Η ηλεκτρική ζωή και ο παρανόρμαλ θάνατος του Philip K. Dick

Το Blade Runner και το Minority Report γεννήθηκαν στο μυαλό του σχιζοφρενούς και εθισμένου σε ψυχότροπες ουσίες συγγραφέα. Πώς έζησε, όμως, ο ίδιος;

Ευρισκόμενος κατά κύριο λόγο σε ένα παράλληλο, παρανόρμαλ σύμπαν, ενδεχομένως εξαιτίας όσων έζησε αλλά και των ψυχότροπων ουσιών που κατανάλωνε, ο Philip Κ. Dick, που είδε για πρώτη φορά το φως το αληθινό το 1928 και μας άφησε το 1982, δεν πρόλαβε να χαρεί την αναγνώριση και την επιτυχία της λογοτεχνικής του παρακαταθήκης. Υπερβαίνοντας τα όρια του cult following της επιστημονικής φαντασίας, τα βιβλία του έγιναν μετά τον θάνατό του mainstream και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών αγαθών - κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, έργα τέχνης και μυθιστορήματα. Αλλά πώς έζησε ο ίδιος;

Ένας συγγραφέας πολύ μπροστά από την εποχή του

Το πλήρες όνομά του ήταν Philip Kindred Dick και γεννήθηκε στο Σικάγο. Όχι μόνος του, αλλά μαζί με τη δίδυμη αδερφή του που πέθανε μετά από λίγες εβδομάδες, εξαιτίας μιας δυσανεξίας στο μητρικό γάλα. Όσον αφορά το οικογενειακό του περιβάλλον; Έχει χαρακτηριστεί ως 'δυσλειτουργικό'. Με το που τελείωσε, λοιπόν, το σχολείο γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Δεν τελείωσε όμως ποτέ τις σπουδές του και συνδέθηκε με το φιλειρηνικό κίνημα της εποχής.

Σύμφωνα με το ιταλικό Esquire, η ζωή του δεν μπορεί να κατανοηθεί χωρίς να γίνει αναφορά στην κατάχρηση ψυχότροπων ουσιών. Χρησιμοποιούσε, με συνταγή ψυχίατρου, αμφεταμίνη, επειδή είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, στην οποία εθίστηκε, καθώς του επέτρεπε να γράφει ακατάπαυστα και να είναι παραγωγικός. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να την αναμειγνύει με άλλες ψυχότροπες ουσίες, όπως με LSD και μεσκαλίνη. Για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές, ερχόταν σε επαφή με πολλούς εγκληματίες, οι οποίοι του λήστευαν συχνά το σπίτι. Όλα αυτά, στο περίπου, μέχρι και τα 60s.

Η ηλεκτρική ζωή και ο παρανόρμαλ θάνατος του Philip K. DickWikimedia Commons

Έπειτα από μια περίοδο ανάρρωσης, επέστρεψε στη συγγραφή το 1972, στο Λος Άντζελες, αλλά μετά βρέθηκε ξανά να σε πνευματική σύγχυση. Βίωνε μυστικιστικά οράματα και είχε εμπειρίες με ανώτερης μορφής οντότητες, γεγονότα τα οποία απέδωσε στην παρουσία της νεκρής δίδυμης αδερφής του.

Όταν τον εγκατέλειψε η πέμπτη σύζυγός του (παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά), επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Κλείστηκε σε ένα νοσοκομείο και στα μέσα του Φλεβάρη του 1982 άρχισε να παθαίνει απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια που οδήγησαν, στις 2 Μαρτίου του ίδιου χρόνου, στον θάνατό του.

> Διάβασε ακόμα: Η απόκοσμη γοητεία της νονάς της punk, Nina Hagen

Την ίδια εποχή περίπου κυκλοφόρησε και το Blade Runner του Ridley Scott, η πιο σημαντική ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου, η οποία βασιζόταν στο Ηλεκτρικό Πρόβατο, το πλέον διάσημο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1968 (στα ελληνικά, μπορείς να το βρεις από τις εκδόσεις Κέδρος).

Η κληρονομιά ενός ταραγμένου μυαλού

Ο Dick έχτισε ένα ολόκληρο φιλοσοφικό σύμπαν προσφερόμενο για να χαθεί κάποιος στο βάθος του, σαν να μπαίνει μέσα σε μια μαύρη τρύπα ή σαν να πέφτει, σαν άλλη Αλίκη, σε μια χώρα παράδοξων θαυμάτων. Το Ηλεκτρικό Πρόβατο, όσον αφορά τη λογοτεχνία, επηρέασε, ανέμεσα σε άλλα έργα, και το μυθιστόρημα Dance Dance Dance του Haruki Murakami (που δεν έχει μεταφραστεί -ακόμη- στα ελληνικά).

Γενικά, τα έργα του καταπιάνονται με την πραγματικότητα και τη φαντασία, τη χριστιανική θεολογία υπό την οπτική του γνωστικισμού, τη φυγή από τον υλικό κόσμο, την ιστορία της αμερικανικής κοινωνίας και τα προβλήματα που σχετίζονται με τον μεταμοντερνισμό και τον ύστερο καπιταλισμό.

Στα 'μεγάλα έργα' του, εκτός από το Ηλεκτρικό Πρόβατο, συγκαταλέγεται και Ο Άνθρωπος στο Απόρθητο Κάστρο (εκδόσεις Χίμαιρα), που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα 'εναλλακτικής ιστορίας', με το story του να διαδραματίζεται σε ένα κόσμο που έχει προκύψει μετά από την ήττα των Συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα πολύ σημαντικά Τα Τρία Στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς (εκδόσεις Κέδρος), Εμείς οι Αρειανοί (εκδόσεις Alien), Τα Ομοιώματα (εκδόσεις Μέδουσα) και Ubik (εκδόσεις Χίμαιρα), ένα έργο ανάμεσα στη φαντασία, την εντροπία και το μαύρο χιούμορ. 

Η επιρροή της κληρονομιάς του, βέβαια, είναι σπουδαία και στον κόσμο της μαγάλης οθόνης. Μάλιστα, αν δεν είχε γυριστεί το Blade Runner ίσως μια ολόκληρη γενιά να τον αγνοούσε. Βασισμένα σε βιβλία του ήταν και τα φιλμ Minority ReportThe Adjustment Bureau (Οι Ρυθμιστές) και Total Recall (Ολική Επαναφορά). Στην τηλεόραση μεταφέρθηκαν το Minority Report και το The Man in High Castle, ενώ δεν είναι λίγα τα κόμικ και τα βιντεοπαιχνίδια που του αποτίνουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο φόρο τιμής.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης