35 χρόνια The Goonies

Όλα όσα κάνουν μοναδική τη -νοσταλγική πια- ταινία του 1985.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Δεκεμβρίου 2020

Αν είσαι 30+, γνωρίζεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Αν πάλι ανήκεις σε μικρότερα ηλικιακά γκρουπ, πιθανότατα να μην έχεις ακούσει -και πολύ περισσότερο δει- για το The Goonies (ή "Γκούνις: Το κυνήγι της μεγάλης περιπέτειας" αν προτιμάς, όπως είναι ο πλήρης ελληνικός τίτλος). Η ταινία του Richard Donner, σε σενάριο Steven Spielberg και Chris Columbus, έκανε πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 20 Δεκεμβρίου 1985 και παραμένει μέχρι σήμερα πραγματικά σημαντική.

Μπορεί το τελευταίο να ακούγεται αρκετά βαρύγδουπο αλλά ας κάνουμε μία επίκληση στην αυθεντία. Ο σπουδαίος Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου Roger Ebert είχε γράψει πως μέχρι εκείνη τη στιγμή, το σινεμά διαχωριζόταν σε δύο βασικές κατηγορίες: Υπήρχε ο κινηματογράφος για παιδιά και υπήρχε ο κινηματογράφος για ενήλικες.

Οι συντελεστές του The Goonies -ας μην κοροϊδευόμαστε, κυρίως ο Spielberg- κατόρθωσαν να γεφυρώσουν για πρώτη φορά αυτό το χάσμα, προσφέροντας μία ταινία που άνοιξε το δρόμο για αρκετά ακόμη projects παρεμφερούς ύφους και παραδίδοντας ένα τελικό αποτέλεσμα που έσπασε μια και για πάντα τους κλασικούς κανόνες της εκλεπτυσμένης εμπορικής διασκέδασης. Μέχρι σήμερα, το The Goonies ανήκει στα νοσταλγικά memorabilia της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Από εκείνες τις ταινίες που δεν ξεχνάς ποτέ.

Η υπόθεση

Σε περίπτωση που δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα διαβάζεις, το story είχε ως εξής: Μία ομάδα παιδιών που ζουν στην Αστόρια του Όρεγκον βρίσκει έναν παλιό χάρτη θησαυρού, εξερευνώντας τη σοφίτα στο σπίτι ενός εξ' αυτών. Σύντομα, ξεκινούν την αναζήτηση για τον θησαυρό του πειρατή Μονόφθαλμου Γουίλι, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Στην πορεία, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία οικογένεια φυγάδων, τους Fratelli -μεταξύ των οποίων και η παραμορφωμένη φιγούρα του Sloth-, προτού βρεθούν στο τέλος της περιπέτειάς τους. 

Στο The Goonies πρωταγωνιστούν οι Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Ke Huy Quan, Kerri Green, John Matuszak, 
Robert Davi και η Anne Ramsey στο ρόλο της Mama Fratelli. Το budget της ταινίας ήταν περίπου $19.000.000 αλλά τα έσοδά της ξεπέρασαν τα $125.000.000, πριν εξελιχθεί σε κάτι πολύ παραπάνω από απλά ένα cult classic.

Γιατί είναι σπουδαία ταινία

35 χρόνια The Goonies

Ας ξεκινήσουμε από το μάλλον προφανές. Όλοι αγαπούν τις καλές ταινίες των 80s. Το The Goonies βγήκε το 1985, την ίδια χρονιά με τα Back to the Future, The Breakfast Club, The Color Purple, Weird Science, Clue και Teen Wolf, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει. 

ΤΑΙΝΙΑ THE GOONIES 1

Είχε ένα εξαιρετικό καστ -ο καθένας βρίσκει σε αυτό έναν χαρακτήρα για να ταυτιστεί- και εκατοντάδες quotable lines, συνδυαστικά με πολλά στοιχεία από κάθε είδος κωμωδίας και περιπέτειας έως τότε, εισάγοντας και κάποια δικά του. Παράλληλα, απείχε ελάχιστε από το να χαρακτηριστεί ακόμη και ως θρίλερ, παραμένοντας πάντοτε οικογενειακό και κεφάτο. Ανάμεσα στα αστεία του, υπάρχουν μπόλικες σκηνές αγωνίας, που όμως δεν σε αποπροσανατολίζουν από το γενικότερο ύφος

Θέλεις να κάνουμε έναν παραλληλισμό; Είναι το Stranger Things, πριν το Stranger Things. Έπειτα, οι "κακοί". Η οικογένεια Fratelli είναι οι villains που άξιζε σε ένα τέτοιο φιλμ αλλά και που είχε ανάγκη το φιλμ. 

ΤΑΙΝΙΑ THE GOONIES 2

Τέλος, το χαρούμενο ending. Ό,τι πιο feelgood, δίχως επιτηδευμένα έξυπνες ατάκες, show off και λοιπό bullshit. Οι καλοί κέρδισαν, έσωσαν τα σπίτια και τους φίλους τους και γύρισαν στις οικογένειές τους. Έγιναν οι ήρωες που επιθυμούσαν να γίνουν. Απλά και ξεκάθαρα.

Το The Goonies θα είναι για πάντα νοσταλγικά καταπληκτικό. Όσες φορές κι αν το δεις. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος