Ο ιστορικός τουρισμός είναι της μόδας. Γιατί άραγε;

Ο Valentin Groebner μιλά για τα δημοφιλή σημεία του ιστορικού τουρισμού και όχι μόνο γι' αυτά, στο νέο του βιβλίο Retroland.

Ο ιστορικός Valentin Groebner μιλά για τα δημοφιλή σημεία του ιστορικού τουρισμού - και για το πώς αυτός προέκυψε, καθώς εφευρέθηκε από μοναχούς με επιχειρηματικό πνεύμα πριν από πεντακόσια και πλέον χρόνια. Ο Γκρέμπνερ ταξιδεύει από τα "Sacri Monti" τους στο Πιεμόντε μέχρι τους μεσαιωνικούς καθεδρικούς ναούς και τα ιστορικά κέντρα των πόλεων, τις Άλπεις, τη ρομαντική Λουκέρνη και τη γραφική Σρι Λάνκα.

Περιγράφει κομψά τη γοητεία του να ταξιδεύουμε στο παρελθόν: Είναι η λαχτάρα να βρούμε τον παράδεισο, τη γνησιότητα του παρελθόντος, το οποίο πρέπει να ξαναζήσουμε, ίσως και πιο έντονα.

Ο ιστορικός τουρισμός είναι της μόδας. Γιατί άραγε;Το νέο του βιβλίο, "Retroland", είναι ένα χιουμοριστικό δοκίμιο, που ρίχνει μια πρωτότυπη ματιά πάνω στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης και το "αυθεντικά" διατηρημένο παρελθόν της. Πώς συνδέονται τα Lego με τον Μεσαίωνα και την αναζήτηση της ταυτότητας; Μήπως τελικά είμαστε όλοι τουρίστες;

Καλώς ήρθατε στη μηχανή του χρόνου και στο μεγάλο παζάρι των "ιστορικών ταυτοτήτων": Παρακαλώ επιβιβαστείτε, ταξιδεύουμε με την όπισθεν!

Ο Valentin Groebner, γεννημένος στη Βιέννη το 1962, είναι καθηγητής Ιστορίας του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης στο πανεπιστήμιο της Λουκέρνης. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για την ιστορία του πολιτισμού και της επιστήμης: από το 2017 είναι μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας για τη Γλώσσα και την Ποίηση.

Η πιο πρόσφατη έκδοσή του είναι το "Ich-Plakate. Eine Geschichte des Gesichts als Aufmerksamkeitsmaschine", που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις S. Fischer.

 


Info

Βάλεντιν Γκρέµπνερ
RETROLAND: Ιστορικός τουρισμός και η αναζήτηση για το αυθεντικό
Μετάφραση: Αρετή Βάνα
Επιμέλεια: Ηλίας Τριανταφύλλου
Τιµή: €14.84, ∆ιαστάσεις: 14x21 cm, Σελίδες: 240
ISBN: 978-618-5413-08-8

Εκδόσεις Λέμβος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.