Τα νέα βιβλία που φέρνει η άνοιξη

Πέντε και μία εκδοτικές κυκλοφορίες που θα κάνουν τη ζωή των φιλαναγνωστών πιο ευχάριστη.

Η άνοιξη είναι εδώ και μαζί της πολλά νέα βιβλία (ή επανεκδόσεις) που είναι λες και φτιάχτηκαν για να σου κρατήσουν συντροφιά από τώρα και μέχρι να ρθει το καλοκαίρι, που θα κάνεις ξανά τη γύρα σου στους διαδρόμους των βιβλιοπωλείων για να διαλέξεις εκείνα που θα σου κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές σου. Απ' όλες τις νέες κυκλοφορίες, στη συνέχεια θα βρεις τις 5+1 που μας φάνηκαν πιο ενδιαφέρουσες.

Αλήτες! – Eloghosa Osunde (Εκδόσεις Διόπτρα)

Τα νέα βιβλία που φέρνει η άνοιξηΟι αλήτες του βιβλίου και του Λάγος μπορεί να είναι γκέι ή λεσβίες, τρανσέξουαλ, φτωχοί που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους σε μια κοινωνία διαφθοράς και ανισοτήτων, απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τις νόρμες των φύλων, πρόσωπα που ζουν, ανασαίνουν και πορεύονται εκτός των ορίων. Καθώς οι ζωές τους διασταυρώνονται –σε πολυσύχναστες αγορές και υπόγεια κλαμπ, σε εκκλησίες και δωμάτια ξενοδοχείων–, οι αλήτες αυτοί καταλαμβάνονται και προκαλούνται από πνεύματα που διοικούν τη σκοτεινή ενέργεια της πόλης. Είτε τρέχουν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο, είτε συναντούν μυστικούς εραστές, είτε βρίσκουν την ταυτότητά τους, είτε νικούν τις σκιές τους, έρχονται αντιμέτωποι και στηρίζουν ο ένας τον άλλο, προτού οδηγηθούν στη μοναδική στη ζωή τους συγκέντρωση.

Gucci: Η ιστορία του εμβληματικού οίκου – Karen Homer (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Εξώφυλλο βιβλίουΑπό την ίδρυσή του στη Φλωρεντία το 1921, τότε που κατασκεύαζε αποσκευές για την ελίτ κοινωνία, μέχρι τη σημερινή εποχή, ως maison υψηλής ραπτικής και cult αξεσουάρ, o οίκος Gucci είναι ένας τιτάνας του κόσμου της πολυτελούς μόδας και το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία του, καταγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ξεπεράσει ένα σωρό ρήξεις και δυσκολίες, για να αναγεννηθεί τη δεκαετία του 1990 και, υπό τη μέχρι πρόσφατα καθοδήγηση του Alessandro Michele, να δημιουργήσει μια νέα γενιά οπαδών των προϊόντων του. Περισσότερες από εκατό υπέροχα επιλεγμένες εικόνες αναδεικνύουν τα τολμηρά αλλά και αισθησιακά σχέδια του οίκου, επιβεβαιώνοντας τη θέση τoυ ανάμεσα στις πιο σημαντικές μάρκες της εποχής μας.

Εργαζόμενο αγόρι – Λένα Διβάνη (Εκδόσεις Πατάκη)

Εξώφυλλο βιβλίουΕδώ έχουμε να κάνουμε με την επανέκδοση ενός απολαυστικού βιβλίου της Λένας Διβάνη, που είχε πρωτοκυκλοφορήσει πριν από είκοσι τρία χρόνια. Σε έναν κόσμο που αντί για την πατριαρχία μάς αλλάζει τα φώτα η μητριαρχία, ο Χάρης, ένα όμορφο δεκαοχτάχρονο αγόρι από την Κρήτη, το σκάει νύχτα από το χωριό του γιατί δεν θέλει να παντρευτεί την πλούσια σαραντάρα βουλευτίνα που του προξένευε η μάνα του. Το δικό του όνειρο είναι να γίνει ένα ανεξάρτητο, εργαζόμενο αγόρι στην Αθήνα. Θα μπορέσει να επιβιώσει, όμως, στη μεγαλούπολη όπου τα ωραία, νεαρά αρσενικά είναι απλώς αντικείμενα πόθου; 

Δύο μοναξιές – Gabriel García Márquez & Mario Vargas Llosa (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Εξώφυλλο βιβλίουΤον Σεπτέμβριο του 1967, οι νεαροί Gabriel García Márquez και Mario Vargas Llosa συναντιούνται στη Λίμα για να συζητήσουν για το λατινοαμερικάνικο μυθιστόρημα. Ο πρώτος είχε πουλήσει κάποιες χιλιάδες αντίτυπα του Εκατό χρόνια μοναξιά. Ο δεύτερος έχει μόλις τιμηθεί με το Βραβείο Rómulo Gallegos για το Πράσινο σπίτι. Ήταν δύο νέοι άνθρωποι που ξεκινούσαν τη σταδιοδρομία τους και σε αυτό το βιβλίο αντιπαρατίθενται ως δύο συγγραφείς, ως δύο λογοτεχνικές ιδιοφυΐες, ως δύο διαφορετικοί τρόποι κατανόησης της λογοτεχνίας, ως δύο κατά κάποιον τρόπο ασύμβατες μεταξύ τους ιδιοσυγκρασίες, ως δύο διαφορετικοί τρόποι αφήγησης. Κι ενώ στον ορίζοντα φαίνεται πως πρόκειται να ανατείλει ένα σπουδαίο λογοτεχνικό ρεύμα, οι αναγνώστες γίνονται μάρτυρες ενός διαλόγου χωρίς προηγούμενο.

Το τάνγκο – Jorge Luis Borges (Εκδόσεις Πατάκη)

Εξώφυλλο βιβλίουΧάρη στα τρεις χιλιάδες πέσος, που συνόδευσαν το Δεύτερο Βραβείο Λογοτεχνίας του δήµου του Μπουένος Άιρες, ο Borges αφοσιώθηκε ολόκληρο το έτος 1929 σε µια έρευνα για τον ποιητή Evaristo Carriego, έρευνα που µετατράπηκε σε µια βαθιά και αποκαλυπτική µελέτη για τον κόσµο του τάνγκο. Πάνω από τριάντα χρόνια µετά, αυτός ο κόσµος, µέσα από τον οποίο είχε γνωρίσει τον υπόκοσµο της πόλης του Μπουένος Άιρες, αναβίωσε σε τέσσερις διαλέξεις που έδωσε τις Δευτέρες του Οκτωβρίου του 1965, στις επτά το απόγευµα, σε ένα διαµέρισµα της συνοικίας Κονστιτουσιόν. Διαυγής και πνευµατώδης, ο Μπόρχες "συνοµιλεί" µε τους κοµπαδρίτο, τους µάγκες, τους ευκατάστατους µόρτηδες και "επισκέπτεται" τα κακόφηµα σπίτια και τις µιλόνγκες, αναζητώντας την προέλευση, τα σύµβολα, τους µύθους και τη στιχουργική της εµβληµατικής µουσικής του Ρίο ντε λα Πλάτα.

Σε πρώτο ενικό – Haruki Murakami (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Εξώφυλλο βιβλίουΣτην πέμπτη συλλογή διηγημάτων του, ο "μάγος" της παράξενης, αινιγματικής μυθοπλασίας Haruki Murakami επιστρέφει με μια σειρά από σπαρακτικά οικείες ιστορίες για την αγάπη, τη μοναξιά, την παιδική ηλικία και τη μνήμη, γραμμένες σε πρώτο ενικό, που ισορροπούν δεξιοτεχνικά μεταξύ πραγματικότητας και μη-πραγματικότητας, σ’ ένα μείγμα μαγικού ρεαλισμού και νοσταλγικής αυτοβιογραφίας. Ονειρικές καταστάσεις, επινοημένα άλμπουμ της τζαζ, μαϊμούδες που μιλάνε και κλέβουν τα ονόματα των γυναικών που αγαπούν, το πάθος για τη μουσική και το μπέιζμπολ, η χαμένη νεότητα και οι εφηβικοί έρωτες: Οκτώ μυστηριώδη όσο και φιλοσοφημένα αριστοτεχνικά διηγήματα από τον αδιαμφισβήτητο χρονικογράφο της σύγχρονης αποξένωσης.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος