66 χιλ. ευρώ πουλήθηκε αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του Harry Potter

O μικρός μάγος συνεχίζει να μετατρέπει σε χρυσάφι οτιδήποτε αγγίξει.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 15 Οκτωβρίου 2020

Στο Hogwarts οι μάγοι τρίβουν τα χέρια τους με τη συλλεκτική αξία που παίρνει το brand του Harry Potter όσο περνούν τα χρόνια. H σειρά εφηβική φαντασίας της J. K. Rowling, εκτός από το να μετατρέψει την ίδια από μία πάμφτωχη ανερχόμενη συγγραφέα σε μία βαθύπλουτη λογοτέχνη, έχει καταφέρει να γίνει κλασική σε κάτι λιγότερο από 25 χρόνια. Το Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (εκδ. Ψυχογιός), το πρώτο βιβλίο δηλαδή της σειράς, ήταν απλά αρχή ενός franchise που σήμερα πια μετατρέπει σε χρυσάφι ό,τι αγγίξει.

H δημοπρασία

Σε πρώτη δημοπρασία, λοιπόν, που διοργανώθηκε στη Hansons' Staffordshire Library του Λονδίνου και μόλις το χαρακτηριστικό ξύλινο σφυρί χτύπησε τρεις φορές με δύναμη τον πάγκο, ο Harry Potter έσπασε άλλο ένα ρεκόρ: Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του πρώτου βιβλίου που κυκλοφόρησε πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 66 χιλιάδων ευρώ. Ποτέ πριν, ένα βιβλίο του μικρού μάγου δεν είχε πουληθεί τόσο ακριβά όσο τώρα.

Ο αρχικός κάτοχος του βιβλίου, ο οποίος έγινε πλουσιότερες κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ, δε θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Έτσι, το μοναδικό πράγμα που γνωρίζουμε για αυτόν είναι ότι δεν είναι Βρετανός και ότι ταξίδεψε στην Αγγλία ενάμιση χρόνο περίπου μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου το 1997. Όχι, δεν είχε κάποιο ενδιαφέρον για την εφηβική λογοτεχνία, απλά ήθελε ένα δώρο για τα παιδιά του.

Το μίνι σκάνδαλο (;) τώρα που ξέσπασε πρόσφατα με κάποιες δηλώσεις της J.K. Rowling που θεωρήθηκαν τρανσφοβικές τον έκανε να τσεκάρει ξανά το αντίτυπο που κάποτε είχε αγοράσει. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, η σκέψη του ήταν σωστή: Το δικό του αντίτυπο ήταν μόλις ένα από τα 200 που είχαν διατεθεί προς πώληση σε βιβλιπωλεία. Από το "πρώτο τύπωπα" των συνολικά 500 αντιτύπων του Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος τα  300 είχαν διατεθεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες.

"Τα βιβλία του Harry Potter είναι πραγματικός θησαυρός - ανήκουν στο πάνω ράφι της παιδικής λογοτεχνίας, και η αξία της πρώτης έκδοσης μόνο να ανέβει μπορεί στο μέλλον" φαίνεται ότι δήλωσε ο πωλητής στο BBC. Όσο για εσένα που δεν εντυπωσιάστηκες με την τιμή που έπιασε το βιβλίο, να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρόκειται για vintage supercar αλλά για κάτι απλό και ταπεινό που δεν ξεπερνά κανονικά τα 20 ευρώ στα ράφια των βιβλιοπωλείων. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταινίες