66 χιλ. ευρώ πουλήθηκε αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του Harry Potter

O μικρός μάγος συνεχίζει να μετατρέπει σε χρυσάφι οτιδήποτε αγγίξει.

Στο Hogwarts οι μάγοι τρίβουν τα χέρια τους με τη συλλεκτική αξία που παίρνει το brand του Harry Potter όσο περνούν τα χρόνια. H σειρά εφηβική φαντασίας της J. K. Rowling, εκτός από το να μετατρέψει την ίδια από μία πάμφτωχη ανερχόμενη συγγραφέα σε μία βαθύπλουτη λογοτέχνη, έχει καταφέρει να γίνει κλασική σε κάτι λιγότερο από 25 χρόνια. Το Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (εκδ. Ψυχογιός), το πρώτο βιβλίο δηλαδή της σειράς, ήταν απλά αρχή ενός franchise που σήμερα πια μετατρέπει σε χρυσάφι ό,τι αγγίξει.

H δημοπρασία

Σε πρώτη δημοπρασία, λοιπόν, που διοργανώθηκε στη Hansons' Staffordshire Library του Λονδίνου και μόλις το χαρακτηριστικό ξύλινο σφυρί χτύπησε τρεις φορές με δύναμη τον πάγκο, ο Harry Potter έσπασε άλλο ένα ρεκόρ: Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του πρώτου βιβλίου που κυκλοφόρησε πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 66 χιλιάδων ευρώ. Ποτέ πριν, ένα βιβλίο του μικρού μάγου δεν είχε πουληθεί τόσο ακριβά όσο τώρα.

Ο αρχικός κάτοχος του βιβλίου, ο οποίος έγινε πλουσιότερες κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ, δε θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Έτσι, το μοναδικό πράγμα που γνωρίζουμε για αυτόν είναι ότι δεν είναι Βρετανός και ότι ταξίδεψε στην Αγγλία ενάμιση χρόνο περίπου μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου το 1997. Όχι, δεν είχε κάποιο ενδιαφέρον για την εφηβική λογοτεχνία, απλά ήθελε ένα δώρο για τα παιδιά του.

Το μίνι σκάνδαλο (;) τώρα που ξέσπασε πρόσφατα με κάποιες δηλώσεις της J.K. Rowling που θεωρήθηκαν τρανσφοβικές τον έκανε να τσεκάρει ξανά το αντίτυπο που κάποτε είχε αγοράσει. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, η σκέψη του ήταν σωστή: Το δικό του αντίτυπο ήταν μόλις ένα από τα 200 που είχαν διατεθεί προς πώληση σε βιβλιπωλεία. Από το "πρώτο τύπωπα" των συνολικά 500 αντιτύπων του Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος τα  300 είχαν διατεθεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες.

"Τα βιβλία του Harry Potter είναι πραγματικός θησαυρός - ανήκουν στο πάνω ράφι της παιδικής λογοτεχνίας, και η αξία της πρώτης έκδοσης μόνο να ανέβει μπορεί στο μέλλον" φαίνεται ότι δήλωσε ο πωλητής στο BBC. Όσο για εσένα που δεν εντυπωσιάστηκες με την τιμή που έπιασε το βιβλίο, να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρόκειται για vintage supercar αλλά για κάτι απλό και ταπεινό που δεν ξεπερνά κανονικά τα 20 ευρώ στα ράφια των βιβλιοπωλείων. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.