Τι θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίρι

Η επιστροφή του Haruki Murakami, το Booker του 2021 και άλλες 8 βιβλιοπροτάσεις από τις πιο πρόσφατες και πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων.

Η έλευση της άνοιξης που όλοι περιμένουμε και ίσως να είναι ήδη εδώ, πιο νωρίς από το ραντεβού της, αποτελεί την κατάλληλη στιγμή του χρόνου για να προγραμματίσουμε ποια νέα βιβλία θα διαβάσουμε. Γι' αυτό και φτιάξαμε μια wishlist που περιλαμβάνει όλες τις πολλά υποσχόμενες για αναγνωστική απόλαυση νέες κυκλοφορίες και τα υπό έκδοση έργα, που θα τοποθετηθούν στα ράφια των βιβλιοπωλείων και των e-shops μέχρι το καλοκαίρι.

Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε, Τόμος Α – Haruki Murakami (Εκδόσεις Ψυχογιος)

Τι θα διαβάσουμε μέχρι το καλοκαίριΟ κορυφαίος Ιάπωνας συγγραφέας γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με το Νορβηγικό δάσος που ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια σε πωλήσεις. Έκτοτε αποτελεί έναν από τους αγαπημένους συγγραφείς του κοινού, με κάθε νέο βιβλίο του να αποτελεί εκδοτικό γεγονός και προσωπική μου απόλαυση, καθώς η μαγική γραφή του με συνεπαίρνει δίχως αύριο. Ο πρώτος τόμος του Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 7 Απριλίου, πέντε χρόνια μετά από την ιαπωνική του έκδοση. Το story του ακολουθεί έναν ανώνυμο ζωγράφο πορτρέτων που εγκαταλείπει τη σύζυγό του, παρατάει τη ζωγραφική και ξεκινά ένα road trip. Κατά τη διάρκειά του συναντά μια γυναίκα που μοιάζει να θέλει να ξεφύγει από κάποιον. Οι δυο τους καταλήγουν να κάνουν άγριο σεξ σε ένα 'γαμοτέλ'. Το επόμενο πρωί, ξυπνάει μόνος του. Το βιβλίο θεωρείται κατάλληλο για ηλικίες 18+, ενώ στο Χονγκ Κονγκ λογοκρίθηκε, γεγονός που προκάλεσε σάλο.

> Διάβασε ακόμα: Με ποια σειρά να διαβάσεις τα βιβλία του Haruki Murakami

Κιμ Τζιγιάνγκ, γεννημένη το 1982 – Cho Nam-Joo (Εκδόσεις Μίνωας)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΚΙΜ ΤΖΙΓΙΑΝΓΚ, ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΤΟ 1982"Η Κιμ Τζιγιάνγκ ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα στα περίχωρα της Σεούλ με την οικογένειά της. Είναι μια τριαντάχρονη σύγχρονη γυναίκα που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη δουλειά της, για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανατροφή της νεογέννητης κόρης της, κάνοντας μια επιλογή που θεωρείται κοινωνικά αυτονόητη για πάρα πολλές Κορεά­τισσες. Σύντομα όμως αρχίζει να εκδηλώνει παράξενα συμπτώματα που θορυβούν τον άντρα της, τους γονείς και τα πεθερικά της: 'Μεταμορφώνεται' υποδυόμενη τις ζωές άλλων γυναικών, ζωντανών αλλά και νεκρών, γνωστών αλλά και αγνώστων. Καθώς βυθίζεται όλο και βαθύτερα σε αυτή την ψύχωση, ο σύζυγός της τη στέλνει σε ψυχίατρο. Η συγγραφέας αυτού του δυνατού διεθνούς best seller Cho Nam-Joo, που στάθηκε αφετηρία για το νέο φεμινιστικό κίνημα της Νότιας Κορέας, γεννήθηκε το 1978 στη Σεούλ, αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνιολο­γίας του Ewha Womans University και εργάστηκε ως τηλεοπτική σεναριογράφος για εννέα χρόνια.

Η υπόσχεση – Damon Galgut (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "THE PROMISE"Το Booker του 2021 το κέρδισε το The Promise του Νοτιοαφρικανού Damon Galgut και η ελληνική του μετάφραση θα κυκλοφορήσει στις 13 Απριλίου (αριστερά, το εξώφυλλο της αγγλόγλωσσης έκδοσης). Σε αυτό, παρακολουθούμε μια οικογένεια λευκών στη Νότια Αφρική, από το 1986 μέχρι σήμερα, που χωρίζεται και ενώνεται κάθε φορά για μια κηδεία, καθώς η ζωή κυλά, η χώρα αλλάζει και μια υπόσχεση μένει ανεκπλήρωτη. Η εξαιρετική, μοντέρνα γραφή του που σε τραβάει μέσα στο κείμενο περιέχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης όπως και πολλά νοήματα για την οικογένεια, τους ανταγωνισμούς και την αγάπη των μελών της, την προσπάθειά μας να γλιτώσουμε από αυτό που μας όρισαν να γίνουμε, τη γυναικεία και την αντρική υπόσταση, τον χρόνο που περνά, τις χώρες, τα έθνη και τους ανθρώπους που τα απαρτίζουν.

Ο καθρέφτης και το μαχαίρι – Μάνος Χατζηδάκις (Εκδόσεις Ίκαρος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ"Το εμβληματικό βιβλίο του Μάνου Χατζηδάκι θα επανεκδοθεί μέσα στον Μάρτιο, διεκδικώντας νέους αναγνώστες. Σε αυτό περιλαμβάνονται τριάντα έξι κείμενα του μεγάλου μουσικού και πνευματικού ανθρώπου της χώρας, τα οποία δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά σε περιοδικά και εφημερίδες ή εκφωνήθηκαν. Οι δε φωτογραφίες, που σχολιάζονται αναλυτικά, λειτουργούν σαν σχεδίασμα αυτοβιογραφίας. Μέσα από αυτό, συνολικά, αναδύεται το προφίλ ενός ανθρώπου που συνδέθηκε άμεσα με την εποχή του, τοποθετημένου στο επίκεντρο μιας πληθωρικής καλλιτεχνικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Mad dogs – James Grady (Εκδόσεις Πόλις)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ  "MAD DOGS"Κάπου στο Μέιν, στην καρδιά ενός δάσους, είναι κρυμμένο ένα πολύ ειδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο. Εκεί εγκλείονται πρώην πράκτορες της CIA όταν επιστρέφουν από άκρως απόρρητες και ιδιαίτερες αποστολές, κουβαλώντας βαριά ψυχικά τραύματα. Ένα απόγευμα, ο ψυχίατρος που έχει επιφορτιστεί την παρακολούθηση πέντε εξ αυτών βρίσκεται δολοφονημένος. Ο φόνος φέρει τη σφραγίδα της Υπηρεσίας και είναι φανερό ότι θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία στους πέντε ασθενείς. Μόνη διέξοδός τους, η φυγή προς την Ουάσινγκτον. Εκεί ίσως συναντήσουν τον άνθρωπο που ενδεχομένως να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Το περισσότερο επείγον πρόβλημά τους όμως είναι πως θα ταξιδέψουν χωρίς τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή τους από την οποία είναι απολύτως εξαρτημένοι. Αριστερά, το εξώφυλλο της έκδοσης του οίκου Forge Books. Στα ελληνικά, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022.

Τι σημαίνει να είσαι άντρας – Nicole Krauss (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΡΑΣ"Τοποθετημένα στο παρόν και διασχίζοντας την υδρόγειο από την Ελβετία στην Ιαπωνία, την πόλη της Νέας Υόρκης, το Τελ Αβίβ και το Λος Άντζελες, τα διηγήματα αυτής της συλλογής παρουσιάζουν τους άντρες ως πατεράδες, εραστές, φίλους, παιδιά, γόηδες. Αντικατοπτρίζουν και αντηχούν το ένα το άλλο με όμορφο τρόπο, με μια ισορροπία τόσο θαυμάσια δουλεμένη που το βιβλίο σχεδόν διαβάζεται σαν μυθιστόρημα. Η σημαντική Nicole Krauss, που διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί και στο αμερικάνικο Esquire, φωτίζει με ένα σφοδρό, ακλόνητο φως τις δυνάμεις που οδηγούν την ανθρώπινη ύπαρξη: το σεξ, την εξουσία, τη βία, το πάθος, την αυτογνωσία, το γήρας. Η έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου.

Διάλογοι: Συνεντεύξεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης – Δημοσθένης Δαββέτας (Εκδόσεις Κάκτος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΔΙΑΛΟΓΟΙ"Το συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνει συζητήσεις που είχε πραγματοποιήσει ο συγγραφέας όταν εργαζόταν στη γαλλική εφημερίδα Libération. Σε αυτό, η αφρόκρεμα της σύγχρονης τέχνης, οι κορυφαίοι σε παγκόσμιο επίπεδο εικαστικοί, εξομολογούνται τα μυστικά της δημιουργικής τους πορείας. Andy Warhol, Joseph Beuys, Marina Abramović, Jean-Michel Basquiat, Cy Twombly, Lucas Samaras, Γιάννης Κουνέλλης και πολλοί άλλοι ανοίγουν την καρδιά τους και αποκαλύπτουν τα κλειδιά της δουλειάς τους. Ο συγγραφέας είναι διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και διδάσκει στο IESA, στο Παρίσι. 

Η ζωή στον πλανήτη μας: Η μαρτυρία μου και ένα όραμα για το μέλλον – David Attenborough (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ"'Η τραγωδία του καιρού µας εκτυλίσσεται ολόγυρά µας και µετά βίας µπορούµε να τη διακρίνουµε. Ο πλανήτης µας στερείται την άγρια φύση του και η βιοποικιλότητά του εκφυλίζεται. Υπήρξα µάρτυρας αυτής της παρακµής'. Ο 95χρονος Βρετανός φυσιοδίφης, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός, σκηνοθέτης, στέλεχος του BBC, συγγραφέας και υποψήφιος για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης µάς λέει πώς µπορούµε, αν το κάνουµε τώρα, να κατεβάσουµε τους διακόπτες, για να µη γίνει ο κόσµος µας όλος ένα τεράστιο Τσέρνοµπιλ. Η ανακοίνωση του νικητή ή της νικήτριας του Νόμπελ Ειρήνης θα γίνει τον Οκτώβριο, με τον Sir David Attenborough να έχει ήδη χριστεί ιππότης το 1985 και να έχει λάβει την τιµητική διάκριση του Τάγµατος της Αξίας το 2005. 

> Διάβασε ακόμα: Μερικά τρικ για να διαβάζεις περισσότερα βιβλία

Φοβογλώσσα – Νικόλας Πρεβελάκης & Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη (Εκδόσεις Καστανιώτη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΦΟΒΟΓΛΩΣΣΑ"Στην ελληνοαγγλική αυτή έκδοση οι συγγραφείς παρατηρούν ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική συνδέεται συχνά με όρους κρίσεων και φόβου, με παραδείγματα την τρομοκρατία, την οικολογική και οικονομική κρίση και εσχάτως την πανδημία. Παρατηρούν ότι όσο πιο ασφαλής γίνεται ο κόσμος τόσο παγιώνεται ο εθισμός στον φόβο. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η γλώσσα ασθμαίνει να περιγράψει και να αναπαραστήσει εναλλασσόμενες σκληρές ή και βάρβαρες πραγματικότητες. Αναλύουν τη γλώσσα του φόβου και υπογραμμίζουν ότι, ειδικά στην περίπτωση της πανδημίας, η επίκληση των ειδικών, αν και απολύτως αναγκαία, κινδυνεύει να αυξήσει την καχυποψία πληθυσμιακών ομάδων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την εξάπλωση ενός διάχυτου φόβου στα κοινωνικά δίκτυα.

Not for you: Οι Pearl Jam σε χρόνο ενεστώτα – Ronen Givony (Εκδόσεις Οξύ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "NOT FOR YOU: ΟΙ PEARL JAM ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΕΝΕΣΤΩΤΑ"Η πρώτη πλήρης βιογραφία της θρυλικής μπάντας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ, σε συνεργασία με το Avopolis.gr. Πώς θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε; Ως ένα δοκίμιο για την εφηβεία, τη νοσταλγία, την ενηλικίωση και την ίδια στιγμή μια αποστασιοποιημένη μελέτη του ρόλου του συγκροτήματος στην ιστορία της μουσικής αλλά και της αμερικανικής κουλτούρας εν γένει. Βουτάει στις απαρχές του μουσικού κινήματος της grunge και της σκηνής του Σιάτλ και καταλήγει να αποτυπώσει μια αίσθηση ολόκληρης της δεκαετίας του ‘90. Η δημόσια εικόνα των Pearl Jam, η απροκάλυπτη αισιοδοξία τους, η κοινωνική τους συνείδηση, ο ακτιβισμός, το ήθος που βοήθησαν να δημιουργηθεί, όλα συνεχίζουν να μας υπενθυμίζουν αυτό που μόνο η μουσική μπορεί να μας προσφέρει προσωρινά: έναν καλύτερο κόσμο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.