Τα θρίλερ που θα διαβάσουμε τον χειμώνα

Βιβλία γεμάτα παρανόρμαλ θανάτους και δυνάμεις που δεν ανήκουν ή δεν θα έπρεπε να ανήκουν σε αυτόν τον κόσμο, κάνουν τον κρύο καιρό του χειμώνα ακόμα πιο παγωμένο.

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου τραβήχτηκε στις 19 Οκτωβρίου 1992, στη Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτή απεικονίζεται η Anne Rice (1941-2021), συγγραφέας δεκάδων έργων "γοτθικής λογοτεχνίας". Ποζάρει με φόντο τη βιβλιοθήκη της ενώ κοιτάει κατάματα τον φακό. Τα χέρια της είναι ακουμπισμένα σε ένα κρανίο που σε κάθε άδεια από μάτι κόγχη του έχει τοποθετηθεί μία ροζ καμέλια. Η Rice, το 1973, μετά από τον θάνατο της κόρης της, άρχισε να γράφει το πρώτο της βιβλίο τρόμου, το εμβληματικό Συνέντευξη με έναν βρικόλακα, που το 1994 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη -με πρωταγωνιστές τον Tom Cruise, τον Brad Pitt και την έφηβη τότε Kirsten Dunst- και άφησε εποχή. Στη συνέχεια, από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, θα βρεις οκτώ θρίλερ-βιβλιοπροτάσεις για να διαβάσεις φέτος τον χειμώνα.

Το Νησί – Adrian McKinty (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)

Τα θρίλερ που θα διαβάσουμε τον χειμώναΗ Boston Globe περιέγραψε το νέο, αγωνιώδες και εντυπωσιακό μυθιστόρημα του Βορειοϊρλανδού συγγραφέα -που έγινε σούπερσταρ το 2019, όταν κυκλοφόρησε το international bestseller Αλυσίδα- ως ένα από τα πιο δυνατά θρίλερ των τελευταίων ετών. Το story του θέλει τη Χέδερ, η οποία δεν έχει βγει ποτέ έξω από την Αμερική, να συνοδεύει τον σύζυγό της Τομ και τα δύο του παιδιά, που δεν την αισθάνονται ακόμη ως πλήρες μέλος της οικογένειας, σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Αυστραλία. Ο Τομ έχει να δώσει μια ομιλία σε ένα ιατρικό συνέδριο αλλά πριν από αυτό επισκέπτονται όλοι μαζί ένα νησί στο οποίο, τρέχοντας με το αυτοκίνητο, θα σκοτώσουν ένα άτομο και θα προσπαθήσουν να κρύψουν το πτώμα του. Τότε είναι που ξεκινάει το θρίλερ. Να σημειωθεί ότι το Hulu έχει ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα του βιβλίου για τη μεταφορά του σε μίνι σειρά.

Παγωμένος – Bernard Minier (Εκδόσεις Μίνωας)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΟ Bernard Minier μεγάλωσε στους πρόποδες των γαλλικών Πυρηναίων, σε μια κορυφή των οποίων τοποθετεί τη δράση αυτού του "παγωμένου θρίλερ", που συνιστά και το πρώτο του μυθιστόρημα. Η τρομακτική ιστορία ξεκινάει ένα χειμωνιάτικο πρωινό, όταν ανακαλύπτεται από κάποιους εργάτες το ακέφαλο και γδαρμένο σώμα ενός αλόγου, κρεμασμένο στην άκρη ενός τελεφερίκ. Την ίδια ημέρα, μια ψυχολόγος ξεκινάει να εργάζεται σε ένα άσυλο υψηλής ασφαλείας για παρανοϊκούς εγκληματίες, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το μακάβριο εύρημα δίπλα στο οποίο θα εντοπιστεί το DNA ενός τροφίμου του ασύλου. Ο Minier κεντάει σταυροβελονιά τον τρόμο στις περίπου 800 σελίδες του Glacé, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου, που πούλησε πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και διασκευάστηκε σε σειρά για την τηλεόραση (διαθέσιμη από το Netflix ως Μυστήριο υπό το μηδέν).

Σκοτεινό χιόνι – Samuel Bjørk (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο εύηχο όνομα Samuel Bjørk αποτελεί τη λογοτεχνική υπογραφή του γεννημένου το 1969 Νορβηγού πολυκαλλιτέχνη Frode Sander Øien, ο οποίος όταν δεν γράφει μυθιστορήματα που πουλούν σαν ζεστό ψωμάκι ασχολείται με το θέατρο, τη μουσική και τα εικαστικά. Το story του Σκοτεινού χιονιού, που κυκλοφόρησε στη Νορβηγία το 2021, έναν χρόνο πριν από την ελληνική του μετάφραση, δεν ξεκινάει χειμώνα, όπως ίσως σε προδιαθέτει ο τίτλος του, αλλά στις 28 Μαΐου του 1993, όταν δύο εντεκάχρονα αγόρια βρίσκονται δολοφονημένα σε ένα χωράφι στη Σουηδία, το ένα γυμνό και το άλλο μόνο με το εσώρουχο, έχοντας ανάμεσά τους έναν νεκρό λαγό. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη και μπαίνει στο αρχείο μέχρι το 2001, όταν σε ένα χωράφι στη Νορβηγία εντοπίζονται δύο άλλα νεκρά αγόρια. Αυτή τη φορά, ανάμεσα στα πτώματά τους υπάρχει μια αλεπού.

Το σανατόριο – Sarah Pearse (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΟι New York Times δεν δίστασαν να τοποθετήσουν τη γραφή της Αγγλίδας συγγραφέως στο σημείο συνάντησης της πένας του Stephen King με εκείνη της Agatha Christie. To Σανατόριο, που είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, αποτελεί ένα gothic θρίλερ που το εμπνεύστηκε ενώ περνούσε τον χρόνο της σε μια μικρή πόλη στις ελβετικές Άλπεις. Γι’ αυτό και τη δράση του την τοποθέτησε σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, που κάποτε λειτουργούσε ως σανατόριο. Εκεί, εν μέσω χιονοθύελλας, καταφθάνει η ντετέκτιβ Elin Warner, έπειτα από πρόσκληση του αδελφού της, με τον οποίο έχει αποξενωθεί, να γιορτάσουν τον αρραβώνα του. Το επόμενο πρωί η αρραβωνιαστικιά του αδερφού της έχει εξαφανιστεί, η πρόσβαση στο ξενοδοχείο έχει αποκλειστεί και οι ένοικοί του αρχίζουν να πανικοβάλλονται.

Η λεία – Yrsa Sigurðardóttir (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΗ 59χρονη Ισλανδή συγγραφέας –με το κάπως δύσκολο όνομα για να προφέρει κανείς σωστά– θεωρείται ένα από τα πιο μεγάλα νέα αστέρια του genre, με τον Independent να γράφει για εκείνη πως με τη Λεία αποδεικνύει ακόμα μία φορά ότι "δημιουργεί ιστορίες τρόμου τόσο επιδέξια όσο ο Stephen King". Το story του μεταφυσικού θρίλερ της, που έχει ως φόντο το παγωμένο ισλανδικό τοπίο, ξεκινάει στο Λοουνσοράιβι, με την αναζήτηση μιας ομάδας αγνοουμένων, που εγκατέλειψαν το καταφύγιό τους ακατάλληλα ντυμένοι. Καθώς η αφήγηση προχωράει, αυτό που αποδεικνύεται είναι πως μια λίμνη αίματος στο απάτητο χιόνι, ένα παιδικό παπούτσι που εμφανίζεται απροσδόκητα δεκαετίες μετά την εξαφάνισή του ή μια τρύπα στα βράχια που παρασέρνει ανθρώπους στον χαμό τους μπορεί να είναι κάτι άλλο από αυτό που εκ πρώτης ερμηνείας φαίνεται να είναι.

Το φυλαχτό – Stephen King & Peter Straub (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο πρώτο από τα δύο υπέροχα βιβλία φαντασίας και τρόμου που συνέγραψε ο Stephen King με τον Peter Straub, που πέθανε φέτος τον Σεπτέμβριο αφήνοντας στον αέρα την υπόσχεση για ένα τρίτο και τελευταίο, θέλει τον κεντρικό του ήρωα, τον δωδεκάχρονο Jack Sawyer, να στέκεται εκεί όπου το νερό και η γη συναντιούνται. Με τα χέρια στις τσέπες του παντελονιού του, ατενίζει τον ρυθµικό κυµατισµό του Ατλαντικού, ενώ ξέρει πως η μητέρα του πεθαίνει από καρκίνο. Για να τη σώσει, θα ξεκινήσει την αναζήτηση ενός φυλαχτού σε έναν ερεβώδη παράλληλο κόσµο, ένα ταξίδι που, στην παρούσα έκδοση του έργου, εκτείνεται σε χίλιες σελίδες. Να σημειωθεί ότι το Netflix ετοιμάζει τη διασκευή του σε μίνι σειρά, που θα φέρει την υπογραφή των αδερφών Duffer, υπεύθυνων για την επιτυχία του Stranger Things.

H.P. Lovecraft VII – H.P. Lovecraft (Εκδόσεις Οξύ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΔεν υπάρχει πιο "thrilling” δώρο για όσους αγαπούν τα θρίλερ από εκείνο της κυκλοφορίας των απάντων του πλέον πρωτοπόρου –και παραγνωρισμένου στην εποχή του– συγγραφέα φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου, του H.P. Lovecraft (1890-1937). Το μεγάλο αυτό εκδοτικό έργο, που ξεκίνησε το 2019 με το H.P. Lovecraft I έχει φτάσει στην κυκλοφορία του έβδομου τόμου του –από τους συνολικά δεκαπέντε που θα κυκλοφορήσουν– και περιλαμβάνει τρεις σύντομες ιστορίες με τους χαρακτηριστικούς τίτλους Το πλάσμα στο κατώφλι, Τρόμος στο Ρεντ Χουκ και Σελεφαΐς. Για χειμερινή ανάγνωση προτείνουμε και τον έκτο τόμο της σειράς, που περιλαμβάνει ένα μόνο αφήγημα, το Στα βουνά της τρέλας, καθώς έχει ως φόντο την παγωμένη Ανταρκτική.

Η κίσσα – Elizabeth Day (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΌταν οι Sunday Times παρουσίασαν την Κίσσα, την έχρισαν "θρίλερ του μήνα". Η ιστορία της είναι απλή και έχει να κάνει με ένα ζευγάρι, τη Marisa και τον Jake, που ζουν τον απόλυτο έρωτα σε ένα μεγάλο σπίτι, αφού η Marisa διακόψει κάθε επαφή με τον πατέρα της. Όταν μείνει έγκυος, το ζεύγος θα νοικιάσει ένα δωμάτιο του σπιτιού του σε μια κοπέλα, την Kate, που η Marisa αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί της: Σαν να κάθεται πολύ κοντά στον άντρα της στον καναπέ, σαν να κυκλοφορεί στο σπίτι τους λες και έχει ξαναβρεθεί σε αυτό. Αποφασίζει, λοιπόν, να μάθει ποια είναι και τι θέλει από αυτούς, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για να βγουν από μέσα του οι κίνδυνοι που ενίοτε συντροφεύουν το να αποκτάς όλα όσα ονειρεύτηκες. Να σημειωθεί ότι η Day παρουσιάζει το υπερεπιτυχημένο podcast How to fail with Elizabeth Day.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.