Τα καλύτερα νέα βιβλία για την Ελληνική Επανάσταση

Στις σελίδες τους, το 1821 εξετάζεται πέρα από τα στερεότυπα.

Πατριώτες, ήρωες, εθνομηδενιστές ή something in between. Κάπως αλλιώς την είχαμε φανταστεί τη φετινή επέτειο για τα 200 χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821-ή ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας- και όχι στο full του ακυρωμένου εθνικού glamour του Ελλάδα 2021. Κλεισμένοι στα σπίτια μας για να προστατευτούμε από μία πανδημία που η κορύφωσή της συμπίπτει με την εθνική μας γιορτή, ως άλλοι "ελεύθεροι πολιορκημένοι", δίνουμε νέα διάσταση στο αλλοτινό πρόταγμα του "ελευθερία ή θάνατος".

Ευτυχώς, πάντως, η έκρηξη της εκδοτικής παραγωγής για το Εικοσιένα δεν αναπαράγει στο σύνολό της ούτε το φολκλόρ ούτε τις στερεοτυπικές εποποιίες ενός 'ηρωικού' και ανάδελφου έθνους. Έτσι, τα 5 βιβλία που ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε ανοίγουν σε όλους μας νέους ορίζοντες στην κατανόηση μίας εποχής που με την ισχύ της διαμόρφωσε τη δική μας, σύγχρονη -εθνική ή μη- ταυτότητα.

21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821 - Σπύρος Αλεξίου (Εκδόσεις Τόπος)

Τα καλύτερα νέα βιβλία για την Ελληνική ΕπανάστασηΕκδόσεις Τόπος

Ένα βιβλίο που με τις 21 ιστορίες του επιδιώκει να συμβάλλει στην αποδόμηση των ιστορικά λανθασμένων στερεοτύπων που αναδύονται ξανά στην επιφάνεια του δημόσιου λόγου με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στις µικρές αυτές αφηγήσεις πρωταγωνιστούν αγωνιστές της Επανάστασης που περιφρονεί η επίσηµη ιστορία, μεγάλες αλλά και αµφιλεγόµενες προσωπικότητες του Αγώνα, που παρουσιάζονται µέσα από τα πραγµατικά γεγονότα και τις αντιφάσεις τους χωρίς αγιογραφίες ή δαιµονοποιήσεις.

Τα παιδιά της επανάστασης - Chris Jaymes & Ale Aragon (Εκδόσεις Κάκτος)

1821 GRAPHIC NOVELΕκδόσεις Κάκτος

Στο graphic novel του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Chris Jaymes, δεν καταγράφεται με πιστότητα η Ελληνική Επανάσταση. Αντίθετα, ο συγγραφέας του στέκεται με δέος απέναντί της και εμπνέεται από τις προσωπικότητες και τους ήρωές της για να δημιουργήσει τη δική του περιπέτεια, με στόχο να κάνει γνωστό τον Αγώνα του 1821 μέσα από τη δράση, τη γοητεία και την ενέργεια του κόμικ σε όσους, πέρα από τα ελληνικά σύνορα, δεν τον ξέρουν ή γνωρίζουν ελάχιστα γι’ αυτόν. Η εξαιρετική εικονογράφηση ανήκει στον Αργεντινό δημιουργό Ale Aragon και η μετάφραση είναι του Αλέξη Καλοφωλιά.

1821: Ιχνηλατώντας το έθνος, το κράτος και τη Μεγάλη Ιδέα - Γιάννης Μηλιός (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

1821 MILIOSΕκδόσεις Αλεξάνδρεια

Στο βιβλίο αυτό, ο διανοητής της Αριστεράς και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επανατοποθετεί σε νέες βάσεις κάποια από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της νεοελληνικής ιστορίας: τη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους και των ορίων του, την οικοδόμηση του ελληνικού αστικού κράτους στην αρχική ρεπουμπλικανική και στις μετέπειτα "απολυταρχικές" μορφές του, την κληρονομιά της Επανάστασης και τις ιδεολογικές χρήσεις της έως σήμερα. Αυτή η νέα, μαρξιστική ανάγνωση της ιστορίας, φωτίζει τις αντινομίες της και μας φέρνει κοντά σε μία πιο απαλλαγμένη από την κυρίαρχη ιδεολογία μελέτη των γεγονότων.

Η ποίηση της ελληνικής επανάστασης 1821 – Επ. Κώστας Σταμάτης (Εκδόσεις Πατάκη)

1821 POETRYΕκδόσεις Πατάκη

Μέσα από τις σελίδες αυτής της εμβληματικής έκδοσης αντικρίζουμε το 1821 στην πιο ζωηρή και θαλερή ζωγραφιά του. Όχι μέσα από κάποια ιστορική, πολιτική ή επιστημονική ανάλυση, αλλά μέσα από ποιήματα για την υπόθεση της Ελευθερίας, καταταγμένα σε χρονολογική σειρά από τα χρόνια της Επανάστασης µέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, από τα δηµοτικά τραγούδια έως τις νεωτερικές ποιήσεις της µοντέρνας γραφής. Η ανθολόγηση των ποιημάτων και η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τον Κώστα Σταμάτη, ο οποίος έγραψε επίσης τις εισαγωγικές σημειώσεις και τα εργοβιογραφικά σημειώματα των ποιητών.

Φουστανέλες και χλαμύδες: Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930 – Χριστίνα Κουλούρη (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

1821 KOULOURIΕκδόσεις Αλεξάνδρεια

H νέα πρύτανης και καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ξεκινώντας από το 1821, γενέθλια πράξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και φθάνοντας στο 1930, όταν γιορτάζεται η επέτειος των πρώτων εκατό χρόνων Ανεξαρτησίας, αναλύει στο καινούργιο της βιβλίο τις πολιτισμικές πρακτικές μέσω των οποίων αναπαριστάνεται, σκηνοθετείται, επιτελείται και "καταναλώνεται" το παρελθόν στον δημόσιο χώρο. Όπως καταλήγει, ο τρόπος που θυμόμαστε σήμερα την Ελληνική Επανάσταση με το πάνθεον των ηρωικών μορφών της, η σχέση αρχαίας και νέας Ελλάδας και η θέση του Βυζαντίου συνδέονται με τόπους μνήμης, υλικούς και συμβολικούς, που οικοδομήθηκαν εκείνη την εποχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.