Τα καλύτερα βιβλία, ξένα και ελληνικά, του 2022
Παρακολουθήσαμε στενά την εκδοτική παραγωγή του 2022 και καταλήξαμε στα βιβλία που μας άγγιξαν περισσότερο.
Κοντοζυγώνει, λοιπόν, η ώρα και η στιγμή που καθένας από εμάς, κατά πάσα πιθανότητα, θα κάνει τον απολογισμό του για τη χρονιά που φεύγει. Αν είναι φιλαναγνώστης, θα σκεφτεί και τα βιβλία που διάβασε το 2022, όσα έπεσαν στα χέρια του, τα ξεφύλλισε και τ' άφησε στην άκρη, εκείνα που τον φόβισαν ως βαριά, όσα τον διασκέδασαν, όσα τον δυσκόλεψαν αλλά άξιζαν και, πάνω απ' όλα, αυτά που τον ρούφηξαν στο σύμπαν τους.
Τα βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2022
Προσωπικά, δεν διαβάζω βιβλία μόνο για τη χαρά της ανάγνωσης, αλλά και επειδή με ενδιαφέρει να γνωρίζω τι γίνεται στα εκδοτικά πράγματα. Κι ενώ επί χρόνια πίεζα τον εαυτό μου να ολοκληρώνω το διάβασμα τριών βιβλίων την εβδομάδα, αυτή η εποχή έχει παρέλθει. Οπότε θα μιλήσω -πάντα με το χέρι στην καρδιά, πάντα επί προσωπικού- για όσες εκδόσεις, νέες αλλά και παλαιότερες, έπεσαν στα χέρια μου μέσα στο 2022 και όντως τις απόλαυσα.
Πρώτα και καλύτερα θα αναφέρω τα τέσσερα graphic novels της εφηβικής σειράς-φαινόμενο Heartstopper της Alice Oseman, που διαβάζονται άνετα και από ενήλικες. Η συγκεκριμένη σειρά γνώρισε όχι μόνο εκδοτική αλλά και τηλεοπτική επιτυχία (στο Netflix), ενώ η μετάφραση των βιβλίων της στα ελληνικά είναι εξαιρετική και η προσοχή που δόθηκε στην έκδοση, από τον οίκο Διόπτρα, υποδειγματική.
Από τις εκδόσεις Διόπτρα διάβασα, επίσης μονοκοπανιά, την Yπόσχεση του Damon Galgut, που τιμήθηκε με Booker το 2021. Πρόκειται για ένα "μεγάλο, οικογενειακό μυθιστόρημα" που διαβάζεται απνευστί.
Θα συνεχίσω με το Αυτή η νύχτα μένει του Θάνου Αλεξανδρή, που έγινε ξανά επίκαιρο λόγω της ομώνυμης σειράς του Alpha που βασίζεται στις ιστορίες του (επανακυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Κάκτος). Ως έργο, παραμένει πάντοτε απολαυστικό στην ανάγνωση, με αξία ντοκουμέντου, γεμάτο μαγνητικούς ήρωες της όχι ακριβώς διπλανής πόρτας.
Το καλοκαίρι, από το πωλητήριο του Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι αγόρασα και το Shocking Life: The Autobiography of Elsa Schiaparelli (εκδόσεις του V&A). Έμαθα πολλά για τη ζωή της αγαπημένης μου σχεδιάστριας και εκτίμησα την αξία τού να έχω την ίδια να μου αφηγείται τη ζωή της και να μπορώ, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές του βιβλίου της, να καταλάβω τις καλές ποιότητες αλλά και τα ελαττώματά της.
Βέβαια, φέτος μάλλον ήταν η χρονιά που στην Ελλάδα όλοι μίλαγαν για τον Édouard Louis, ενώ στην ομιλία οπου έδωσε ο ίδιος στη Νομική έγινε χαμός, με κοσμοσυρροή από εκατοντάδες fans του. Προσωπικά, έχω διαβάσει μόνο το πρώτο βιβλίο του, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς αλλά σίγουρα όχι φέτος, το Να τελειώνουμε με το Εντύ Μπελγκέλ (εκδόσεις Αντίποδες), το οποίο, τότε, μου είχε φανεί γοητευτικά παλιακό, σαν γαλλική εκδοχή μιας πρωτοqueer, late 90s-early 00s αμερικάνικης ταινίας.
H Annie Ernaux, τέλος, κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2022. Τα βιβλία της στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ενώ το έργο της που δεν πρόλαβα ακόμη να διαβάσω αλλά έχω βάλει πρώτο στη λίστα μου για το 2023 είναι το Γεγονός, μαζί με τους δύο τόμους του Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε, του Haruki Murakami, που κυκλοφορούν από τον Ψυχογιό.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Με Jim Jarmusch ξεκινά το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Όλα όσα θα δούμε φέτος
Μόλις πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για τη φετινή διοργάνωση κι εμείς συγκεντρώσαμε τα highlights που πρέπει να ξέρεις.Για αρχή, σημειώνεις ότι η διάθεση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 28 Οκτωβρίου.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΟ Moby έρχεται τον Ιούλιο στην Αθήνα
Αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς το Release Athens να ανακοινώνει ονόματα άχαστα, με αντίσκηνα μας βλέπουμε Ιούνιο-Ιούλιο στην Πλατεία Νερού για να αποφύγουμε τις πολλές μετακινήσεις.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΤο Baby Reindeer του Netflix γίνεται θεατρική παράσταση με πασίγνωστο σκηνοθέτη
Πόσο εφικτό είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες -αν όχι η πιο πολυσυζητημένη- σειρές της περσινής χρονιάς στο Netflix να περάσει στο θέατρο και μάλιστα με έναν και μοναδικό πρωταγωνιστή; Για εμάς, αυτό είναι το θεατρικό στοίχημα της χρονιάς.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληThe Resurrection Of The Christ: Το σίκουελ του Mel Gibson θα είναι τεράστιο έπος - Έρχεται το 2027 σε δύο μέρη
Ο Mel Gibson επιστρέφει με ένα κινηματογραφικό έπος που θα μοιραστεί σε δύο μέρη. Η παραγωγή έχει τεράστιο προϋπολογισμό και υπόσχεται να φέρει στο κοινό τη γνωστή ιστορία με φρέσκο τρόπο.
Γραφει Τιμος Σαλαμες10 τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου που θα τραγουδάμε πάντα
Ένα μικρό "αντίο" και ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον Νιόνιο της Ελλάδας που μεγάλωσε τόσες πολλές γενιές που αρκούν για να ακούγεται αιώνια. Στον τύπο που κατάφερε να ενώσει τους πάντες με τα τραγούδια του.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληThe Mamagers Family Fun Day στο Ellinikon Experience Park: Μια Κυριακή γεμάτη παιχνίδι, μουσική και φαντασία
Μια γιορτή για γονείς & παιδιά! Tην Κυριακή 2 Νοεμβρίου σας περιμένουμε στο The Mamagers Family Fun Day για παιχνίδι, διασκέδαση και live concert από τους The Burger Project!

