5 νέα βιβλία από σύγχρονους Έλληνες πεζογράφους

Απολαυστικά αναγνώσματα, με ήρωες που θα μπορούσαν να ζουν ανάμεσά μας.

Η ελληνική πεζογραφία είναι πάντα πιο κοντά μας. Μας προσφέρει τη δυνατότητα να ταυτιστούμε με ήρωες που μπορεί να περπατούν δίπλα μας, στους ίδιους δρόμους που κινούμαστε κι εμείς, στο ίδιο πλαίσιο ύπαρξης, ή να τους αναγνωρίσουμε σε πρόσωπα περισσότερο ή λιγότερο οικεία. Την ίδια στιγμή, μας μεταφέρουν στις συναρπαστικές ζωές των πρωταγωνιστών της, που θα μπορούσαν να είναι οι ζωές που δεν ζήσαμε, που ακούσαμε γι' αυτές και μας άσκησαν μία έλξη ακαταμάχητη.

Από την πιο πρόσφατη λογοτεχνική παραγωγή, επιλέξαμε 5 απολαυστικά στην ανάγνωση βιβλία σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, για να διαβάσεις αυτή την άνοιξη και να χαθείς στον κόσμο τους.

Του οσίου Αλμοδοβάρ ανήμερα – Θάνος Αλεξανδρής (Εκδόσεις Κάκτος)

5 νέα βιβλία από σύγχρονους Έλληνες πεζογράφους

Πορτρέτα ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών, της τηλεόρασης και του περιθωρίου, οι οποίοι διηγούνται εξαίσιες και ανατρεπτικές ιστορίες. Αβανγκάρντ χώροι, καλλιτεχνικά στέκια, ετερόκλιτοι ήρωες και τα πρώτα παρακμιακά drag shows μίας Αθήνας περασμένων δεκαετιών αναδεικνύουν μία Ελλάδα που αλλάζει, που μεταλλάσσεται συνεχώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Φίλοι του Θάνου Αλεξανδρή και διανοούμενοι αναζητούν απεγνωσμένα εκείνα τα χρόνια της χαράς, της μέθεξης, του έρωτα και των εκρηκτικών συναισθημάτων. Το σχεδόν αλμοδοβαρικό σύμπαν του συγγραφέα του βιβλίου Αυτή η νύχτα μένει, που έγινε ταινία από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, μας παραδίδει ένα παλίμψηστο της καψούρας, των άνομων πράξεων, του γλεντιού, του πάθους και της νύχτας.

Ο κήπος με τις φράουλες – Φίλιππος Φιλίππου (Εκδόσεις Πατάκη)

FILIPPOU FRAOULES

Σε ένα ειδυλλιακό σπίτι στη Σαρωνίδα με θέα στη θάλασσα και έναν κήπο με φράουλες, ζει ένα παντρεμένο ζευγάρι, ο Αργύρης και η Φαίδρα. Εκείνος είναι πρώην ειδικός φρουρός και συγγραφέας που ονειρεύεται να γράψει ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο Έγκλημα και τιμωρία. Εκείνη είναι πρώην ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου. Η σχέση τους είναι βαλτωμένη, δεν φαίνεται να έχει μέλλον.

Ξαφνικά, η Φαίδρα πεθαίνει σε τροχαίο. Ατύχημα ή αυτοκτονία; Όταν ένα ζευγάρι εκβιαστών επισκέπτεται τον Αργύρη, εκείνος αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εξαλείφοντας τις υποψίες από πάνω του και η αστυνομία αρχίζει τις έρευνες. Ο Κήπος με τις φράουλες είναι ένα ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ, με έντονη δράση και αρκετές ανατροπές.

Ζωή μέχρι χθες - Γιάννης Ξανθούλης (Εκδόσεις Διόπτρα)

XANTHOULIS ZOH MEXRI XTHES

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη μάς βρίσκει ακριβώς πάνω στη διπλή του επέτειο για τα 40 χρόνια από την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος, Ο μεγάλος θανατικός, και τα 10 χρόνια στις εκδόσεις Διόπτρα. Στο ήδη best seller Ζωή μέχρι χθες, το φανατικό κοινό και οι νέοι αναγνώστες του, θα νιώσουν την ηδονή της ανάγνωσης με το αναγνωρίσιμο "ξανθουλικό” του ύφος, μέσα από την απολαυστική ιστορία της ηρωίδας του, της Αμφιτρίτης Βράνη.

Εκείνη, είναι μία γυναίκα που βαδίζει στην όγδοη δεκαετία της ζωής της και επιστρέφει στην Αθήνα, στην πόλη στην οποία γεννήθηκε, έχοντας ένα αξόδευτο στοκ νεότητας. Νεότερη, θα μπορούσε να είχε διαπρέψει ως γιατρός, ως ηθοποιός, ως νεκρή και ως αστέρι σε έναν γαλαξία συμβάσεων, αλλά προτίμησε την ανατροπή, αυτοσαρκάζοντας την αδια­πραγμάτευτη μοναξιά της και τις ήττες της, που τις έκανε να δείχνουν νικηφόρες. 

Η ερευνήτρια – Μισέλ Φάις (Εκδόσεις Πατάκη)

EREVNITRIA FAIS

Όλη η αφήγηση αυτού του φυγόκεντρου µυθιστορήµατος ξετυλίγεται γύρω από την απροσδιόριστη φιγούρα µίας ερευνήτριας. Σκοτεινή πνευµατίστρια, εµµονική αναγνώστρια του Φραντς Κάφκα, παθιασµένη ηρωίδα µίας ασχηµάτιστης ιστορίας του, κόβει και ράβει σελίδες και µέρες του, προσπαθώντας να αφουγκραστεί, µέσα σ’ έναν κυκεώνα καφκολογίας, αυτό που διαφεύγει: την καφκική σιωπή.

Στοιχεία νουάρ, παρωδίας, δοκιµίου, θεάτρου και ποίησης συµφύρονται σ’ ένα περιστρεφόµενο αναλόγιο, συνθέτοντας µία ρευστή πρόζα που µεταµορφώνει, διαδοχικά, την αγωνία του κενού σε αγωνία της ανάγνωσης, σε αγωνία της πλοκής, σε αγωνία της ύπαρξης.

Παραγουάη – Μιχάλης Μοδινός (Εκδόσεις Καστανιώτη)

MODINOS PARAGUAY HIGH

Οικουμενική, περιπετειώδης και διαδραστική, η Παραγουάη του Μιχάλη Μοδινού είναι ταυτοχρόνως διάνοιξη νέων οριζόντων, ιστορική και γεωγραφική αναδίφηση, χειρουργική τομή στα αίτια και τα όρια της ανθρώπινης φυγής. Το story θέλει έναν Καρδιτσιώτη γεωπόνο, τον Γαβριήλ, απογοητευμένο από τη ζωή του, να επιχειρεί μία καινούργια αρχή μέσω του ιδεατού έρωτα και της απόκτησης μίας φάρμας στην άγνωστη και εξωτική στον νου του Παραγουάη.

Παράλληλα με τη βίωση της νέας του ανθρωπογεωγραφίας, θα ανασυγκροτήσει, στα ιστορικά συμφραζόμενα του 18ου αιώνα, την πορεία ενός μακρινού προγόνου του από την Πίνδο, που είχε καταφύγει στον ίδιο προορισμό, μέσα στις κοσμογονικές πολιτισμικές ανακατατάξεις που συνέβαιναν τότε στον λατινοαμερικανικό κόσμο. Οι δυο ζωές επινοούνται εξαρχής, συγκλίνουν και αλληλογονιμοποιούνται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.