Ο Έλληνας που φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες στο Καπιτώλιο

Η εισβολή των οπαδών του Donald Trump στο εμβληματικό κτίριο της Ουάσινγκτον έγινε η αφορμή για να θυμηθούμε τον ελληνο-ιταλικής καταγωγής καλλιτέχνη, Κωνσταντίνο Μπρουμίδη.

Γράφει: Esquire Editors 12 Ιανουαρίου 2021

Οι εικόνες από την εισβολή των οπαδών του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Donald Τrump στο Καπιτώλιο, στην καρδιά της Ουάσινγκτον και την Αμερικανικής δημοκρατίας, ήταν πραγματικά απίστευτες. Εξίσου απίστευτες όμως είναι και οι εικόνες από τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του κτιρίου που με αυτή την αφορμή έκαναν το γύρο του κόσμου.

Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του Καπιτωλίου είναι ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805-1880). Ο πατέρας του ήταν ο Σταύρος Μπρουμίδης από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας (ο οποίος έφυγε για την Ιταλία κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών το 1770 για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων) και της Ιταλίδας Anna Bionchini. Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε στη Ρώμη το 1805 και σε μικρή ηλικία έδειξε το σπάνιο ταλέντο του στη ζωγραφική. Σπούδασε για 14 χρόνια στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά, δίπλα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, και εκπαιδεύτηκε σε όλο το φάσμα των μέσων ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένης της τοιχογραφίας, ενώ είχε ιδιαίτερο ταλέντο στην τεχνική trompe l'oeil, που επιτρέπει τη δημιουργία "τρισδιάστατων" μορφών πάνω σε επίπεδες επιφάνειες. Έχει ζωγραφίσει τοιχογραφίες σε εκκλησίες της Ρώμης αλλά και στο Βατικανό.

Η συνέχεια στο madamefigaro.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης