Βιβλία για να διαβάσεις ή να δωρίσεις μέσα στις γιορτές

Οι βιβλιοπροτάσεις μας για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σου, στους άλλους και τον εαυτό σου, από τις πλέον πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων.

Τη festive season αγοράζουμε και διαβάζουμε περισσότερα βιβλία, κάτι που το ευνοεί όχι μόνο ο ελεύθερος χρόνος της χειμωνιάτικης άδειας, που είναι ωραίο να την περνάει κανείς στη ζέστη του σπιτιού του απολαμβάνοντας ένα καλό ανάγνωσμα, αλλά και το ότι τα βιβλία, ως αντικείμενα, αποτελούν γκαραντί επιλογή για ένα δώρο που θα εκτιμηθεί. Από τις νέες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, καταλήξαμε στις δέκα που ακολουθούν και συνιστούν τις βιβλιοπροτάσεις μας γι' αυτές τις γιορτές.

Ο ήρωας του Μουντιάλ – Δημήτρης Σαρρής (Εκδόσεις Κάκτος)

Βιβλία για να διαβάσεις ή να δωρίσεις μέσα στις γιορτέςΣτην επίκαιρη νουβέλα για τη σκοτεινή όψη του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, τίθενται μια σειρά από ερωτήματα: Ποιες μικρές ιστορίες κρύβονται πίσω από τη δόξα και τη λάμψη του; Ποιοι άνθρωποι βρέθηκαν στο τεράστιο εργοτάξιο και είδαν σιγά-σιγά το μεγαλεπήβολο έργο να παίρνει μορφή; Από πού ήρθαν και τι ζωή έκαναν πριν; Ποια γη τους γέννησε και σε ποιους θεούς μιλούσαν τα βράδια; Ποια βιώματα κουβαλούσαν μέσα τους; Τι τους έδιωξε από τις πατρίδες τους και ποιοι τους περίμεναν να γυρίσουν πίσω; Ποια όνειρα και ποιες ακαταμάχητες σειρήνες τούς έσπρωξαν στην ξενιτιά; Μπορούν άραγε 29 μέρες ποδοσφαιρικής χρυσόσκονης να κρύψουν το ανθρώπινο δράμα;

Bowie: Αστερόσκονη, ακτινοπίστολα & ονειροπόληση στην εποχή του φεγγαριού – Michael Allred & Steven Horton (Εκδόσεις Οξύ Comics)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΈνα από τα πιο μαγνητικά είδωλα της σύγχρονης pop κουλτούρας, ο David Bowie, σαγήνευσε γενιές και γενιές με την αντισυμβατική περσόνα και τη μουσική του, που υπερβαίνει τα είδη. Το graphic novel που σου προτείνουμε, εκτός του ότι διαθέτει ένα υπέροχο εξώφυλλο που σε προδιαθέτει για την ποιότητα της εικονογράφησής του, εξιστορεί την άνοδο της καριέρας του David Bowie από την αφάνεια στη φήμη, καθώς και την άνοδο και την πτώση του Ziggy Stardust, της περσόνας που τον συνόδευσε στη μετ’ εμποδίων πορεία του προς την κορυφή. Όταν η μπάντα του, οι Spiders from Mars διαλυθούν, ο Bowie φεύγει από το Λονδίνο για μια νομαδική ζωή στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω του την περσόνα του Ziggy, κάτι που θα αλλάξει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και τον κόσμο.

Ιστορίες από έναν τόπο κι έναν χρόνο μαγικό – Λευκάδιος Χερν (Εκδόσεις Αιώρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣύμφωνα με έναν βιογράφο του, ο Λευκάδιος Χερν ήταν ένα περιπλανώμενο φάντασμα. Η ζωή του Ελληνοϊρλανδού, πολιτογραφημένου Ιάπωνα, συγγραφέα είναι η ιστορία ενός χαρισματικού ανθρώπου που αναμετρήθηκε με πολλές ατυχίες της μοίρας. Άνθρωπος ευαίσθητος, αντισυμβατικός, πολυσυλλεκτικός, μάλλον μοναχικός και σίγουρα αυθεντικός, δεν επαναπαύθηκε ποτέ, αλλά ούτε και η ζωή τού το επέτρεψε. Η εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση των 80 σελίδων που σου προτείνουμε διαβάζεται απνευστί και μπορεί να αποτελέσει ένα φίνο μικρό και πολύτιμο δώρο για τις γιορτές. Σε αυτή, περιλαμβάνονται πέντε κείμενα του Χερν -τρεις ιαπωνικές ιστορίες συνδυασμένες με προσωπικά αλληγορικά κείμενά του- που βάζουν φωτιά στη φαντασία, κινούνται μέσα σε υπερφυσικούς κόσμους και ξεσηκώνουν το συναίσθημα.

Εκλογή από το έργο του Τζων Κητς – John Keats (Εκδόσεις Gutenberg)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤι σημαίνει σήμερα για μας η ποίηση του John Keats; Η συγκεκριμένη, υπέροχη έκδοση επιδιώκει να θέσει εκ νέου το ζήτημα της αλλόκοτης δύναμής της, μέσα από την ανθολογία ενός μεγάλου αριθμού ποιημάτων, αντιπροσωπευτικού του εύρους των θεμάτων και των μορφών της. Μεταξύ τους, θα απολαύσεις κάποια χαρακτηριστικά σονέτα του Keats, τις περίφημες ωδές του και την επικολυρική Πτώση του Υπερίωνα. Η μετάφραση δίνει απόλυτη προσοχή στην υλική υπόσταση του ποιητικού λόγου, δηλαδή στους στιχουργικούς τρόπους, με βασική αρχή ότι η ποίηση αυτή απαγγέλλεται. 

Τυφλό Σημείο – M. W. Craven (Εκδόσεις Bell)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣτο θρίλερ που τιμήθηκε με το βραβείο CWA Ian Fleming Steel Dagger, ο ντετέκτιβ αρχιφύλακας Ουάσινγκτον Πόου καλείται σε ένα απόμερο μπορντέλο στο Καρλάιλ, όπου ένας άντρας έχει χτυπηθεί μέχρι θανάτου με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Καθώς ο ίδιος και η κοινωνικά αδέξια αναλύτρια Τίλι Μπράντσο εμβαθύνουν στην υπόθεση, βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινομενικά αναπάντητα ερωτήματα: Γιατί τίποτα από το παρελθόν του θύματος δεν επαληθεύεται; Γιατί αφέθηκε ένα μικρό μπιμπελό στον τόπο του εγκλήματος και γιατί κάποιος από την ομάδα που διερευνά το έγκλημα το έκλεψε; Ποια είναι η σύνδεση αυτού του εγκλήματος με μια άψογα εκτελεσμένη ληστεία σε τράπεζα τρία χρόνια πριν, μια ληστεία στην οποία τίποτα δεν κλάπηκε;

Αντι-κείμενα σεξουαλικότητας – Συλλογικό Έργο (Εκδόσεις Τόπος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΑπό τι υλικά κατασκευάζεται η σεξουαλικότητα ή το ίδιο το σεξ και πώς παράγεται η πολιτική οικονοµία που το κινητοποιεί και η ευαλωτότητα ή επισφάλεια που το πλαισιώνει; Πώς συµβολοποιούνται τα όργανα του σώµατος και πώς γίνονται αντικείµενα έµφυλης και σεξουαλικής διαφοράς και αντιδικίας, υποταγής και εξουσίας, σαγήνης και απόλαυσης; Στον τόμο Αντι-κείµενα σεξουαλικότητας –που περιλαμβάνει δοκίµια 12 διεθνών θεωρητικών, σε επιστημονική επιμέλεια Ειρήνης Αβραμοπούλου και Άσπας Χαλκίδου– τίθενται υπό νέα διαπραγµάτευση ερωτήµατα για τη συνοµιλία κριτικής θεωρίας και σπουδών σεξουαλικότητας.

Όχι πια άνθρωπος – Osamu Dazai (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο μυθιστόρημα του κορυφαίου μεταπολεμικού Ιάπωνα συγγραφέα είναι η συγκλονιστική και συναρπαστική ιστορία ενός νεαρού άντρα που προσπαθεί να βρει τη θέση του σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως αποτυχημένο, ο ήρωας πασχίζει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, ακόμα κι όταν αισθάνεται ανίκανος να κατανοήσει τα ανθρώπινα όντα. Οι προσπάθειες του Γιόζο να συμφιλιωθεί με τον κόσμο γύρω του ξεκινούν από την παιδική του ηλικία και τελικά οδηγούν σε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας μετά την ενηλικίωσή του. Καταγράφοντας τις περιστασιακές σκληρότητες της ζωής και τις φευγαλέες στιγμές ανθρώπινης σύνδεσης και τρυφερότητας, θα πει: "Δεν μπορώ καν να διανοηθώ πώς είναι να ζει κάποιος σαν ανθρώπινο ον".

Πίστη, ελπίδα και πόνος – Nick Cave & Seán O’Hagan (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο Πίστη, ελπίδα και πόνος είναι ένα βιβλίο για την εσωτερική ζωή και τις σκέψεις του Nick Cave, που προέκυψε από μια εκτεταμένη συνομιλία με τον δημοσιογράφο του Observer Seán O’Hagan - οι δυο τους, γνωρίζονται εδώ και τριάντα χρόνια. Βασισμένο σε ηχογραφήσεις που διήρκεσαν περισσότερο από σαράντα ώρες, εξετάζει ζητήματα πίστης, τέχνης, μουσικής, ελευθερίας, θλίψης και αγάπης. Βασίζεται με ειλικρίνεια στη ζωή του Cave, από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα, τους έρωτές του, την εργασιακή του ηθική και τη δραματική μεταμόρφωσή του τα τελευταία χρόνια, καθώς μετά από την απώλεια του γιου του Arthur το 2015, αποτραβήχτηκε σε μεγάλο βαθμό από τις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Ένας σχεδόν τέλειος ένοχος – Pascal Bruckner (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΜήπως η αδιαµαρτύρητη αποδοχή του στίγµατος του σύγχρονου αποδιοποµπαίου τράγου για τον λευκό άντρα οδηγεί εν τέλει στην υποκατάσταση ενός ρατσισµού από έναν άλλον και σε ένα είδος πολέµου όλων εναντίον όλων; Και για να έχουμε καλό ερώτημα, πώς κατέληξε να γίνει ο "λευκός" άντρας ο αποδιοποµπαίος τράγος των ηµερών µας; Ποιοι µετασχηµατισµοί στις δυτικές κοινωνίες δηµιούργησαν τους µηχανισµούς που του φορτώνουν την ευθύνη για όλες τις συµφορές της ανθρωπότητας διαχρονικά; Με ορόσηµο την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο διάσηµος Γάλλος συγγραφέας εξετάζει, µε λόγο αντισυµβατικό και άρτια δοµηµένη επιχειρηµατολογία, τη διολίσθηση στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη από τον προοδευτισµό του τριπτύχου "φεµινισµός – αποαποικιοποίηση – αντιρατσισµός" της παραδοσιακής αριστεράς στον σκοταδισµό που εκπροσωπεί η κακοχωνεµένη made in USA εκδοχή του.

Τα βρόμικα σαλόνια της μπουρζουαζίας – Truman Capote (Εκδόσεις Οξύ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤα βρόµικα σαλόνια της µπουρζουαζίας, το τελευταίο και ανολοκλήρωτο σπονδυλωτό µυθιστόρηµα του Truman Capote, αποτυπώνουν την ξέφρενη πορεία του φέρελπι ηδονοθήρα συγγραφέα Π. Μπ. Τζόουνς, από τα λογοτεχνικά σαλόνια και τα δείπνα διασηµοτήτων στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι του '50 και του '60 µέχρι τους άθλιους ξενώνες και την ερηµιά των κακόφηµων µπαρ της Ταγγέρης. Ανήθικοι τυχοδιώκτες, εκµαυλισµένοι κροίσοι, απεγνωσµένοι καλλιτέχνες και αδίστακτες καλλονές περιδινούνται ακούραστα γύρω από τολµηρές εκµυστηρεύσεις και απαγορευµένες απολαύσεις, συνθέτοντας µια "τοιχογραφία τεράτων" που παρελαύνουν µε όλη τους τη γύµνια µπροστά στο παραφθαρµένο µα αλάθητο βλέµµα ενός από τους τελευταίους µεγάλους στυλίστες της γραφής.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος