Πότε θα ανοίξουν σινεμά, θέατρα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Όλα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

"Από την αρχή η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης, αμέσως μόλις προέκυψε το lockdown, από τον Μάρτιο, και στον χώρο του Πολιτισμού. Για την κυβέρνηση, ο Πολιτισμός και οι εργαζόμενοί του δεν υπήρξαν ποτέ η εξαίρεση. Όλα τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια, όμως ο Πολιτισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τα άμεσα μέτρα ήταν η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, η τόνωση της αγοράς με αναπτυξιακά μέτρα. Η τόνωση της αγοράς την επόμενη μέρα, από δω και πέρα δηλαδή", δήλωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Η κ. Μενδώνη συμμετείχε στην ενημέρωση για να παρουσιάσει τις εξειδικευμένες δράσεις για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού, οι οποίες συζητήθηκαν χτες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Ο στόχος μας είναι διπλός από την αρχή, από τον Μάρτιο. Να κρατηθεί ο Πολιτισμός δυνατός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020", προσέθεσε η υπουργός που ως προς τα άμεσα μέτρα στήριξης τόνισε ότι "από 13/5 ως 19/5 θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του πρώτου τριμήνου του 2020".

"Δικαιούχοι της οικονομικής στήριξης των 800 ευρώ έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα πριν το συμβατικό τους χρόνο, κατά το διάστημα 1 Μαρτίου ως 20 Μαρτίου 2020. Από σήμερα 7/5 ως και τις 10/5, μετά από υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών και μετά από υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, από 8/5 ως 12/5, οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, πληρωτέων από 14 και 15/5", συμπλήρωσε.

"Ίσως το σημαντικότερο από τα μέτρα τα οποία πήραμε ήταν η απόφαση της δημιουργίας Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Είναι μια διαχρονική στρατηγική μεταρρύθμιση η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο", δήλωσε η υπουργός .

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργό, από τις 13/05 θα λειτουργήσει πλατφόρμα στον ιστοχώρο artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο το οποίο θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ. "Είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του πολιτισμού με διαφάνεια έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Μειωμένα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα -διασταύρωση στοιχείων με ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, TAXIS", σημείωσε η κ. Μενδώνη. "Βλέπετε ότι 13/5 είναι μεθαύριο. Η διαδικασία κινήθηκε ταχύτατα, το υπουργείο Εργασίας κινήθηκε ταχύτατα σε συνεργασία μαζί μας, προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η πλατφόρμα την οποία ήδη ζητούν πάρα πολλοί από τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Όλοι όσοι πραγματικά έχουν επενδύσει τη ζωή τους στον χώρο του Πολιτισμού", τόνισε η ίδια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα άμεσα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

  • Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν περισσότερο του ενός εργοδότη κατά το διάστημα 15/3/20 ως και 20/4/20 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15.5.2020, μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα και με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.
  • Όσοι από 1/6/2019 έως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο. Ένα σύνολο 24 εκατομμύρια ευρώ για τους μισθωτούς και απασχολούμενους του Πολιτισμού, συν όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης όλων των κλάδων.

"Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν, δεν υπάρχει εξαίρεση και για το παρόν και αν χρειαστεί και για το επόμενο διάστημα", τόνισε η υπουργός.

Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης. "Ήταν ένα πάγιο αίτημα αυτών των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μικρομεσαίων. Θα βγει τις επόμενες μέρες ειδική πρόσκληση από το ΥΠΠΟΑ και θα επιχορηγηθούν απευθείας με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ", διευκρίνισε η κ. Μενδώνη.

Αναλυτικότερα η ενημέρωση της υπουργού Πολιτισμού

Συγκεκριμένα για τον Πολιτισμό η κ. Μενδώνη είπε ότι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες αλλά "προσαρμοστήκαμε και δημιουργούνται οι καλύτερες πριοϋποθέσεις για το μέλλον". Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον πολιτισμό, αδήλωτη εργασία, αχαρτογράφητο τοπίο, δικαιώματα, φαινόμενα πειρατείας. "Από την αρχή είχαμε μια στρατηγική διαχείρισης ολοκληρωμένη. Τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια αλλά ο πολιτισμός έχει ιδιαιτερότητες. Μίλησε για θωράκιση κλάδου και προστασία των εργαζομένων ο στόχος των μεταρρυθμίσεων".

Άμεσα μέτρα στήριξης

Ήδη από τον Μάρτιο, 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον πολιτισμό δικαιούνται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:•Επίδομα €800: Σύνολο €35,5 εκατομμύρια (Μάρτιος-Απρίλιος)•Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων•Διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις κ.λπ.Επίσης από 13.5 έως και 19.5.2020 θα πάρουν τα €800, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτέμβριου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α’ τριμήνου του 2020

•Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των €800 έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, πριν τον συμβατικό τους χρόνο κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 20.3.2020. •Από σήμερα 7.5.2020 και έως και 10.5.2020, μετά από Υπεύθυνη Δήλωση Εργοδοτών, και μετά από την Υπεύθυνη Δήλωση των Εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, από 8.5.2020 και μέχρι 12.5.2020, οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των €800 πληρωτέων από 14.5 έως 15.5.2020.

ΝΕΑ άμεσα μέτρα στήριξης

Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και:•Εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15.2.2020 έως και την 29.2.2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των €800 μετά από Δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ

Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και:•Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15.3.2020 έως και 20.4.2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα €800 μεταξύ 14 και 15.5.2020, μετά από Δήλωσή του στο ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα και με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

•Όσοι από 1.6.2019 έως την 1.3.2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν τα €800.

Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και:

•Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15.3.2020 έως και 20.4.2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα €800 μεταξύ 14 και 15.5.2020, μετά από Δήλωσή του στο ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα και με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

•Όσοι από 1.6.2019 έως την 1.3.2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν τα €800.

Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

•Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο

•Σύνολο €24 εκατομμύρια για μισθωτούς και απασχολούμενους του πολιτισμού, συν όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο•Οι εργαζόμενοι του πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης όλων των κλάδων.10

Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση απευθείας από το ΥΠΠΟΑ, €2,5 εκατομμύρια

Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

•Από τις 13/05 λειτουργία πλατφόρμας στον ιστοχώρο artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και μετεξέλιξη σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ

•Είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του πολιτισμού με διαφάνεια έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων

•Μειωμένα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα – διασταύρωση στοιχείων με ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, TAXIS 12

Αναπτυξιακά μέτρα

ΔΗΠΕΘΕ

•Άμεση εκταμίευση του συνόλου της επιχορήγησής τους, χωρίς προϋποθέσεις

•Επιπλέον επιχορήγηση16

Επιχορηγούμενο Θέατρο (ΑΜΚΕ)

•Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020•Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2019-2020 ως 31.05.21•Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21•Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις17

Επιχορηγούμενος Χορός (ΑΜΚΕ)

•Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020•Επέκταση της περιόδου 2019-2020 ως 31.08.21•Επέκταση της περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21•Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις.

Ενεργός πολιτισμός, με ασφάλεια

Αρχαιολογικοί χώροι

Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου•Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου•Θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα •Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος•Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής•Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού24

Μουσεία

Τα μουσεία ανοίγουν στις 15 Ιουνίου•Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων•Επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος•Θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα •Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος•Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής•Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Θερινά σινεμά

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν την 1η Ιουνίου•Οριο πληρότητας στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις •Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος•Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής•Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης