικά απλό: Κρατά το template και δημιουργεί ένα μπασκετικό παπούτσι με λεπτή σόλα στα χρώματα των 12 πιο δημοφιλών κολεγίων των ΗΠΑ.

Nike

To focus που γίνεται στο marketing περιλαμβάνει μπασκετομπολίστες που βρίσκονται ήδη στο ΝΒΑ αλλά και wannabe αθλητές. Το κόλπο πιάνει και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.