London Calling: Στο Λονδίνο ετοιμάζεται μία πρωτότυπη έκθεση για τους Clash

Από τις 15 Νοεμβρίου και μέχρι την άνοιξη το Museum of London ρίχνει φως στη δημιουργική διαδικασία του εμβληματικού άλμπουμ της μπάντας του Joe Strummer.

Στις όχθες του Τάμεση, πριν από 40 χρόνια, η ροκ μουσική αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Η ψυχεδέλεια των 60s ήταν πια μία μακρινή ανάμνηση ενώ οι ακροβατισμοί των prog rockers έκαναν την ζορισμένη βρετανική νεολαία να χασμουριέται. Όταν, όμως, το London Calling των The Clash βγήκε στα δισκοπωλεία το punk έκανε το μεγάλο βήμα, τόσο ηχητικά όσο και σε κοινωνικό επίπεδο: Δεν ήταν απλά η άγουρη επανάσταση των Sex Pistols αλλά μία πολύ δυνατή μουσική και πολιτική δήλωση, μία κραυγή ενάντια σε κάθε κατεστημένο.

Για τον συγκεκριμένο δίσκο που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου του 1979 από την CBS Records έχουν χυθεί τόνοι μελάνι κι έχουν γίνει αναλύσεις επί αναλύσεων. Είναι ένα από τα πολύ λίγα άλμπουμ που κανείς δεν θα τολμούσε να του βάλει κάτι λιγότερο από πέντε στα πέντε αστεράκια. Ένα διπλό lp που επηρέασε εκατοντάδες μπάντες και, ουσιαστικά, άλλαξε την πορεία της μουσικής. Ή με άλλα λόγια ένα κειμήλιο του 20ου αιώνα που αξίζει και με το παραπάνω την έκθεση που ανοίγει τις πύλες της στις 15 Νοεμβρίου -που αλλού;- στο Λονδίνο.

Η έκθεση

Η "The Clash: London Calling" του Museum of London που θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2020 φιλοδοξεί να ρίξει φως στον εμβληματικό δίσκο μέσα από προσωπικά αντικείμενα και σημειωματάρια των μελών προερχόμενα από τo προσωπικό αρχείο της μπάντας.

Τι ακριβώς θα μπορέσει να δει όποιος αποφασίσει να την επισκεφτεί; Ταπεινές γραφομηχανές, σπασμένα μπάσα και μουτζουρωμένα χαρτιά που κρύβουν όμως τεράστια καλλιτεχνική αξία . Άλλωστε το είπαμε: το London Calling δεν είναι απλά άλλος ένας σπουδαίος punk rock δίσκος.

London Calling: Στο Λονδίνο ετοιμάζεται μία πρωτότυπη έκθεση για τους Clash
Το Fender Precision μπάσο του Paul Simonon. Εκείνο, δηλαδή, που κρατούσε στη συναυλία της Νέας Υόρκης. Εκείνο που έσπασε πάνω στην σκηνή για να τον αποθανατίσει η φωτογράφος Pennie Smith και στη συνέχεια η φωτογραφία να χρησιμοποιηθεί για ένα από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα όλων των εποχών. 
Mick Jones σημειωματάρια
Οι προσωπικές σημειώσεις του Mick Jones δείχνουν τον τρόπο που αποφασίστηκε η σωστή σειρά των τραγουδιών στις τέσσερις πλευρές των δίσκων. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι συζητήσεις της μπάντας μέχρι να καταλήξουν στη σωστή σειρά θα ήταν μνημειώδεις.
γραφομηχανή Joe Strummer
H γραφομηχανή όπου ο Joe Strummer συνήθιζε να γράφει τις ιδέες, τα γράμματα και τα κείμενά του. Ο Strummer ήταν πάντοτε το περισσότερο πολιτικοποιημένο και πιο διαβασμένο μέλος των The Clash. Υπήρξε μανιώδης αναγνώστης αλλά κι ένας άνθρωπος που κουβαλούσε μία βαθιά πληγή από το παρελθόν του: Όταν ήταν 18 χρονών ο αδελφός του αυτοκτόνησε. Μάλιστα υπήρξαν ιδεολογικά τελείως αντίθετοι αφού εκείνος ήταν ακροδεξιός. Ο Strummer, μάλιστα, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ο ίδιος το πτώμα, αφού οι γονείς τους έλειπαν στο εξωτερικό. 

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα memorabilia που θα εκτεθούν. Ανάμεσά τους θα μπορέσει να βρει κανείς και τις μπαγκέτες του Topper Headon (ο ντράμερ που διώχθηκε από την μπάντα το 1982 εξαιτίας της εξάρτησής του από την ηρωίνη) αλλά και τα σημειωματάρια του Joe Strummer, κάθε ένα από μία διαφορετική περίοδο της μπάντας. Έτσι, αν σε βγάλει ο δρόμος σου στην βρετανική πρωτεύουσα ένα είναι σίγουρο: London is Calling.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος