O David Hockney είναι και επίσημα ο πιο ακριβός εν ζωή καλλιτέχνης

Ο πίνακας του David Hockney "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" μόλις πουλήθηκε για $90.3 εκατομμύρια σε δημοπρασία. Θυμόμαστε τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο Esquire το 2016.

Γράφει: Esquire Editors 16 Ιανουαρίου 2018

> Καπνίζω 62 χρόνια. Γιατί να το κόψω τώρα; Και ο Picasso κάπνιζε και πέθανε στα 91. Ο Matisse το ίδιο και έφυγε στα 84. Ο Monet στα 86. Τι συνέβαινε μ’ αυτούς, τέλος πάντων;

> Αν βγεις για βόλτα το απόγευμα, θα ακούσεις οπωσδήποτε κάποιον ήχο, ακόμα κι αν αυτός είναι από ανθρώπους που τρώνε στα εστιατόρια. Όταν όμως είσαι κουφός, δε θέλεις και πολύ να βγαίνεις έξω. Με ρίχνει ψυχολογικά κάποιες φορές. Το ότι δεν μπορώ να ακούσω μουσική μού στοιχίζει περισσότερο απ’ όλα.

> Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσεις την κώφωση είναι να οδηγείς εσύ την κουβέντα. Γιατί απλούστατα, όταν μιλάς, δε χρειάζεται να ακούς. Αυτό είπαν και για τον Henry Kissinger. Όταν ήρθε στην Αμερική με τον αδερφό του, διατηρούσε ακόμα τη γερμανική προφορά στα αγγλικά του, ενώ ο αδερφός του μιλούσε τη γλώσσα άπταιστα. Οπότε, ήταν ο Henry που μιλούσε συνεχώς!

> Είμαι ένας εργάτης. Αυτό ήμουν πάντα. Απλά είμαι πιο χαρούμενος όταν δουλεύω. Γι’ αυτό δουλεύω όποτε τύχει, τις καθημερινές ή και τα Σαββατοκύριακα. Δε μου κάνει διαφορά. Ως καλλιτέχνης όμως θα πω ότι υπήρχε πάντα κάτι που με τραβούσε. Ακόμα και σήμερα μπορώ να δουλέψω επτά ώρες σερί όρθιος. Οι καλλιτέχνες δε συνταξιοδοτούνται. Συνεχίζουν εσαεί.

> Έχω τη ματαιοδοξία του καλλιτέχνη, αλλά στο βαθμό που θέλω να βλέπω μόνο τη δουλειά μου να γίνεται γνωστή, όχι να γίνομαι εγώ ο ίδιος γνωστός. Γενικά είμαι πολύ ντροπαλός. Θα προτιμούσα να μη βάλετε φωτογραφία μου στη συνέντευξη, αλλά κάποιον από τους πίνακές μου.

> Η κοκαΐνη είχε πολλή πλάκα. Στη δεκαετία του ’80 όλοι έκαναν. Αλλά προσωπικά ποτέ δεν το παρατραβούσα. Γενικά, δεν ήμουν ποτέ όλο τρέλα και διασκέδαση. Ήμουν εργάτης. Δε μου άρεσε ποτέ το Studio 54 γιατί δεν μπορούσα να ανεχτώ τη μουσική.​

> Οι τιμές των έργων είναι πλέον τόσο εξωφρενικές, που αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν τα λεφτά προέρχονται από ναρκωτικά. Κι αυτά τα λεφτά δεν μπαίνουν κάτω από το στρώμα, επενδύονται.

> Είχα πάντα επίγνωση ότι είμαι γκέι, όπως και ότι ανήκω στη μειονότητα. Οι περισσότεροι άντρες θέλουν απλά να πηδήξουν γυναίκες και δε σκέφτονται τίποτε άλλο. Αν ανήκεις στη μειονότητα, ξέρεις να είσαι ανεκτικός. Και το να ανέχεσαι σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει κάτι που να μη σου αρέσει.

> Οι πόλεμοι είναι για τα υψηλά στρώματα της κοινωνίας. Γιατί να πολεμήσει ένας χωρικός; Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε το 1914 επειδή κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη ήταν αριστοκρατική. Τώρα με τα iPhones κάθε άνθρωπος ξεχωριστά έχει τη δική του δύναμη. Θα υπήρχε η σφαγή του Α' Παγκοσμίου αν ο καθένας είχε τότε από ένα iPhone; Δε νομίζω. Θα έστελναν μηνύματα: "Μην έρθετε ποτέ στo Σομ!".

> Έτυχε να δοκιμάσω ένα από αυτά τα μηχανήματα εικονικής πραγματικότητας. Δε νομίζω ότι θα τραβήξει πολύ. Σε απομονώνει. Θα είναι καλό για οτιδήποτε πορνογραφικό, αλλά για τίποτε άλλο, γιατί το ατού είναι ότι το σεξ είναι κάτι που κάνουμε μόνοι. Χρειάζεται ήχο, βυζιά και κώλους. Και να το νιώσεις. Αλλά από πού θα προέλθει όλη αυτή η εμπειρία;

> Νομίζω ότι το μυστικό της μακροζωίας είναι το να αρνείσαι την ίδια τη ζωή. Γιατί πρέπει να ζήσεις. Υπήρχε ένα ανέκδοτο, με το οποίο βέβαια δε γελάει κανείς πλέον, για έναν άντρα που πάει στο γιατρό κι εκείνος του λέει: "Θέλω να κόψεις το κάπνισμα, το ποτό, τα πλουσιοπάροχα γεύματα και το σεξ". Ο άντρας ρωτάει: "Και θα ζήσω πολύ;". Κι ο γιατρός αποκρίνεται: "Όχι, αλλά έτσι θα νομίζεις".

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.